De opbouw en invulling van een uitvaart

Na het overlijden van een dierbare is er van alles te regelen. Neem voor dat u hiermee aan de gang gaat eerst de tijd om bij het overlijden stil te staan, u te realiseren dat iemand is overleden. Ga daarna pas stapsgewijs starten met het regelen van de uitvaartceremonie. Belangrijk daarbij zijn de opbouw en invulling van een uitvaart, wij helpen u graag alvast op weg hiermee.

Opsomming van de belangrijkste onderdelen van de uitvaartceremonie;

  • Opbaren, dit kan thuis gebeuren of in een rouwcentrum. Ook wordt er soms voor gekozen om de overledene op te baren in een kerk, clubhuis of verenigingsgebouw. Bij alle manieren zal men moeten koelen wat men soms vervelend vindt omdat dit geluid maakt. Soms kiest men voor een combinatie, thuis en in het rouwcentrum. De plek kan naar eigen wensen worden ingericht met bijvoorbeeld favoriete spullen van de overledene. Het thuis opbaren kan een positieve bijdrage in het rouwproces van de nabestaanden geven.
  • Uitvaartdienst, kan ieder naar eigen wensen samenstellen. Er zijn bijvoorbeeld meerdere soorten religieuze diensten. De meest voorkomende in Nederland zijn; protestants-christelijk, joods, katholiek, moslim en hindoe.
  • Dragen, een plechtig en indrukwekkend onderdeel van de uitvaartceremonie. Men kan kiezen voor professionele dragers maar ook voor familie of vrienden. Wel moet iedereen dan een beetje dezelfde lengte hebben. Ook kan men kiezen voor een zelf rijdende baar, een soort kar welke het dragen een stuk eenvoudiger maakt.
  • Op de begraafplaats, elke familie zal het begrafenisritueel op zijn eigen manier vormgeven. Veelal verzamelen de genodigden zich bij de ingang van de begraafplaats of de aula. Na aankomst van de rouwauto volgt de afscheidsceremonie. Soms gaat de familie als eerste naar binnen. Na de afscheidsceremonie brengt men de overledene naar het graf. Vervolgens maakt men de keuze hoe de kist zal zakken, met een graflift, met touwen en sommige begraafplaatsen staan zelfs toe dat familie dit zelf doet. Ook kan de kist blijven staan als men dat te confronterend vindt. Vervolgens kan men voor de laatste keer afscheid nemen van de overledene, soms gebeurt dat door langs het graf te lopen en een bloem op de kist te leggen of een schepje zand te storten. Tenslotte kan er nog een samenzijn zijn voor condoleance. De klassieke koffie met cake heeft plaats gemaakt voor een glas wijn en bittergarnituur. In het condoleanceregister kunnen belangstellenden nog hun naam, adres en eventueel een boodschap achter laten.
  • In het crematorium, is net als bij de begraafplaats een aula. Na de plechtigheid brengt men de kist naar de ovenruimte. Indien nabestaanden dit wensen kunnen zij aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven. De kist plaatst men op een invoerwagen en bij een temperatuur van circa 800 graden Celsius ingevoerd in de oven. Het crematieproces duurt ongeveer 70-75 minuten waarbij de temperatuur van de oven oploopt tot circa 1100 graden Celsius. Om te zorgen dat er geen verwisseling van de as kan plaatsvinden, legt men voor het invoeren in de oven een identificatie-steentje met een uniek crematienummer op de kist. Na de crematie vangt men de as op en vervolgens borgt men dit samen met het identificatiesteentje in een asbus.
  • Afloop en einde, tegenwoordig wordt het officiële condoleren in een rij overgeslagen. Nabestaanden lopen liever langs de tafels waar belangstellenden iets drinken of eten. Hierdoor wordt de sfeer wat losser. Meld dit wel aan de nabestaanden want anders kan er alsnog een spontane condoleance ontstaan die u niet wenst. En mocht er wel de wens zijn om een rij te vormen is dat uiteraard niet raar. Elk afscheid is anders.
  • Bedankkaartjes en dankbetuigingen, zijn er in alle soorten en maten. Sommige kiezen ervoor om ze zelf te maken. Het doel is in ieder geval de belangstellenden te bedanken voor hun steun. De mensen die heel dicht bij u staan zult u wellicht thuis uitnodigen of u kunt ze bellen. Maar soms is de belangstelling zo enorm groot dat de bedankkaartjes en dankbetuigingen een mooi gebaar zijn.
  • Bloemen, hebben een symbolische waarde bij een laatste eer. Bloemen bij het graf als krans, als boeket of als tak met daar aan een herinneringslint. Vaak wordt er door de nabestaande ook een bloem gedroogd als aandenken. De soort en kleur bloem kan een betekenis hebben. Zo staan rozen bijvoorbeeld voor “altijd samen”.
  • Muziek, bij vrijwel alle uitvaarten in Nederland gebruikt. Live gezongen, een instrument of er wordt een cd afgespeeld met muziek die is gekozen door de overledene of door de nabestaanden. Muziek roept herinneringen op maar kan ook tranen brengen. De keuze van de muziek is een van de mooiste manieren om een uitvaartceremonie een persoonlijk tintje te geven. Veel mensen weten bij leven al wat er bij hun uitvaart gedraaid moet worden.
  • Toespraken, worden vaak door dierbaren van de overledene geschreven en voorgedragen. Hierin kunnen allerlei onderwerpen naar voren komen waardoor een lach en een traan ontstaat.
  • Reportages, in de periode rondom een uitvaart gebeurt er zo veel dat het voor de nabestaanden vaak moeilijk is de afscheidsceremonie in zich op te nemen. Op verzoek kan er een geluidsopname gemaakt worden, zodat er op een later tijdstip in alle rust nog eens geluisterd kan worden naar de sprekers, de muziek en de eventuele kerkdienst. Er zijn speciale uitvaartfotografen, die ervoor zorgen dat ook het beeld wordt vastgelegd. Ook is het mogelijk een video-opname van de uitvaart te laten maken. Dankzij opnames tijdens de uitvaart kan men op elk gewenst tijdstip één en ander terug kijken. Wat ook weer fijn kan zijn voor het rouwproces.

 

Het is bij ons mogelijk om bovenstaande onderdelen vast te leggen in onze Uitvaartkluis. U kunt hier al uw wensen vastleggen. De Uitvaartkluis zorgt er ook voor dat al uw administratieve en financiële afhandelingen op een correcte manier voor u geregeld worden. Uw nabestaanden kunnen alles stap voor stap uitvoeren, scheelt een hoop tijd eer alles geregeld is en het neemt uw nabestaanden een grote zorg uit handen.

Geplaatst in categorie: Uitvaart Uitvaartceremonie

Geplaatst in tags: begraafplaats bloemen ceremonie crematie uitvaart