Ecologische uitvaart, we geven u wat tips

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen zich bewust van het milieu. Een ecologische uitvaart behoort nu dus ook in het rijtje van mogelijkheden. Wij geven u graag wat tips voor een ecologische uitvaart.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kiezen van een natuurbegraafplaats of een grafkist met afbreekbare materialen. Uitvaartverzorgers geven tegenwoordig zelf ook de optie om voor een milieuvriendelijke uitvaart te kiezen.

Een afbreekbare grafkist bij een ecologische uitvaart:

Bij een ecologische uitvaart kiezen de meeste mensen vaak voor een afbreekbare grafkist. Ook wel de eco kist genoemd. De “normale” grafkisten worden vaak met hout geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat dat veel energie kost om te fabriceren. Maar ook het afbreken van hout gaat heel langzaam. Een ecologische grafkist is gemaakt van biomassa, ecologisch materiaal dat vervaardigd is uit organische materialen zoals aardappelzetmeel en mais. Geheel afbreekbaar, bij begraven wordt het opgenomen in de natuur.

Bij cremeren komen er vrijwel geen schadelijke stoffen bij het verbranden vrij. Tegenwoordig kunt u ook kiezen voor grafkisten van karton gemaakt. Er zijn zoveel alternatieven waar u uit kunt kiezen. Belangrijk is uiteraard wel dat de grafkist het gewicht van het lichaam moet kunnen dragen.

 

Een alternatieve grafsteen bij een ecologische uitvaart

Waarom een stenen grafsteen plaatsen boven uw graf terwijl u deze als plek voor nieuw leven kunt gebruiken. Wat dacht u ervan om een boom te planten op het graf? Op deze manier zorgt u ervoor dat er nieuw leven komt na de dood.

 

Een elektrische rouwauto voor een ecologische uitvaart

Tegenwoordig zijn er veel auto’s die elektrisch rijden. Steeds meer uitvaartondernemingen nemen ook een elektrische rouwauto mee in hun opties maar lang nog niet allemaal. Voordeel is uiteraard dat hij geruisloos is en geen “walm” achterlaat van uitlaatgassen.

 

Een ecologische uitvaart met natuurbegraafplaats

Wanneer u kiest voor een ecologische uitvaart is een logische optie een natuurbegraafplaats. In Nederland komen er steeds meer natuurbegraafplaatsen. Deze zijn meestal in een natuurlijke omgeving zoals het bos of een parkachtig landschap. Op deze begraafplaats zult u geen grafstenen vinden, maar wel ornamenten en bloemen. U mag zelf een plek uitkiezen en deze markeert men dan met houten kentekens of zwerfkeien. U moet er wel rekening mee houden dat er strenge regels zijn waar u zich aan moet houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een grafkist van biologisch afbreekbaar materiaal. Ook fotolijstjes en andere niet afbreekbare items zijn niet toegestaan op de begraafplaats.

 

Een rouwkaart voor een ecologische uitvaart

U kunt voor een rouwkaart kiezen met duurzaam drukwerk. U kiest dan voor milieuvriendelijk papier met inkt op plantaardige basis. Of uw rouwkaarten digitaal versturen, dit bespaart u extra kosten en is ecologisch. En een groot voordeel, de kaart komt altijd op tijd aan. Nadeel kan zijn dat men de mail pas later opent.

 

 

 

 

Mocht u uw ecologische uitvaartwensen vast willen leggen dan kunt u een kijkje nemen in onze Uitvaartkluis. Hier kunt u van A tot Z uw wensen aangeven. Daarbij ook de mogelijkheid om eventuele financiële en administratieve onderdelen te benoemen. Hiermee neemt u een grote zorg bij uw nabestaanden weg.

Geplaatst in categorie: Ecologisch

Geplaatst in tags: afscheid begraafplaats ceremonie crematie cremeren uitvaart