De symbolische betekenis van bloemen

Wist u dat bijna elke bloem in een rouwboeket een symbolische betekenis heeft? Uiteraard worden bloemen meestal gekozen simpelweg omdat men ze mooi vindt. Maar wetende wat een bloem voor betekenis kan hebben geeft een mooi persoonlijk gebaar naar de overledene.

Wanneer een dierbare komt te overlijden wilt u natuurlijk iets moois geven bij de uitvaart. Bloemen verwerkt in een rouwboeket ontbreken bijna nooit en ze zijn er in allerlei soorten en kleuren. Om het rouwboeket nog persoonlijker te maken kunt u kiezen voor de bloem die qua symbolische betekenis het beste bij uw relatie met de overledene past. Wij hebben hieronder de meest gekozen bloemen op een rijtje gezet met de daarbij behorende symbolische betekenis.

Roos:

Als er een bloem is die de liefde zou moeten uitspreken dan is het de roos wel. De roos staat voor de liefde. U zou een roos los kunnen meenemen naar een uitvaart of laten verwerken in een rouwboeket.

Vergeet-me-nietje:

Deze bloem spreekt voor zich, vaak worden de zaadjes van deze bloem ook uitgedeeld als bedankje voor de komst van de belangstellenden. Deze bloem staat ook als symbool voor Alzheimer. Een klein blauw bloemetje met grote betekenis dus.

Orchidee:

Wanneer u afscheid moet nemen van een mooie vriendschap dan kunt u voor de orchidee kiezen. Deze staat voor zuivere vriendschap, oftewel aanhankelijkheid. Een perfecte bloem indien u afscheid neemt van een bijzondere vriend of vriendin.

Lelie:

Deze bloem kan natuurlijk niet missen in het rijtje. De lelie staat voor vergankelijkheid. Wanneer u voor de lelie kiest geeft deze door de pure uitstraling van de bloem, een uitdrukking aan emoties in deze moeilijke periode waarin u uw dierbare bent verloren.

 

Lisianthus:

Wanneer de overledene veel voor u betekend heeft en u hem of haar daar enorm dankbaar voor bent kunt u kiezen voor de lisianthus. Deze bloem staat voor dankbaarheid, charisma en waardering. Met deze bloem zegt u: “Bedankt!”.

 

Hortensia:

Deze bloem staat voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Het mooie van deze bloem is dat de kleuren van de hortensia liefde, harmonie en vrede symboliseren. Een hele mooie bloem voor een rouwboeket.

 

Dahlia:

Deze bloem heeft een mooie betekenis die u kunt geven aan uw overleden partner. De dahlia staat voor weelde, kracht en voor de boodschap “voor altijd de jouwe”.

 

Freesia:

U zou naast de dahlia ook voor de freesia kunnen kiezen bij het overlijden van een levenspartner. Deze zacht geurende bloem staat symbool voor onvoorwaardelijke liefde en eerbaarheid. Prachtig!

 

Chrysant:

Chrysanten, in de kleuren wit en geel, worden vooral in Azië vaak gebruikt bij het nemen van afscheid van een overledene. Deze bloem staat voor geluk, gezondheid en onsterfelijkheid.

 

Goudsbloem:

Deze bloem staat symbool dankbaarheid, genegenheid en liefdevolle herinneringen. Deze bloem wordt wereldwijd veel gebruikt als grafbloem.

 

Calla:

Deze bloem past perfect in een liggend rouwstuk door de vorm. De calla staat voor sympathie, schoonheid en zuiverheid.

 

Agapanthus:

Wanneer u heel veel van iemand houdt die is komen te overlijden, dan kunt u kiezen voor de “bloem van de liefde”, de Agapanthus. Deze bloem staat dus voor liefde en heeft een mooie Griekse betekenis. “Agape” betekent liefde en “anthos” betekent bloem.

 

Alstroemeria:

Wanneer u een goede vriend of vriendin bent verloren is de Alstroemeria een mooie keuze voor in een rouwboeket. Deze bloem staat voor langdurige vriendschap.

Houdt u er wel rekening mee dat niet elke bloem in elk seizoen te verkrijgen is. Hiervoor kunt u het beste informeren bij de bloemist wat de mogelijkheden zijn. In onze Bedrijvengids kunt u een bloemist vinden die u hiermee kan helpen. Tevens kunnen zij u ook informeren over de symbolische betekenis van bloemen.

 

Heeft u zelf al nagedacht over wat voor bloemen u wilt tijdens uw eigen uitvaart en waar men verder rekening mee moet houden? Wij hebben de Uitvaartkluis hiervoor ontwikkeld, deze zorgt ervoor dat u al uw uitvaartwensen kunt vastleggen zodat uw nabestaanden niet met vragen blijven zitten. Daarbij maakt u het uw nabestaanden ook een stuk makkelijker omdat u ook administratieve- en financiële handelingen erin kunt vastleggen.

Geplaatst in categorie: Bloemen Uitvaart Uitvaartceremonie

Geplaatst in tags: begrafenis bloemen crematie uitvaart uitvaartceremonie