Rouw van nabestaanden na zelfmoord

Een dierbare verliezen is altijd verdrietig. Bij zelfmoord is het verdriet wellicht nog intenser. Hoe gaat dat, rouw van nabestaanden na zelfmoord? Naast het grote gemis is er ook ongeloof en misschien boosheid. Gevoelens en gedachten vliegen van links naar recht en van boven naar beneden.

Verdriet, onmacht, schuldgevoel, boosheid en schaamte wisselen elkaar af. En dan de vragen waar men mee blijft zitten. Vragen aan u zelf en vragen aan de overledene. Het is heel moeilijk om zelfmoord te begrijpen, zeker indien u zelf niet bekend bent met depressie. En hoe accepteren als er nog zo veel vragen zijn. Toch kan er ook opluchting zijn, soms heeft de overledene al meerdere signalen gegeven en wellicht ook een afscheidsbrief achter gelaten, het niet meer hoeven lijden kan dan troost brengen.

 

Verschillen in rouw bij zelfmoord

Omdat zelfmoord vaak onverwachts is kan de schrik groter zijn. Wat vaak ook erg traumatisch kan zijn is het vinden van de overledene, denk daarbij aan het innemen van overdadig veel medicatie of ophanging. De betrokkenheid van politie of recherche wanneer er een onderzoek gedaan wordt naar de doodsoorzaak werkt ook niet mee aan het rouwen.Ook een groot verschil is de reactie van de omgeving, zij vinden het vaak lastig om om te gaan met zelfmoord. Er heerst nog steeds taboe op zelfmoord, daardoor komt er wellicht minder steun, puur uit onwetendheid. Men weet niet wat ze moeten zeggen of doen.En als laatste niet te vergeten, schuldgevoel, had ik maar … wat als …

 

Afscheid nemen

Bij zelfmoord kan het afscheid nemen van de overledene soms ook bemoeilijkt worden, vaak kan het lichaam niet getoond worden, denk daarbij aan zelfmoorden zoals springen van een hoog gebouw of springen voor een trein. Hierdoor wordt het moeilijk voor de nabestaanden om te bevatten dat hun dierbare echt is overleden.

 

Hulp bij het rouwen na zelfmoord

Wenst u zelf hulp bij het rouwen na zelfmoord van een dierbare, wellicht kunnen onderstaande instanties u daarbij helpen;

  • Stichting Stichting 113, voor mensen die zelf suïcidaal zijn of te maken hebben met iemand die suïcidaal is.
  • Stichting Korrelatie, professionele hulp voor nabestaanden via telefoon, chat of e-mail.

Geplaatst in categorie: Rouwen Rouwen

Geplaatst in tags: afscheid overlijden rouwen