Een DIY grafkist voor de uitvaart maken

Een Do It Yourself grafkist maken, mag dat? Mag ik zelf een grafkist maken en wat zijn daar de mogelijkheden in? Waar moet ik opletten bij het zelf maken van een grafkist? Wij vertellen u er meer over.

In Nederland mag men zelf een kist maken. Dit houdt in dat u uw creativiteit hier alle ruimte in kan geven om een kist zo persoonlijk mogelijk te maken. U zult wel rekening moeten houden met een aantal wettelijke eisen die noodzakelijk zijn om een eigen DIY  grafkist te maken.

De wet zegt het volgende over de wettelijke eisen bij het maken van een DIY grafkist:

  • De afmetingen die het meest gebruikt worden zijn 180 x 200 cm en 50 x 55 cm. Wanneer uw ontwerp groter is raden wij u aan om contact op te nemen met het crematorium of de begraafplaats en vraagt u daar wat de plaatselijke richtlijnen zijn en hoe groot de kist maximaal mag zijn.
  • Het is verboden om de kist te maken van kunststof of metalen. U heeft alleen een kleine uitzondering op onderdelen zoals schroeven, handvatten en spijkers.
  • Bij een crematie moet de kist uit brandbaar materiaal bestaan, let daarbij ook op de soort verf.
  • U moet ervoor zorgen dat de grafkist geen vocht kan doorlaten

 

 

 

 

Een DIY grafkist persoonlijk maken

Wanneer de DIY grafkist af is kunt u ervoor kiezen om deze extra persoonlijk te maken. U zou het bijvoorbeeld kunnen laten beschilderen door de kinderen in de familie. Zo wordt het een heel persoonlijke DIY grafkist. U kunt er ook voor kiezen om alle naasten een mooi verhaal of gedicht, dat betrekking heeft op de overledene, op de DIY grafkist te laten schrijven met marker stiften. Dit is een bijzondere manier omdat alle gasten bij de uitvaartceremonie ook deze verhalen dan kunnen lezen.

 

 

 

Wij hebben hier een link geplaatst waarop u kunt klikken om een instructiefilm te zien. U ziet dan hoe u een DIY grafkist kan maken. Tevens wordt er uitgelegd wat u allemaal nodig heeft en welke stappen u kunt volgen. Klik op hier voor de instructiefilm.

 

Heeft u al nagedacht over uw uitvaartwensen en alles wat daarbij komt kijken? Via onze Uitvaartkluis maakt u aan uw nabestaanden kenbaar wat uw uitvaartwensen zijn. U kunt uw nabestaanden ook een stukje op weg helpen bij het regelen van administratieve en financiële handelingen na uw overlijden. Er komt immers op dat vlak nog veel bij kijken om alles goed te regelen. Met het vullen van de Uitvaartkluis neemt u een grote zorg weg bij uw nabestaanden.

 

 

 

 

Geplaatst in categorie: DIY

Geplaatst in tags: begraafplaats ceremonie crematie cremeren uitvaart