Condoleren en rouwbezoek gaan nauw samen

Condoleren en rouwbezoek, oftewel afscheid nemen, gaan nauw samen. Afscheid nemen van de overledene kan thuis gebeuren indien er thuis wordt opgebaard maar kan ook in het uitvaartcentrum plaatsvinden. Op een andere dag als de uitvaart of op dezelfde dag, voor of tijdens de uitvaart. De keuze wordt dan vaak of dit gebeurd met een open of een gesloten kist. Er is niet één juiste manier, het is aan de nabestaanden wat ze willen en aankunnen.

Het sluiten van de kist is een heel belangrijk moment. Wanneer de kist tijdens de afscheidsceremonie gesloten blijft zou u ervoor kunnen kiezen om de kist tijdens het laatste rouwbezoek te sluiten. Bedenk van tevoren hoe u zou willen dat dit moment eruit komt te zien. Het is de laatste keer dat u uw dierbare ziet en daarom een heel dierbaar moment. U zou van tevoren kunnen bepalen wie er bij dat intieme moment aanwezig is/zijn.

Het is bij ons mogelijk om onder andere deze wensen vast te leggen in onze Uitvaartkluis. Hiermee heeft u de regie over uw eigen uitvaart.

 

Rouwbezoek aan huis

Wanneer u ervoor kiest om thuis rouwbezoek te krijgen terwijl uw dierbare thuis is opgebaard, let er dan op dat u goed aangeeft wanneer men de gelegenheid heeft om langs te komen. Geen tijden benoemen kan veel onrust geven en wellicht vindt u het ook fijn om op bepaalde tijden geen bezoek te hebben zodat u zelf alle tijd heeft om afscheid te nemen. U kunt ervoor kiezen om op de rouwkaart een vermelding te doen over het rouwbezoek thuis. Tijdens het rouwbezoek hebben mensen tevens de gelegenheid u te condoleren.

 

Rouwbezoek in uitvaartcentrum

De opbaar ruimtes in uitvaartcentra zijn tegenwoordig warm en huiselijk ingericht. U kunt van thuis ook wat persoonlijke spullen bij de kist zetten, denk daarbij aan een mooie kandelaar. Veel uitvaartcentra hebben ook zogenaamde 24-uur kamers, u krijgt dan een sleutel en u kunt op elk gewenst tijdstip met de overledene samen zijn. Wel kan het zo zijn dat er kosten berekend worden per bezoek, informeer hiernaar bij uw uitvaartondernemer.

 

Hoe ziet een rouwbezoek er uit?

Er zijn geen regels hoe een rouwbezoek er uit moet zien. Ook dit kan weer helemaal naar eigen wens. Sommige willen de overledene nog even aanraken of een kus geven. Anderen kijken liever vanaf een afstandje.  Er kan eventueel muziek afgespeeld worden op de achtergrond en/of kaarsen gebrand worden.

Geplaatst in categorie: Rouwen Uitvaart

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis ceremonie crematie rouwen uitvaart