De voordelen van begraven

Om de voordelen van begraven goed uit te kunnen leggen, is het fijn om te weten dat begraven een eeuwenoude traditie is. Al in het begin van de mensheid werden overledenen begraven in grotten of in kuilen waar stenen overheen gelegd werden. Door de jaren heen werden er steeds meer rituelen omheen gevormd. Ook kreeg religie een belangrijke rol bij het begraven van overledenen. Tot op heden spelen religies en culturele achtergronden nog een grote rol bij het kiezen voor een begrafenis. Wij leggen je uit wat de voordelen van begraven kunnen zijn. Het blijft uiteraard altijd een persoonlijke keuze, maar wellicht helpen deze overwegingen je bij een beslissing.

  • Een herinneringsplek voor nabestaanden:

Eén van de belangrijkste voordelen van begraven is het feit dat nabestaanden altijd een plek hebben om heen te gaan als ze een overleden dierbare willen herdenken. Het kan ze helpen in de verwerking om die plek te kunnen bezoeken en te onderhouden. Sommigen maken een bijzonder plekje van een graf, om te laten merken hoeveel de overledene voor ze heeft betekend. Zeker als iemand net overleden is, vinden nabestaanden het fijn om het graf regelmatig te bezoeken. Ze voelen zich dan dichter bij degene die ze zijn verloren.

 

  •  Religieuze en spirituele overtuigingen:

De keuze voor een begrafenis kan ook te maken hebben met religieuze en spirituele overtuigingen. Zo zijn er veel religies waarin het begraven van overleden dierbaren van groot belang is, omdat zij geloven dat het lichaam zo geheel intact naar het hiernamaals zal gaan. Bepaalde religies en spirituele tradities vinden het heel belangrijk om een overledene respectvol en eervol te begraven en kiezen om die reden dan ook voor een begrafenis.

de voordelen van begraven
Het voordeel van een begrafenis is dat je een blijvende plek om te herdenken hebt.

  • Duurzaam en goed voor de natuur:

Er zijn tegenwoordig ook ‘groene‘ manieren om iemand te begraven. Hierbij wordt rekening gehouden met het klimaat. Eén van de voordelen van begraven is dan ook dat je dit steeds milieuvriendelijker kunt doen. Vaak associeert men begraven met het gebruik van grafstenen en begraafplaatsen, maar er zijn ook duurzame en ecologische opties. Natuurbegraafplaatsen bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om overledenen in een natuurlijke omgeving te begraven , zonder het gebruik van chemische stoffen of grafstenen. Als dit een belangrijk thema was voor de overledene en van ook belang is voor de nabestaanden, is dit een goede optie.

  • Erfgoed en familietraditie:

Begraven worden kan ook een keuze zijn vanwege erfgoed en familietradities. Er zijn families die speciale begraafplaatsen hebben die ze al generaties lang gebruiken. Vaak willen mensen deze traditie voortzetten en hiermee het familiegevoel versterken, ook qua verbinding met oudere generaties.

  • Persoonlijke elementen:

Het voordeel van een begrafenis is dat het ruimte biedt voor persoonlijke elementen. Grafstenen en gedenktekens kan men heel persoonlijk maken, zodat ze de persoonlijkheid en het leven van de overledene weergeven. Niet alleen de grafsteen maar ook de ruimte over het graf heen kun je gebruiken om er een mooie gedenkplaats van te maken. Je kunt er bloemen en planten neerzetten  en persoonlijke voorwerpen of kaarsjes. Op die manier houd je de herinnering aan jouw overleden dierbare in stand.

 

Als we het hebben over de voordelen van begraven, zien we dat die er absoluut zijn. Het is en blijft een persoonlijke keuze die mensen zelf moeten maken, eventueel in overleg met nabestaanden. Wil jij meer weten over de opties en voordelen van begraven? Neem dan eens contact op met één van onze uitvaartondernemers op de website. Zij kunnen jou informatie geven die de keuze makkelijker kan maken. Ben je benieuwd naar de voordelen van cremeren? Klik hier.

Geplaatst in categorie: Artikelen Uitvaart

Geplaatst in tags: afscheid begraafplaats begrafenis ceremonie condoleance Dood ecologisch Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist laatste wens nabestaanden natuurbegraafplaats overledene overlijden rituelen rouwen uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartceremonie Uitvaartdienst verlies wensen