De verjaardag van een dierbare overledene vieren

De verjaardag van een dierbare overledene vieren, is dat niet raar? Dat hoeft helemaal niet vreemd te zijn. Als iemand is overleden, hebben nabestaanden vaak behoefte aan een dag waarop ze hun overleden dierbare kunnen herdenken. Een verjaardag is daar eigenlijk een heel geschikte dag voor. Het is de dag waarop je iemands geboorte viert. Ook al is iemand er fysiek niet meer bij: de herinnering aan en de liefde voor deze persoon leeft altijd voort. Geen mooier moment dus dan een verjaardag om iemand te herdenken. Hoe pak je dat aan? Wij geven je tips.

 

 • 1. Herinneringen

Wat een mooie gelegenheid is een verjaardag om herinneringen aan iemand op te halen! Dat kun je doen door oude fotoboeken door te bladeren, digitale foto’s en filmpjes van iemand te bekijken, briefjes en kaarten na te lezen, persoonlijke spullen van de overledene erbij te pakken, samen praten over wie hij of zij was en wat deze persoon voor je heeft betekent. Er zijn veel manieren om de herinneringen levend te houden. Dat lijkt  confronterend, en dat kan het soms ook zijn, maar door ruimte te geven aan alle emoties die hierbij vrij komen, kom je weer een klein stukje verder in het rouwproces. Na een tijd kun je misschien met een glimlach  herinneringen ophalen, zonder dat je daardoor meteen van slag bent.

 • 2. Licht en kaarsen

Als een dierbare is overleden, steken we vaak kaarsjes aan met deze persoon in gedachten. Dat kan natuurlijk ook op een verjaardag. Steek bijzondere of mooie kaarsen aan en zet ze naast een mooie foto. Een lichtje of kaarsje biedt troost. Het staat symbool voor de verbinding met deze persoon en voor licht in de duisternis.

 • 3. Schrijf een brief

Een brief aan een dierbare overledene schrijven is een heilzame bezigheid. Je kunt je gevoelens kwijt, je kunt schrijven wat je wil. Het geeft je het gevoel dat je met de overledene verbonden bent. De dag dat je de verjaardag van een dierbare overledene wil vieren, is vaak een mooi ijkmoment om te kijken waar je zelf staat in je rouwproces. Door het op te schrijven en aan jouw dierbare te richten, zie je zelf ook hoe ver je weer bent gekomen.

 • 4. Herdenkingsdienst

De geboortedag van een overledene is vaak een goed moment om een herdenkingsdienst te organiseren. Dit hoeft echt niet perse in een zaal of grote ruimte. Zoiets kun je prima thuis doen of op een plek waar de overledene graag kwam. Samen kun je herinneringen ophalen, anekdotes delen, mooie momenten bespreken. Omdat je dit samen doet, voel je de verbondenheid en is het net even iets minder zwaar om het verdriet te dragen.

 • 5.  Iets doen wat de overledene leuk vond

Had jouw dierbare overledene een fijne hobby of een activiteit die hij of zij graag uitvoerde? Het is misschien wel heel fijn om in de geest van de overledene te doen wat hij of zij leuk vond. Je kunt hierbij denken aan een stuk fietsen op een bijzondere route, een favoriet museum bezoeken, een speciale film bekijken of een favoriete maaltijd bereiden. Door de passies en interesses levend te houden, voel je je meer verbonden.

 • 6. Boom, plant, bloemen

Een mooie manier om de nagedachtenis aan jouw overleden dierbare levend te houden, is het planten van een boom of plant die jou doet denken aan de dierbare overledene. Je kunt dit op een plek doen waar je zelf graag komt, maar ook op een plek waar de overledene graag kwam. Het gebeurt ook regelmatig dat nabestaanden bloemen leggen op het graf of op een bijzondere plaats op de verjaardag van de dierbare overledene. Dit soort handeling geven betekenis aan het herdenken van de overledene.

