Kosten besparen op een uitvaart

Als je een uitvaart moet organiseren, ben je geneigd om te denken dat het allemaal op een bepaalde manier moet en dat het veel geld kost. Heel voordelig is een uitvaart niet, maar toch zijn er behoorlijk wat opties om kosten op een uitvaart te besparen. Wij geven je hier tips voor. 

  • Crematie of begrafenis

Als je wil besparen op uitvaartkosten, zou je een crematie kunnen overwegen. Dit is vaak goedkoper. Zeker als het gaat om langer lopende kosten. Bij een begrafenis heb je na de uitvaart nog kosten van het grafonderhoud, het grafmonument en de grafrechten. Dit zijn kosten die jaren kunnen doorgaan, afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Bij een crematie heb je deze kosten niet.

  • Uitvaartondernemers vergelijken

Vaak komt er vanuit de verzekering een uitvaartondernemer langs. Toch ben je niet verplicht deze uitvaartondernemer aan te nemen. Je kunt zelf kiezen wie je de uitvaart wil laten organiseren. Hiermee kun je ook kosten besparen op een uitvaart, want de ene uitvaartondernemer rekent meer dan de andere. Kijk ook of ze uurtarief of een vaste prijs vragen en of ze op eventuele externe partijen extra kosten rekenen. Natuurlijk zijn niet alleen de kosten maar ook de kwaliteit belangrijk.

  • Gedrukte rouwkaarten of een digitale rouwkaart

De rouwkaarten kunnen ook een kostenpost zijn waar je op uitvaartkosten kunt besparen.
Rouwkaarten, en dan vooral het drukwerk, zijn vaak best prijzig. Tegenwoordig hebben de meeste mensen e-mail en je kunt ze dan ook een digitale kaart versturen. Dat is niet alleen een stuk goedkoper, maar ook milieuvriendelijker! Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om mensen zonder digitale mogelijkheden wel een kaart te sturen, maar dat zijn er dan al een stuk minder dan als je iedereen een kaart stuurt. Ook zou je nog een advertentie in een lokaal nieuwsblad kunnen plaatsen.

kosten besparen op een uitvaart
Er zijn veel manieren om kosten te besparen op een uitvaart

  • Kisten en urnen vergelijken

Als je kosten op een uitvaart wil besparen, kun je ook kijken naar wat voor kist of urn je zou willen. Je kunt een kist of urn zo duur maken als je zelf wil.
Er worden veel verschillende soorten kisten en urnen aangeboden. Wist je dat er zelfs kartonnen kisten zijn? Informeer goed en vergelijk de prijzen. Zeker als iemand gecremeerd wordt, is een superluxe kist niet echt heel nodig. Een eenvoudige kist kun je zelf ook nog versieren of mooier maken als je creatief bent of creatieve mensen om je heen hebt.

  • Uitvaartlocatie en catering

Natuurlijk kun je kiezen voor een uitvaartlocatie om de dienst te houden, maar je zou ook kunnen denken aan een locatie daarbuiten. Ook hiermee kun je kosten besparen op een uitvaart. Misschien is er wel genoeg ruimte in de tuin, of kies je ervoor de afscheidsdienst in een mooi park of op een andere locatie te doen. Dat zijn locaties die een stuk voordeliger zijn dan een aula bij een begraafplaats of crematorium en het is nog uniek ook. Daarnaast kun je op een buitenlocatie de catering ook anders organiseren. Misschien heb je familieleden of vrienden en bekenden die dit willen regelen. Misschien vind jij zelf troost in het verzorgen van de catering. Ook hier is veel mogelijk waarbij je veel kosten kan besparen op een uitvaart.

  • Vervoer

Uiteraard kun je een rouwauto bestellen en hier ook volgauto’s bij regelen. Maar met deze optie ben je niet aan het besparen op uitvaartkosten. Tegenwoordig zijn er veel andere opties. Zo kun je een rouwbakfiets huren. Niet alleen voordeliger maar ook milieuvriendelijk. Ook kun je de overledene al lopend naar de begraafplaats of naar het crematorium begeleiden, als deze niet teveel uit elkaar liggen. Een loopkoets is ook mogelijk. Er zijn dus vele opties en volgauto’s hoeven niet altijd gehuurd te worden als je een eigen auto hebt. Je zou dan kunnen vragen of iemand in je vriendenkring je auto zou willen besturen, als je daar zelf niet toe in staat bent.

  • Uitvaartverzekering

Heb je al eens goed gekeken naar je uitvaartverzekering en wat er wel en niet gedekt wordt? Ook hierin zitten veel verschillen. Laat je dus goed informeren en kies wat het beste bij jou past.

Wil jij kosten op een uitvaart besparen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden op onze website. Je vindt hier ondernemers die je graag verder helpen.

Geplaatst in categorie: Artikelen Uitvaartkosten

Geplaatst in tags: afscheid begraafplaats begrafenis ceremonie condoleance crematie Crematorium grafsteen kist nabestaanden overlijden rouwcentrum rouwkaart uitvaart Uitvaart-Platform.nl uitvaartkosten uitvaartondernemer Uitvaartverzekering urn