Wat er gebeurt met de crematieresten na een crematie

Als een overledene voor een crematie heeft gekozen, blijven er altijd resten over. Vaak hebben de nabestaanden daar een bestemming voor. Wat gebeurt er eigenlijk precies van een crematie tot aan de overdracht aan de nabestaanden? Wij zochten het voor je uit.

  • Stap 1: Afkoelen en zeven:

Het eerste wat gebeurt met de crematieresten na een crematie is dat men ze uit de crematieoven haalt en ze daarna laat afkoelen. Dit gebeurt meestal door middel van een speciale koeltechniek. Daarna plaatst men de resten in een zeef zodat ze de onverbrande delen van botten en andere niet-organische materialen kunnen scheiden.

  • Stap 2: Verpulvering tot as:

Verpulvering tot as is de tweede stap in het proces voor de resten na een crematie. Na het zeven worden de overgebleven delen van botten verder verpulverd zodat ze kleiner worden. Dit proces gebeurt met behulp van een machine, een cremulator, die de botdelen verpulvert tot een poederachtig materiaal. Wat overblijft is crematie-as.

  • Stap 3: Identificatie en registratie:

Het is natuurlijk van groot belang dat de nabestaanden de juiste crematieresten na de uitvaart krijgen. Voordat deze as wordt vrijgegeven, wordt deze dan ook correct geïdentificeerd en geregistreerd. Een belangrijke stap in het proces van de crematieresten! Er bestaan strenge protocollen in crematoria ervoor te zorgen dat de as overeenkomt met de identiteit van de juiste overledene. De meeste crematoria werken met een crematiesteen, dit is een steen dat vuurvast is, waar een identificatienummer op staat dat bij de overledene hoort. Zo weet iedereen zeker dat de resten van de overledene bij de juiste nabestaanden terecht komt.

  • Stap 4: Opvang en overdracht:

De volgende stap in het proces na een crematie is dat de crematieresten meestal opgevangen worden in een speciale ascontainer of urn.
Deze containers kunnen verschillen qua materiaal of vorm, omdat nabestaanden vaak hun eigen wensen hiervoor hebben en deze naar eigen wens en voorkeur uitzoeken. Na het verpakken krijgen ze een label met de naam van de overledene en andere belangrijke gegevens. Hierna is de as klaar om aan de nabestaanden te worden meegegeven.

Wat er gebeurt met de crematieresten na een crematie
Het proces van de crematieresten na een crematie bestaat uit meerdere stappen

  • Stap 5: Bestemming van de asresten:

Als de nabestaanden de as hebben gekregen, is het tijd voor de laatste stap in het proces van de crematieresten. Zij hebben vaak al een speciale bestemming voor de laatste resten van hun dierbaren. Deze kan natuurlijk verschillen, want er zijn veel mogelijkheden voor de as van een dierbare. Deze kan in een urnentuin bijgezet worden, bewaard worden in speciale herdenkingssieraden, verstrooid worden op een bijzondere plek, thuis bewaard worden of zelfs verwerkt worden tot voeding voor een boom.

Het proces van de crematieresten is iets wat veel zorg nodig heeft, juist omdat het om iets heel persoonlijks gaat. Daar mogen geen fouten in gemaakt worden. Wil jij meer weten over de mogelijkheden van een crematie of over asbestemmingen? Kijk dan eens op onze website voor alle mogelijkheden.

Geplaatst in categorie: Artikelen Uitvaart

Geplaatst in tags: afscheid asresten ceremonie condoleance crematie crematieresten Crematorium cremulator Dood Gedenkplaats Herdenken herdenkingssieraad Herinneringsproducten laatste wens nabestaanden nazorg overlijden rituelen rouwcentrum uitvaart uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbranche uitvaartceremonie Uitvaartwensen. urn wensen