WhatsApp afmelden na overlijden

Bijna iedereen heeft tegenwoordig WhatsApp, maar hoe kun je WhatsApp afmelden na een overlijden? Dat lijkt niet zo ontzettend ingewikkeld, maar wat nou als je geen toegang tot iemands telefoon hebt en niemand heeft de code? Wij vertellen je wat de stappen zijn die je kunt nemen.

Procedure voor afmelden WhatsApp na overlijden met toegang tot de telefoon

Whatsapp heeft helaas geen heel specifieke procedure voor het afmelden na een overlijden. Het is natuurlijk het beste als iemand de toegangscode van de telefoon heeft. Dan is het niet heel ingewikkeld:

Je gaat naar ‘instellingen’, vervolgens naar ‘account’ en je kiest dan voor ‘verwijder mijn account’.

Dat is gelukkig niet een heel ingewikkelde handeling.

Opties voor afsluiten WhatsApp zonder toegangscode

Als je geen toegang hebt tot de telefoon of deze is kwijt, dan is het lastiger om WhatsApp van de overledene te kunnen afsluiten. Toch zijn er een aantal dingen die je in dit geval kunt proberen.

 

  • Je kunt contact opnemen met WhatsApp door ze te bellen of een e-mail te sturen en uitleggen dat de gebruiker is overleden en dat je de account wil verwijderen. Let op: je moet bewijs van overlijden en een bewijs van de relatie met de overledene kunnen verstrekken. Logisch wel, anders kan iedereen voor anderen accounts opzeggen.

 

  • Je kunt contact opnemen met de serviceprovider van de overledene als je geen toegang tot de telefoon hebt. Je kunt uitleggen dat je WhatsApp wil afmelden na een overlijden en ze vragen om de simkaart te blokkeren. Dit zal de WhatsApp-account van de overledene automatisch afmelden. Ook hierbij zullen ze hoogstwaarschijnlijk om bewijs van overlijden en bewijs van de relatie van jou met de overledene vragen.

 

  • Als je geen toegang tot de telefoon hebt en het lukt niet om contact met WhatsApp of de serviceprovider te krijgen, kun je nog proberen een specialist op het gebied van dit soort digitale problemen vragen om de telefoon te ontgrendelen en de WhatsApp-account te verwijderen. Let wel op: dit gaat waarschijnlijk niet heel makkelijk. Vanwege de wet op de privacy mogen deze specialisten niet zomaar telefoons ontgrendelen. De twee hierboven genoemde stappen lijken dan ook het beste én het meest legaal.

   WhatsApp afmelden na een overlijden
   WhatsApp afsluiten van een overledene is niet altijd makkelijk

Helaas is met al deze opties niet zeker dat het Whatsapp-account afgesloten wordt na het overlijden van een dierbare. Dit heeft ermee te maken dat WhatsApp helaas geen specifieke procedure heeft voor het afmelden na overlijden.  Daarnaast is het ook slim om een account niet direct na overlijden af te sluiten. Mocht het toch mogelijk zijn om uiteindelijk toegang tot de telefoon te krijgen, dan is het slimmer om die nog even te behouden voor het geval er informatie in te vinden is die je nodig kunt hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je Facebookaccount, Instagramaccount of andere digitale apps die je wil afsluiten of abonnementen op digitale nieuwsbrieven die nog binnenkomen.

 

Zelf regelen?

Wil je dit soort zaken alvast geregeld hebben voordat je zelf komt te overlijden? Neem dan eens een kijkje op onze website. Wij werken samen met ondernemers die gespecialiseerd zijn in digitale nalatenschap en jou kunnen helpen dit soort zaken alvast te regelen. Ook is het mogelijk om wachtwoorden en wensen rondom jouw digitale producten vast te leggen via onze Uitvaartkluis.

Geplaatst in categorie: Artikelen Erfenis/Nalatenschap Online Accounts

Geplaatst in tags: afscheid condoleance Crematorium Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist nazorg overlijden Palliatieve zorg rouw rouwcentrum rouwkaart rouwverwerking uitvaart uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn whatsapp