Wij branden onder andere een kaarsje voor alle corona-slachtoffers, ruim 7000 slachtoffers telt Nederland er inmiddels. Voor wie brandt u een kaarsje tijdens Allerzielen?
Dit jaar heeft 2 november, Allerzielen, een extra beladen betekenis. De dag waarop overleden dierbaren worden herdacht. Van origine een katholieke feestdag welke gevierd wordt in veel landen. We delen herinneringen aan overledenen, we steken een kaarsje voor ze op en staan stil bij wie ze waren en wat ze hebben betekend. Wereldwijd bezoekt men op deze dag graven en legt men bloemen neer. Zeker nu, ten tijde van corona is het geven van steun en troost wat lastiger in verband met alle maatregelen om het virus de kop in te drukken. Het branden van een kaarsje is daarom een mooi gebaar en symboliseert liefde, licht en warmte. Allerzielen dus, een katholieke feestdag, in veel landen net zo belangrijk als Pasen en Kerst. In Nederland geen vrije dag zoals bijvoorbeeld wel in Spanje, Portugal, Italië en Latijns Amerika. Toch geven wij Nederlanders, gelovig of niet gelovig op deze dag, dit ritueel een mooi nieuw warm jasje.
Een kaarsje aansteken: uit liefde, uit gevoel.
Kaarslicht staat symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde en wordt dan ook gebruikt om doden te gedenken. Een kaars aansteken is een middel om concreet wat te doen met iets wat zo onzeker, vaag en ongrijpbaar is als de dood. Het maakt het gemis van een dierbare tastbaar. Het geeft licht terwijl het donker is/lijkt.
Rouwverwerking
Tijdens rouw heeft men behoefte aan steun. Een simpel kaarsje branden geeft geen contact met de overledene en laat ook geen wensen uitkomen maar het maakt een gemis of een bepaald gevoel tastbaar. Vooral het gevoel van het met elkaar zijn en samen het verdriet dragen, vandaar ook dat er vaak kaarsen gebrand worden tijdens een uitvaart. En ook het kaarsje dat u wellicht dagelijks thuis brandt bij de foto van uw dierbare overledene, wederom uit liefde en gevoel aangestoken. Mooie herinneringsproducten vindt u onder andere ook in onze bedrijvengids, neemt u gerust eens een kijkje.
Positief symbool
Op vakantie een oud kerkje binnenschieten om een kaarsje te branden voor uw overleden dierbare, wie doet dat niet, al komt u nooit in een kerk, toch doen we dat. Even dat momentje van stilte, overal ter wereld doen mensen dit. Het lijkt een beetje op een alternatieve vorm van bidden: steun vragen voor iets wat moeilijk is. Liefde, licht en warmte, hele positieve symbolen die als prettig worden ervaren. Een universeel symbool dat iedereen begrijpt. Een symbool ook, waaraan u uw persoonlijke invulling mag geven, alles is goed.
Voor wie steek jij een kaarsje op?
Maandag 2 november, tijdens Allerzielen, wordt er een programma uitgezonden, gepresenteerd door Anita Witzier, mensen kunnen een naam van een dierbare doorgeven die mogelijk in de uitzending voorbij zal komen. Anita zal een aantal kaarsjes op het water laten met de namen van overledenen. Wilt u hier meer over weten, klik hier.