Op afstand afscheid nemen van een overledene

Op afstand afscheid nemen van een overledene is waarschijnlijk niet de eerste keuze voor velen. Een uitvaart is vaak al moeilijk en emotioneel genoeg. Als we daar dan ook niet fysiek bij kunnen zijn, is dat extra lastig. We vinden het zelf vervelend en we voelen ons bezwaard naar de overige nabestaanden toe. Soms kan het helaas niet anders. Omstandigheden als ziekte, beperkingen, gezondheidsrisico’s of een te grote afstand en te dure of onbeschikbare tickets kunnen het onmogelijk maken. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel opties om toch aanwezig te zijn bij een uitvaart, al is het dan niet fysiek. Wij vertellen je er over.

 

1. Virtuele uitvaartceremonies:

Door alle moderne technologie is het tegenwoordig meestal mogelijk bij een virtuele uitvaartceremonies via videoconferentieplatforms aanwezig te zijn. Zo kun je op afstand toch samenkomen met andere familieleden, vrienden en geliefden om samen afscheid te nemen. Voorbeelden van populaire platforms voor virtuele uitvaarten zijn Zoom, Microsoft Teams en Google Meet. Tijdens de COVID-periode zag je dit vaak gebeuren, aangezien er toen weinig mensen bij een uitvaart aanwezig mochten zijn.

op afstand afscheid nemen van een overledene
Niet fysiek bij een afscheid kunnen zijn is lastig. Gelukkig zijn er alternatieven.

2. Online condoleanceregisters:

Uitvaart-Platform.nl biedt ook een gratis online condoleanceregister aan. Hier kunnen mensen hun steun betuigen, herinneringen delen en hun medeleven tonen, voor als ze niet fysiek aanwezig kunnen zijn. Deze register kan een heel waardevolle bron van troost en steun voor de nabestaanden zijn. Zo kunnen ze alle berichten nog eens op hun gemak nalezen als de ergste drukte voorbij is.

3. Persoonlijke gedenkpagina’s:

Om mensen de gelegenheid te geven op afstand afscheid te nemen van een overledene, kiezen sommige families ervoor om persoonlijke gedenkpagina’s of websites te creëren ter nagedachtenis van de overledene. Dit is een prachtige manier om herinneringen te delen, foto’s te plaatsen, verhalen te vertellen en condoleances te ontvangen van mensen over de hele wereld. Dit soort gedenkpagina’s kunnen eenvoudig worden gemaakt op ons eigen condoleanceregister .

4. Livestreaming van de uitvaart:

Bij steeds meer uitvaartlocaties is het mogelijk om een livestreaming van de uitvaartceremonie bij te wonen. Dit stelt mensen in staat om de dienst in real-time te volgen, waar ze dan ook zijn. Het is een mooie manier om op afstand betrokken te zijn en samen afscheid te nemen. Je kunt bij de videograven waarmee wij samenwerken bekijken of ze deze service aanbieden.

5. Brand een kaarsje:

Een kaars aansteken voor een overleden dierbare is een mooie manier om je medeleven te tonen en de overledene te herdenken. Veel mensen putten troost uit dit soort gebaren. Met het branden van een kaarsje, met de intentie dat dit voor de overledene is, voelen mensen zich vaak meer verbonden. Het staat symbolisch voor licht in de duisternis en voor het denken aan een dierbare.

Hoewel het niet altijd mogelijk is om fysiek aanwezig te zijn bij een afscheid, zijn er gelukkig aardig wat alternatieven waarmee je op afstand toch deel kunt nemen aan het afscheid van een dierbare. Door alle mooie technologische ontwikkelingen hebben we veel mogelijkheden om met elkaar verbonden te blijven, zelfs in moeilijke tijden. Kun jij zelf echt niet fysiek bij een afscheid aanwezig zijn, kijk dan goed welke de methode het beste past bij jou en je familie. Daarnaast is het ‘t allermooist als dit ook recht doet aan de herinnering aan de overledene. Met de liefde en steun die je voelt, ook al is er fysieke afstand, kun je alsnog een troost zijn voor de nabestaanden.

In ons glossy magazine Uitvaart Inside vind je ook vele manieren en tips om afscheid van iemand te kunnen nemen. 

Geplaatst in categorie: Artikelen Uitvaart

Geplaatst in tags: afscheid Afscheid nemen op afstand Afstandelijk afscheid Afstandsrouw ceremonie condoleance Condoleanceregister Digitaal rouwproces Digitale herinnering Dood Emotioneel afscheid via internet Gedenken op afstand gedenkpagina Herdenken Herdenken via technologie herinneringen Livestream medeleven nabestaanden Nabestaanden op afstand Online condoleances Online herdenking Overleden dierbare overlijden rituelen rouwen Rouwen op afstand rouwverwerking Rouwverwerking op afstand steun steun betuigen technologie Troost uitvaart uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbranche verlies Virtueel afscheid Virtuele steun