Mogelijkheden om je huisdier te laten cremeren

Onze huisdieren zijn onze beste vriendjes. We verzorgen ze gedurende hun leven met al onze liefde en we genieten van hun gezelschap. We nemen zelfs alle haren op de koop toe, want deze vriendjes zijn een deel van het gezin. Helaas komen ze ook te overlijden. Wat zijn dan de mogelijkheden om je huisdier te laten cremeren? Baasjes vinden dit vaak prettiger dan begraven omdat ze bijvoorbeeld de as van hun beestjes kunnen bewaren of deze op een plek met emotionele waarde kunnen uitstrooien. Wat zijn de opties voor een crematie van je huisdier? Wij vertellen jou meer.

 

mogelijkheden om je huisdier te laten cremeren
Waar moet je over nadenken als het gaat om de crematie van je huisdier?

  • Collectieve crematie

Eén van de mogelijkheden om je huisdier te laten cremeren is een collectieve crematie. Hierbij worden meerdere huisdieren tegelijk gecremeerd. Dit is vaak voordeliger en ook iets beter voor het milieu. Nadeel is dan wel dat je geen as terug krijgt om te bewaren of te verstrooien. Belangrijk dus om over na te denken als je voor de keuze staat.

  • Individuele crematie

Je kunt ervoor kiezen om een individuele crematie van je huisdier te laten uitvoeren. Hierbij wordt jouw huisdier alleen gecremeerd en kun je als eigenaar de as van jouw huisdier terugkrijgen. Een individuele crematie is wel duurder en minder milieuvriendelijk, maar wel een optie als je een blijvende herinnering wil hebben. De kosten voor een individuele crematie kunnen per dierencrematorium wisselen.

  • Dierencrematorium

Een crematie van je huisdier wordt doorgaans door je dierenarts geregeld. Als je je huisdier hebt moeten laten inslapen, is dit door de huisarts gedaan en kun je de crematie ook via hem of haar regelen. De dierenarts zorgt dan dat het crematorium jouw beestje daar komt ophalen of je kunt het bij jou thuis laten ophalen als je dat liever wil. Een dierenarts heeft vaak een crematorium waarmee hij of zij samenwerkt. Het is van belang om te weten dat jij zelf mag weten waar je je huisdier wil laten cremeren. Dat moet je dan zelf regelen.

Dierencrematoria zijn speciaal ontworpen om huisdieren te laten cremeren. Sommige dierencrematoria bieden baasjes de gelegenheid om nog afscheid te nemen van hun geliefde dierenvriendje. Deze crematoria hebben meestal de beide opties om collectief of individueel te laten cremeren. Informeer altijd goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

In Nederland en België gelden verschillende regels en wetgevingen rondom een crematie van je huisdier. Kijk dan ook even goed wat de mogelijkheden zijn. Wil je meer weten over uitvaarten van dieren? Want het is tegenwoordig ook mogelijk om een mooie uitvaart voor jouw trouwe vriendje te organiseren. Wij werken samen met fijne ondernemers die jou hierbij kunnen begeleiden. Geniet voorlopig vooral van de liefde van en voor jouw lieve, harige vriendje.

Geplaatst in categorie: Artikelen Huisdieren

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis ceremonie crematie Crematorium dierencrematie dierenurn dierenurnen Dood grafsteen Herdenken Huisdier laatste wens nabestaanden overleden huisdier overlijden rouwen rouwverwerking uitvaart uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbloemen Uitvaartdienst urn verdriet verlies