Een uitvaartceremonie is vaak iets heel persoonlijks, waar nabestaanden veelal samen vorm aan moeten geven. In zeer korte tijd moet er veel geregeld worden. Het is dan prettig om zeker te weten hoe de overledene het gewild had.
Niet alleen welke muziek, maar bijvoorbeeld ook wie bij het afscheid aanwezig zijn. Allereerst is het belangrijk om te weten dat een ceremonie niet verplicht is. Uiteraard kan iemand ook zonder een ceremonie begraven of gecremeerd worden.
De meest voorkomende ceremonies zijn:
- Religieuze uitvaartceremonie
- Niet-religieuze uitvaartceremonie
- Uitvaartceremonie bij het graf
Mocht u zelf de regie over uw uitvaartceremonie willen, dan bestaat er de mogelijkheid om uw wensen kenbaar te maken in onze Uitvaartkluis. Wij bieden een gratis versie aan met 20 wensen en een betaalde versie met bijna 100 wensen.
De religieuze uitvaartceremonie
Bij een religieuze ceremonie staat meestal een dienst centraal, geleid door een geestelijke. De ceremonie vindt plaatst in een religieuze instelling, een kapel op de begraafplaats of bij het graf zelf. Gebed, lezingen en muziek kunnen hier ook deel van uitmaken. De volgorde staat meestal vast en volgt de gebruiken van het geloof. Deze ceremonie vindt plaats voor de begrafenis of crematie.
De niet-religieuze uitvaartceremonie
De niet-religieuze ceremonie, ook wel de semi-formele dienst genaamd, wordt voor of na de begrafenis of crematie gehouden. Het wordt vaak geleid door familie, vrienden en/of bekenden. Meestal staan herinneringen aan de persoon centraal: zijn kwaliteiten en ervaringen. De ceremonie kan op vrijwel elke locatie plaatsvinden. Vaak kiest men voor een plek die van betekenis was voor de overledene en/of nabestaanden. Dat kan een café zijn, een dorpshuis, het clubhuis van de sportvereniging, noem maar op. Bij bekende mensen werd zelfs de Arena als decor van een afscheidsbijeenkomst gebruikt. Herinnert u zich het afscheid van André Hazes nog? Toespraken, lezingen of muziek kunnen ook deel uitmaken van de ceremonie.
Bij het graf
Een afscheidsritueel bij het graf maakt meestal deel uit van een grotere uitvaartceremonie. Naast religieuze rituelen kunnen nabestaanden meehelpen de kist te laten zakken, een schepje zand of een bloem op de kist gooien, of andere bijzondere handelingen verrichten.
Zelf regelen of door de uitvaartonderneming?
Tegenwoordig kan bijna elke uitvaartwens waargemaakt worden. U kunt de hele uitvaart zelf regelen. Echter, is het vaak zo dat er sprake is van veel verdriet in de dagen rondom de uitvaart. Lang niet iedereen wilt en kan alle last van een uitvaart op zich nemen. Veel mensen benaderen om deze reden een uitvaartondernemer.
Een uitvaartondernemer neemt alle zaken rondom de uitvaart op zich. Deze persoon heeft bijvoorbeeld contact met het gekozen uitvaartcentrum om alles af te stemmen. Verder helpt een uitvaartondernemer bij het maken van een rouwbericht, het verzorgen van het eten en drinken tijdens de uitvaart en de muziekkeuze.
Duur van een uitvaartceremonie
Meestal duurt een uitvaart ceremonie ongeveer 45 minuten. De bijeenkomst na de ceremonie, in bijvoorbeeld de koffiekamer, duurt vaak ook ongeveer 45 minuten. De tijdsindeling is gebaseerd op hoelang een aula gereserveerd is.
Plaats van de uitvaartceremonie
Men kiest er vaak voor om de ceremonie te houden in een aula. Zo kunt u er zeker van zijn dat u geen last heeft van eventuele nare weersomstandigheden. Naast de aula bieden steeds meer crematoria en begraafplaatsen de mogelijkheid de hele ceremonie buiten te laten plaatsvinden. Een uitvaart ceremonie kan ook in de avond plaatsvinden.