Protheses van overledenen

Protheses van overledenen, wat gebeurt daar eigenlijk mee? Worden ze in de prullenbak gegooid of hergebruikt? Iets waar we niet vaak over nadenken. De persoonlijke spullen worden meestal verdeeld of misschien weggegooid, maar protheses zijn wellicht toch wat minder in trek bij de verdeling

Als iemand is overleden, verwijdert men de protheses voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt. Hier zijn meerdere redenen voor: het is hygiënischer om ze te verwijderen, maar tijdens een crematie kunnen ze ook voor problemen zorgen. Daarnaast kun je sommige protheses hergebruiken. Zonde dus om ze weg te gooien.

Protheses van overledenen
 Protheses van overledenen, wat gebeurt daar eigenlijk mee?

  • Terug naar de familie:

Sommige protheses van overledenen zijn persoonlijk eigendom en speciaal op maat gemaakt. Dan kan het zijn dat de nabestaanden de protheses terug krijgen. Je kunt hierbij denken aan kunstgebitten, brillen of gehoorapparaten. De nabestaanden kunnen de prothese zelf houden. Als je de prothese makkelijk kunt aanpassen aan de wensen van een ander, kun je ze ook doneren aan een goed doel.

  • Recycling:

Sommige protheses van overleden mensen kan men recyclen. Materialen zoals metalen, plastic en siliconen waarvan deze protheses zijn gemaakt,  kan men vaak opnieuw gebruiken.  Er zijn organisaties en recyclingsbedrijven die gespecialiseerd zijn in het verzamelen en recyclen van protheses om nieuwe hulpmiddelen te maken. Dit is natuurlijk beter voor het milieu, want het is duurzaam en er is minder afval.

Wist je dat een pacemaker ook verwijderd wordt na overlijden? Je leest het hier.

  • Donatie:

Soms doneert men protheses aan organisaties die zich inzetten voor mensen met beperkingen. Dit kan in het binnen- en buitenland zijn. De organisaties zorgen dan voor het herstellen, repareren en aanpassen van de protheses. Dan kunnen mensen die het nodig hebben ze hergebruiken. Een mooi idee: je helpt er anderen mee. Dit kan troost bieden aan nabestaanden.

  • Medisch onderzoek:

Soms gebruikt men protheses van overledenen voor wetenschappelijk en medisch onderzoek. Zo kunnen ze  nieuwe technologieën en behandelingen ontwikkelen. Uiteraard moet het gebruik van protheses voor onderzoek voldoen aan strenge ethische richtlijnen én moeten de nabestaanden van de overledene hier toestemming voor geven.

Uiteindelijk hangt de uiteindelijke bestemming van protheses van overledenen ook altijd af van de wet- en regelgeving van een land en uiteraard zijn de wensen van de overledene en diens nabestaanden hierin van groot belang. Het is daarom altijd goed om even goed uit te zoeken wat er precies mag, voordat je tot actie overgaat.

Je ziet dus dat er meerdere opties mogelijk zijn met protheses van overleden mensen. Je kunt dit al aangeven in je wensen voor als je overleden bent, maar ook met je nabestaanden bespreken. Het is fijn om in je achterhoofd te houden dat je met hergebruik bijdraagt aan duurzaamheid of met een schenking aan de wetenschap weer bijdraagt aan verbeteringen en onderzoek. 

 

Geplaatst in categorie: Artikelen De laatste verzorging

Geplaatst in tags: Begrafenisrituelen Funeraire praktijken laatste verzorging Laatste zorg Lijkbezorging Medische protheses Overledenen postmortale zorg Protheses Rouwproces uitvaart Uitvaartprocedures