Wat zijn de stappen als je in Spanje komt te overlijden?

Hoe leuk is dit! We worden in Spanje ook opgemerkt met ons Uitvaart-Platform.nl en waren daar onlangs aanwezig. Spanje is een land waar veel Nederlanders voor kiezen om te overwinteren, voor vakantie of naar toe te emigreren. Wat zijn de stappen als je in Spanje komt te overlijden? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Het is belangrijk voor iedereen dat je jezelf goed informeert wat de stappen zijn die je moet volgen als iemand komt te overlijden. Zeker ook in het buitenland, want daar zijn vaak de regels en wetten anders.

Wat één van de grootste verschillen met Spanje is, is de snelheid waarin een overledene gecremeerd of begraven moet worden. Deze is binnen 24 tot 48 uur na overlijden. Weinig tijd dus! Dit kan er voor zorgen dat er een enorme druk op je komt.

Stel je hebt familieleden die moeten overvliegen uit een ander land dan wordt het een stuk moeilijker. Het is in Spanje daarom ook gebruikelijk om via een uitvaartondernemer een begrafenisplan af te sluiten. Dit kan je dan een hoop stress schelen want een groot gedeelte van de uitvaart is op deze manier dan al geregeld.

 

Wist je dat je in Nederland ook een hoop zelf kan regelen en het je dierbaren makkelijker kan maken? Bekijk onze Uitvaartkluis en neem een hoop stress weg bij je (toekomstige) nabestaanden.

 

Stappen die je moet volgen na overlijden in Spanje:

  • Bel eerst de lokale politie op het nummer: 092 (Policía Municipal)
  • Neem ook meteen contact op met een arts voor een tijdelijke verklaring van overlijden , mocht de politie dit niet geven.
  • De arts of de politie zal contact opnemen met een plaatselijke uitvaartondernemer zodat het lichaam van de overledene opgehaald kan worden. Hier zal het vrijwaringsformulier ook ondertekend moeten worden.
  • De regel in Spanje is dat alle stergevallen binnen 24 uur geregistreerd moeten worden bij de burgerlijke stand in het gemeentehuis waar de persoon is komen te overlijden. Hier krijg je vervolgens de overlijdensakte die je nodig hebt om alles te regelen.

 

Er zullen verschillende kosten gemaakt moeten worden voor de uitvaart. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kist, bloemen, begraafplaats, rouwvervoer etc. Gemiddeld zijn de kosten van een begrafenis in Spanje ongeveer €4000,- maar dit verschilt natuurlijk enorm. Het hangt van de persoonlijke wensen en locatie af. Een crematie is in Spanje ook een voordeligere optie. Deze kost gemiddeld €750,-.

Wil je dat de overledene in Nederland wordt begraven of gecremeerd? Dan zal er repatriëring plaatsvinden. Dit houdt in dat het lichaam van de overledene naar Nederland wordt gebracht.

Vergeet niet meteen de uitvaartverzekeraar in te schakelen wanneer iemand komt te overlijden en verzekerd was. Zo kunnen de kosten voor de uitvaart betaald worden. Is er een reisverzekering? Neem dan contact met hun op om te vragen wat de mogelijkheden zijn.

 

Ben je benieuwd naar de gemiddelde kosten voor een uitvaart in Nederland? Klik hier.

 

 

Geplaatst in categorie: Nieuws Uitvaart Uitvaartkosten

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis condoleance crematie Crematorium Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist nazorg overlijden Palliatieve zorg rouwcentrum rouwkaart rouwverwerking uitvaart uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn