Astarte Rituelen & Ceremonies

Gesponsord bericht

Astarte Rituelen & Ceremonies, Esther is ritueelbegeleider en uitvaartspreekster. Met compassie en veel gevoel voor verhoudingen ondersteunt ze de familie bij de inhoudelijke begeleiding van het afscheid. Dat kan gaan om de hele afscheidsdienst, of een gedeelte zoals het levensverhaal/In Memoriam. Allemaal in respectvolle afstemming met de nabestaanden. 

Kroon op haar werk zijn de mooie reacties die zij krijgt;

Reactie van nabestaande:

“Esther heeft onze familie begeleid bij het overlijden van mijn moeder. Ze heeft met veel respect en gevoel voor verhoudingen ieder zijn beeld van mama naar voren laten brengen en heeft daar een mooi geheel van gemaakt (….voor In Memoriam en bidprentje red). Op deze manier zal het altijd een mooie herinnering zijn voor de mensen die mama dierbaar waren. Ook werkten de gesprekken met Esther helend op een moment dat er veel verdriet was en het moeilijk was dat een plek te geven. Ze geeft vorm aan iets wat ongrijpbaar is en is daarom voor ons een heel waardevolle toevoeging geweest op de diensten van de uitvaartverzorger. We zijn Esther dankbaar voor haar liefdevolle en begripvolle bijdrage bij een moeilijk afscheid.”
(Mevrouw, Oss)

Bij Esther leeft een sterke persoonlijke motivatie. Dit leest u hieronder:

Als klein meisje was ik dol op mijn tante Lenie. Zij was mijn peettante en woonde aan de overkant van de straat. Tante Lenie was wel vaak ziek. Op een dag zei mijn moeder: “we gaan tante Lenie in het ziekenhuis opzoeken. Het is de laatste keer dat je haar zult zien want ze gaat dood. Doe maar net alsof er niets aan de hand is.”

Dus we togen naar het ziekenhuis waar tante Lenie alleen lag in een grote kamer. Er stonden veel mensen aan haar bed. Ik ging stilletjes aan de rand van haar bed zitten en verbaasde me zo om het gedrag van de grote mensen die overdreven hard praatten en flauwe grapjes en opmerkingen maakten. “Als je iemand voor het laatst ziet, dan moet je toch over hele andere dingen praten?” dacht ik bij mezelf. Ik vond het helemaal niet kloppen. En toen het bezoekuur voorbij was, gaf iedereen tante Lenie een hand. “Nou, tot ziens hé” werd gezegd. Dat klopte toch óók niet. Hoe klein ik ook was (6 jaar), ik vond dat er échte aandacht en woorden van waarde hadden moeten zijn. En stelde me voor dat tante Lenie zich in dat ziekenhuisbed eenzaam gevoeld moet hebben en het voor alle bezoekers ook moeilijk was om echt aanwezig te zijn.

Achteraf denk ik dat toen een zaadje geplant werd om ritueelbegeleider te worden. Om betekenis te geven aan bijzondere momenten, om verbondenheid te creëren. Want dat is wat een ritueelbegeleider doet…. Met woorden, gedichten, verhalen, muziek, symbolen een geheel creëren bij belangrijke levensmomenten zoals een afscheid, een verbintenis, een naamgeving, pensionering, nieuw thuis. Contact creëren met dat belangrijke moment en met de mensen die aanwezig zijn. Zodat je achteraf met een lach en een traan en iets van troost kunt terugkijken. Een moment dat je bewust beleefd hebt met zijn allen, een mooie herinnering.

Wilt u meer weten over Astarte Rituelen & Ceremonies, bezoek dan onze bedrijvengids.

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis ceremonies crematie in memorian levensverhaal overlijden ritueelbegeleider rituelen rouwen uitvaartceremonie uitvaartspreker