 • 7. Goede doelen

Was de overledene betrokken bij een goed doel of een liefdadigheidsinstelling? Ook een prachtige manier om hem of haar te herdenken! Zamel geld in bij familie en vrienden en leg zelf een bedrag in, zodat je dit kunt storten op de rekening van de liefdadigheidsinstelling waar de dierbare overledene zich ook voor inzette. Je doet iets goeds met de herinnering aan de toewijding van deze persoon.

 • 8. Fotoboek of collage

Een manier om de verjaardag van een dierbare overledene te vieren is door het maken van een fotoboek of een collage. Je maakt iets moois waarbij jouw dierbare centraal staat en wat je ook aan anderen zou kunnen laten zien. Zo heb je een mooie en tastbare manier om aan de overledene herinnerd te worden. Ook het maken van een fotoboek of collage kan jou weer helpen in je verwerkingsproces.

 • 9. Gedenksteen, monument of kunstwerk

Overweeg om een gedenksteen, monument of kunstwerk te (laten) ontwerpen en deze  te plaatsen op een plek die belangrijk was voor je dierbare. Dit kan een plaats zijn om naartoe te gaan om te herdenken en je verbonden te voelen met hem of haar. Je zou de onthulling hiervan op de geboortedag van de overledene kunnen laten plaatsvinden met andere naasten erbij. Het is dan meteen ook een herdenkingsdienst.

 • 10. Samenzijn

Nodig familie en vrienden uit voor een informeel samenzijn om herinneringen te delen, te lachen en te huilen. Het delen van verhalen kan troostend zijn en helpt om het leven van je dierbare te eren. Je zou zelfs een taart kunnen serveren. Hij of zij was immers jarig en dat mag best gevierd worden.

de verjaardag van een dierbare overledene vieren
De geboortedag van een overledene vieren kan een mooi herdenkingsmoment zijn

 • 11. Proost op het Leven

Wil je een toast uitbrengen op de geboortedag van jouw dierbare overledene. Dat kan natuurlijk ook. Je bent immers blij dat hij of zij geleefd heeft. Kies het favoriete drankje van je geliefde en nodig de aanwezigen uit om samen te genieten van dit symbool van het leven. Proost op het leven, de herinneringen en de liefde die jullie hebben gedeeld, terwijl je steun bij elkaar vindt in deze tijd van herdenking.

Je kunt dus op meerdere manieren de verjaardag van jouw dierbare overledene vieren. Er is geen goed of fout, zolang je je goed voelt bij het herdenken van iemand van wie je veel hebt gehouden. Je voelt zelf waar je het meeste behoefte aan hebt en het is goed om naar je gevoel te luisteren. De geboortedag van een overledene hoeft echter geen moeilijk moment te zijn, je kunt het invullen als een dag waarop je iemand in het zonnetje zet, zelfs al is deze dierbare persoon er fysiek niet meer bij.

In ons magazine Uitvaart Inside bespreken we manieren om overledenen te herdenken. Ook is er veel te vinden over hoe andere mensen met hun rouwproces omgaan. Heb je hier interesse in? Kijk dan eens op de website.

 

Geplaatst in categorie: Artikelen Rouwen Rouwen

Geplaatst in tags: afscheid ceremonie Dierbare gedenken op verjaardag Dood Emotionele verjaardagsherdenking geboortedag Gedenken en vieren op verjaardag Gedenkplaats gedenksteen Herdenken Herdenking verjaardag overledene herdenkingskunst Herdenkingsrituelen verjaardag overledene herinneringen herinneringsfotografie Herinneringsproducten monument nabestaanden overlijden proost rouwen rouwverwerking Samenzijn Samenzijn op verjaardag in memoriam Speciale dag voor overleden dierbare Troost op verjaardag overledene uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl verjaardag Verjaardag dierbare overledene vieren verlies Vieren verjaardag in herinnering