Een huisdier in de rouw

Uitvaart Platform •

Een huisdier in de rouw

Een huisdier in de rouw

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Een huisdier in de rouw na het overlijden van het baasje, kan dat? We kunnen het ons vaak niet voorstellen. Maar dieren hebben vaak veel meer door dan wij weten. Ze voelen het als we verdrietig zijn, ze merken het als er spanningen in huis zijn. Als het baasje ineens niet meer thuiskomt, verandert er dus wel degelijk iets heel wezenlijks voor een huisdier. De belangrijkste persoon in het leven van een beestje is er niet meer.

Emoties

    Een huisdier kan behoorlijk van slag zijn na het overlijden van het baasje. Huisdieren kunnen ook blijdschap, verdriet en pijn voelen. Ze hechten zich ontzettend aan degene die ze verzorgt. Dit kan nog wel eens verschillen per dier, maar toch voelen ze het allemaal als er iets in hun omgeving verandert. Sommige dieren kunnen dan ook ontzettend in de war zijn als hun baasje er niet meer is. 

    Symptomen

      Een huisdier in de rouw kan verschillende kernmerken vertonen. Sommige beestjes eten en drinken niet meer. Ze trekken zich terug, verstoppen zich. Ze slapen veel en kunnen bijna depressief overkomen. Er zijn dieren die op de vaste plekken van hun baasje zullen gaan zitten of liggen of die bij de deur blijven wachten tot hun trouwe verzorger weer terug is. Ieder dier zal er anders op reageren, maar je zult absoluut iets aan hun gedrag merken.

      Beroemde voorbeelden

        Er zijn veel voorbeelden van huisdieren die van slag waren na het overlijden van het baasje. Zo is er bijvoorbeeld Hachiko, de beroemde Akita die jarenlang elke dag op het treinstation in Shibuya wachtte op zijn overleden baasje. Hachiko bleef dit doen, ondanks het feit dat zijn baasje nooit meer terug zou komen.

        In Edinburgh is er het beroemde verhaal van Greyfriar Bobby. Dit hondje verloor zijn baasje aan tuberculose.  Volgens de verhalen heeft Bobby 14 jaar lang het graf van zijn baasje bewaakt, tot hij zelf overleed.

        Een huisdier in de rouw
        Greyfriars Bobby is een beroemd voorbeeld van een huisdier in de rouw.

        Hoe help je een huisdier in de rouw?

          Het is vooral belangrijk dat het dier voelt dat er mensen zijn die om hem of haar geven. Het klinkt raar, maar als het mogelijk is, laat dan het dier ook afscheid nemen van het overleden baasje. Laat maar snuffelen en een likje geven. Blijf erbij, aai en knuffel het dier zodat hij voelt dat er nog steeds van hem of haar gehouden wordt. Houd daarnaast zoveel mogelijk de routine van het diertje aan qua voeding, naar buiten gaan en overige verzorging. In die regelmaat vindt het huisdier zijn houvast.

          Professionele hulp

            Een huisdier in de rouw kan oprecht depressief raken na het verlies van het baasje. Meestal gaat dat na een tijdje wel weer over, maar sommige dieren kunnen hier in blijven hangen. Dan is het goed om eens met de dierenarts te gaan praten. Deze arts heeft goede tips of weet waarschijnlijk wel een goede gedragsdeskundige die jou kan helpen met dit verdrietige beestje.

            Niet vreemd dus, dat ook huisdieren behoorlijk van slag kunnen zijn na het overlijden van het baasje. Zolang het dier met veel liefde en aandacht omringd wordt, zal het uiteindelijk herstellen van dit verdriet. Daarnaast kan het voor de nabestaanden een grote troost zijn om het geliefde huisdier van hun overleden dierbare bij zich te hebben.

            Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.

            Bedrijven

            De volgende bedrijven hebben diensten rondom dierenuitvaarten

            Bekijk alle bedrijven