Het uitkiezen van een grafmonument

Het uitkiezen van een grafmonument voor een overleden dierbare is iets wat je niet zomaar doet. Vaak gaat er tijd overheen voordat nabestaanden er aan toe zijn iets uit te kiezen. Het grafmonument is een blijvende herinnering aan de overledene en je wil iets dat goed aansluit bij de persoonlijkheid en wensen van de overledene. Wij geven je tips en overwegingen als je voor deze lastige keuze staat.

 

 • Je budget

  Bij het uitkiezen van een grafmonument is het natuurlijk van belang om eerst je budget te bekijken: wat kun je uitgeven voor een grafsteen? Er zijn verschillende vormen, diktes, soorten steen en soorten bedrukking die allemaal hun eigen prijskaartje hebben. Als je weet wat je kunt uitgeven, kun je al veel gerichter zoeken.

 • De stijl

  De stijl is belangrijk  bij de keuze voor een grafsteen. Wat wil je en wat past bij jouw overleden dierbare? Is dat traditioneel, modern, landelijk, abstract, vrolijk of stemmig?  Je wil uiteraard iets kiezen dat past bij de overledene. Het hoeft echt niet allemaal zo standaard. Er is zoveel aan mogelijkheden waarmee je een echt persoonlijke steen kunt laten maken. Neem daar dan ook je tijd voor zodat je kunt kiezen voor een echt uniek en persoonlijk grafmonument.

 • De grootte en het materiaal van het grafmonument.

  We gaven het eerder al aan: er zijn veel verschillende groottes en materialen beschikbaar bij het uitkiezen van een grafmonument.Zo heb je kleine plaquettes maar ook monumenten die meters hoog zijn. Er veel verschillende materialen: graniet, marmer, beton of zelfs hout. Wat past het beste bij de overledene?  Daarnaast heb je nog verschillende keuzes qua belettering. Welke kleur letters wil je en welk lettertype? Waar hield de overledene van? Was deze meer van de klassieke stijl of juist wat speelser? Dat kun je in de keuze laten terugkomen. Bij het materiaal van de steen en de belettering is ook de volgende vraag van belang: Wil je een graf voor langere tijd of voor een kortere periode? Bij deze keuze kun je het materiaal laten aansluiten.

 

Het uitkiezen van een grafmonument
Wat is belangrijk bij het uitkiezen van een grafsteen?

 

 • Het toevoegen van persoonlijke details.

  Wil je een grafmonument uitkiezen waar alleen maar tekst op staat, of wil je er bijzondere details aan toevoegen? Dat kan natuurlijk ook. Er zijn veel manieren om een grafmonument persoonlijk te maken, zoals het toevoegen van een foto, een gedicht of een symbolische afbeelding. Ook kleine beeldjes zijn mogelijk. Als de overledene bijvoorbeeld een vogelliefhebber was, dan kun je een klein vogeltje op de grafsteen laten plaatsen. Qua tekst heb je ook verschillende mogelijkheden, dat kun je persoonlijker maken.

 • Onderhoud.

  Bij de keuze voor een grafsteen moet je ook rekening houden met het onderhoud van het materiaal. Sommige materialen, zoals graniet, hebben minder onderhoud nodig dan andere materialen, zoals hout. Ben jij zelf iemand die dat onderhoud kan doen of heb je daar te weinig tijd voor? Daar kun je rekening mee houden bij het kiezen van het materiaal van een grafmonument.

 

 • De regels van de begraafplaats.

  Sommige begraafplaatsen of kerkhoven hebben specifieke regels en voorschriften voor grafmonumenten. Ga eerst met de desbetreffende beheerder in gesprek voor je een specifiek materiaal kiest, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je het grafmonument wil laten plaatsen.

 • Experts

  Het is altijd goed om je te laten voorlichten door experts. Ook de uitvaartondernemers waar wij mee samenwerken weten veel van deze zaken af en kunnen jou voorlichten of je naar de geschikte persoon hiervoor doorverwijzen.

Ben je op zoek naar een grafmonument? Wij werken samen met fantastische ondernemers die je hier graag mee helpen. Klik hier

Geplaatst in categorie: Nieuws Uitvaart

Geplaatst in tags: begraafplaats Beplanting Foto gedenksteen Gepolijst natuursteen Glazen monument Grafdecoratie Grafkeuze Gravure Inscriptie Kindergrafmonument Kleur Kosten maatwerk Materiaalkeuze Monumentenbedrijf natuursteen onderhoud Ornamenten Persoonlijke elementen Plaatsing Ruwe natuursteen Symbolen Urnengrafmonument Vormgeving