Tips die kunnen helpen bij het rouwproces

Ieder persoon gaat anders met een rouwproces om. Wij geven u wat tips die kunnen helpen bij het rouwproces. De een heeft er meer tijd voor nodig dan de ander en dat geeft niets. Het is een enorme klap om uw dierbare te verliezen en een goed rouwproces kan u echt helpen om naast het rouwen goed te functioneren.

Gun uzelf de tijd tijdens het rouwproces:

Er wordt vaak gezegd dat tijd alle wonden heelt en dat is tot op zekere hoogte ook het geval bij een rouwverwerking. In het begin is het vaak het zwaarst. Bij anderen komt de klap pas later. De pijn zal nooit verdwijnen, maar vaak merken mensen na een tijd dat de pijn een plek gekregen heeft: u leert om met de pijn om te gaan. Gun uzelf dus de tijd om pijn te voelen en u zult langzaamaan merken dat het dragelijker wordt.

 

Opgekropte emoties tijdens het rouwproces: Iedereen heeft wel eens de neiging om gevoelens en emoties op te kroppen. Dit lijkt op het moment zelf vaak de makkelijkste uitweg. Echter, blijkt dat het opkroppen van gevoelens niet de beste oplossing is. Ga bijvoorbeeld eens lekker hard schreeuwen of huilen. Dit kan zorgen voor een gevoel van opluchting, wat vaak fijn is in tijden van verdriet.Opgekropte emoties:

Iedereen heeft wel eens de neiging om gevoelens en emoties op te kroppen. Dit lijkt op het moment zelf vaak de makkelijkste uitweg. Echter, blijkt dat het opkroppen van gevoelens niet de beste oplossing is. Ga bijvoorbeeld eens lekker hard schreeuwen of huilen. Dit kan zorgen voor een gevoel van opluchting, wat vaak fijn is in tijden van verdriet.

 

Neem rust tijdens het rouwproces:

Wanneer een dierbare komt te overlijden dan kan dat een hele impact hebben, zowel lichamelijk als geestelijk. Neem daarom ook echt de tijd om uzelf de rust te gunnen zodat u even kan ontspannen. Dit is voor uw eigen gezondheid zo belangrijk! U bepaalt zelf wanneer u een rustmomentje wilt inplannen, het hoeft niet altijd op hetzelfde moment want u gaat door een rollercoaster van emoties.

 

Praat met mensen:

Zorg voor sociale afleiding. Dit kan zijn met uw naasten, vrienden, kennissen. U kunt ook zoeken naar online praatgroepen op het internet. U kunt praten over de mooie momenten die u heeft meegemaakt met uw dierbare. U kunt ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt of die door hetzelfde proces gaan. Op deze manier ziet u dat het allemaal tijd nodig heeft en dat u niet de enige bent die dit meemaakt: u helpt elkaar.

 

Luister naar muziek:

Ze zeggen altijd dat wanneer u gelukkig bent, luistert u naar de melodie en wanneer u verdrietig bent, luistert u naar de tekst. Pak bijvoorbeeld eens uw meest dierbare liedje erbij en luister eens goed naar wat de tekst nou eigenlijk zegt. Zo zult u wellicht merken dat al de gevoelens en emoties die u heeft niet gek zijn. U kunt natuurlijk ook naar “happy” muziek luisteren, dit kan ervoor zorgen dat u dan niet denkt aan uw verdriet maar dat u uw gedachtes er even vanaf kan zetten. Doe waar u zich het fijnste bij voelt!

 

Zorg voor afleiding:

Denk na over iets wat u altijd al had willen doen en wat u gelukkig maakt. Wilde u bijvoorbeeld altijd al dansen of altijd al schilderen? Ga er dan voor! U zult zich lekkerder in uw vel voelen omdat het u de nodige afleiding kan geven. Het kijken van films kan ook zorgen voor een moment van vrijheid. U kunt zich even inleven in een ander waardoor u heel even wat meer afstand kunt doen van uw eigen emoties. Een goed boek kan u zeker ook helpen omdat u dan even in een ander verhaal zit. Alleen u kunt bepalen waar u zich fijn bij voelt, kies daar ook voor!

 

Wees sociaal:

Het is heel begrijpelijk dat u vaak de tijd voor uzelf nodig hebt in deze periode, maar zonder uzelf niet af. Praat met uw naasten en blijf met ze in contact. Vaak weten zij dat u verdriet heeft maar denken ze dat u hier niet over wilt praten. Dit kan overkomen alsof ze niet willen helpen, terwijl dit zelden het geval is. Probeer het gesprek aan te gaan en vertel ze hoe u zich voelt. Vaak zult u zien dat dit een gevoel van verbinding en opluchting biedt.

 

Houd een dagboek bij:

Schrijf alles op papier wat er allemaal is gebeurd en door welke emoties u gaat. U kunt alles opschrijven tot aan de details en u zal zien dat schrijven uw pijn ook enorm kan verlichten. Als u alles opgeschreven heeft kunt u ervoor kiezen om deze brief te verbranden. U neemt op deze manier afscheid van de emoties die u op dat moment ervaart. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de tekst juist wél te bewaren, zodat u er later op terug kunt kijken.

 

Brand een kaarsje:

Maak een mooi plekje in uw woning met bijvoorbeeld een foto en/ een kaarsje. Kaarslicht geeft sfeer en warmte en dat zijn positieve symbolen die vaak als prettig worden ervaren. Het is een universeel en open symbool dat iedereen begrijpt en waaraan u uw persoonlijke invulling mag geven: alles is goed.

 

Wilt u ervoor zorgen dat uw nabestaanden een “fijn” rouwproces krijgen? Maak uw uitvaartwensen kenbaar in onze Uitvaartkluis. U geeft uw nabestaanden op deze manier de rust die ze nodig hebben tijdens het rouwen.

 

 

Geplaatst in categorie: Rouwen Rouwen

Geplaatst in tags: rouwen