Een bijzondere opdracht voor een uitvaart

Een bijzondere opdracht voor een uitvaart. De telefoon gaat, het is een van Petra haar vaste opdrachtgevers met de vraag of zij een dienst kan voorgaan voor een familie die graag een gebed wil tijdens het afscheid. Laat zij dat nu net fijn vinden om te mogen doen. Petra van Memoires deelt met ons haar verhaal.

“Ik heb een katholieke achtergrond en ging vroeger iedere week met mijn ouders naar de kerk, ben zelfs enige tijd misdienaar geweest in ons dorp. Ik zeg dus volmondig ja en krijg via de mail de gegevens van de familie. Zo kan ik zelf een afspraak met ze maken. Het is bij de enige dochter thuis. Meneer en de kleindochters zullen erbij aanwezig zijn want het is een hecht gezin. Dat was ook de wens van mevrouw, dat ze er allemaal nauw bij betrokken zijn.

Meneer is al gelijk heel duidelijk, zijn vrouw was diep gelovig en dat wil hij graag terug horen tijdens het afscheid. Ook al is het geen kerkelijke dienst. De kerk in het dorp waar ze wonen heeft helaas geen geestelijk voorganger meer. Dus dan maar naar dat mooie plekje in Eijsden waar die prachtige aula met die grote ramen met uitzicht op de tuin ligt! Mevrouw is langere tijd ziek geweest en heeft in die tijd heel te kennen gegeven wat ze graag wilde. De tekst voor het gedachtenisprentje hebben ze samen geschreven en de foto is al uitgekozen.. Die van de boerderij waar ze samen met haar man 60 jaar heeft gewoond.

Inmiddels gaan mijn gedachten al over hoe het kan worden; persoonlijke teksten afgewisseld met een gedicht over het geloof, een passende bijbel tekst en uiteraard beginnend en eindigend met een gebed/gebeden. Eenmaal thuis ga ik aan de slag en stuur het gedicht door via de app. Het wordt gelijk goed gekeurd, heel mooi! Dan contact opnemen met een goede vriend die Deken is. Tien minuten later krijg ik een bijbel tekst die perfect aansluit op het leven van mevrouw en ook deze wordt binnen no-time goed bevonden door de familie. Toch fijn om contacten te hebben die kunnen aanvullen wanneer ik zelf even niet kan vinden wat nodig is om het plaatje compleet te maken naar wens van de familie!

De muziek staat al vast, die van een eigen CD ingezongen door een plaatselijke mannenkoor. Allemaal Limburgstalig want dat voelt vertrouwd. Ik zal eveneens Limburgs dialect spreken tijdens de dienst wat overigens mijn specialiteit is. Verder heb ik als ritueelbegeleider doorgevraagd. Er zullen twee prachtige schilderijen van haar ouderlijke woning én die waar ze met haar man heeft gewoond bij haar staan.  Afsluitend met het Sterre der Zee van Beppie Kraft is dit een bijzonder persoonlijke afscheid geworden, zeer naar tevredenheid van de naaste familie.

Wat fijn dat ik dit gezin zo goed heb kunnen bijstaan. Al ben ik dan geen geestelijk voorganger, dit wil ik best vaker doen op deze manier! Heel ingetogen met een Katholieke, kerkelijke basis en toch ook weer heel individueel..”

 

Wil je meer informatie over Memoires, bezoek dan onze bedrijvengids, je vind hier ook de contactgegevens.

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord Nieuws

Geplaatst in tags: afscheid rouwbegeleiding uitvaart