Uitvaart Inside – De laatste wens

Een indrukwekkende blog van Uitvaart Inside – De laatste wens

Begin van de middag word ik aangesproken door een collega en zij verteld mij dat zij zojuist een voorbespreking heeft gehad met een terminaal zieke vrouw. Een voorbespreking is een gesprek dat je bij een uitvaartonderneming kan aanvragen. Dan komt er een uitvaartverzorger thuis en kun je je wensen aangeven omtrent jouw eigen uitvaart.

De één wil dat gesprek bijvoorbeeld om zelf de regie tot het eind in handen te houden. De ander doet het om de aanstaande nabestaande te verlichten, zodat die nóóit met vragen zullen blijven zitten of ze het allemaal wel goed gedaan hebben. Of ze de juiste keuzes wel hebben gemaakt qua muziek en kist en dat die zich achteraf niet af blijven vragen of hij of zij het allemaal wel mooi zou hebben gevonden.

Maar deze vrouw heeft aangegeven dat ze ook graag kennis zou willen maken met de persoon die haar zou gaan verzorgen na haar overlijden. En of die persoon er dan bij haar en haar man thuis alles over zou willen komen vertellen. Ik moest blijkbaar die persoon gaan worden.

Ik ben meegegaan, we staan voor de deur, de man doet open en heet ons welkom, zo voel ik me ook direct. We lopen door naar de woonkamer. Daar tref ik mevrouw aan. Het enige waaraan je kan zien dat het niet helemaal lekker met haar gaat is de zuurstofleiding die door het hele huis hangt en eindigt bij haar neus. Maar deze vrouw blijkt echt doodziek en heeft een diagnose van nog slechts hooguit één maand gekregen.

Het gesprek begon wat stroef, maar mij kennende duurt het niet zo heel lang voordat ik het ijs breek en me merkbaar open en toegankelijk opstel… Het wordt een fijn gesprek met humor en ze geeft aan thuis op bed opgebaard te willen worden. Ze vind me leuk en steekt de draak met me dat ze niet kan wachten tot ze dood gaat zodat ik eindelijk aan haar mag zitten . En dat ze alléén maar kan hopen dat ze tóch nog een beetje mee kan voelen als ze door mij gewassen en aangekleed wordt.

Alle wensen worden besproken, alles wat ik ga doen tijdens de verzorging en opbaring is verteld, maar daar blijft het niet bij. Omdat er een voel- en merkbare klik is ontstaan durf ik haar een treffende vraag te stellen: Of er iets is wat ze graag nog eens over zou willen doen, als ze terug zou kijken op haar leven ?!?! Ze grapt emotioneel dat zij en haar man altijd graag een visje aan het strand aten. Maar dat ze daar nu niet meer over na hoeft te denken omdat dat visje er nu waarschijnlijk met de driedubbele rotgang weer uit zou komen. Bovendien is ze aan huis gekluisterd door die draden aan het plafond, dus….

Bron : Stichting ambulance wens

Ik onderbreek haar direct en ik geef aan om met behulp van de Stichting Ambulance Wens naar het strand te gaan en nog één keer samen met haar man dat heerlijke visje te gaan eten. Eerst zegt zij niet te kunnen bevatten dat iemand die zij net een klein uurtje kent, dit voor haar doet. Maar ze voegt er aan toe dat ze nú al uitkijkt naar mogelijk het laatste uitje met haar man. “…en óók als de gevolgen hiervan zijn dat ik het hele strand onder kots, dat zij het zo, ik heb tóch niets meer te verliezen…”

Drie dagen later werden zij en haar man opgehaald door Stichting Ambulance Wens. Ik spreek haar niet meer….. Het is inderdaad haar laatste uitje geweest. En acht dagen na mijn ontmoeting met haar rijd ik ‘s-avonds laat de straat in om de beloofde thuisopbaring te realiseren. Ik krijg te horen dat het geweldig is geweest, van het visje was niet méér gegeten dan slechts 3 hapjes, maar ze is nog wél met een speciale strand-rolstoel naar de zee gereden en heeft nog lekker kunnen pootje baden…. Haar man verteld mij dat zij op het strand nog een mooi gesprek hebben gehad en hij moest namens zijn vrouw een heel belangrijk iets tegen mij zeggen…

Hij kijkt me aan, legt een hand op mijn schouder en zegt niks meer dan het voelbaar gemeende woord :

“…Bedankt…”

Méér hoeft het niet te zijn, dit is genoeg !

Stichting Ambulance Wens vervult gratis laatste wensen van immobiele terminale patiënten. Weet u iemand die zij kunnen helpen met een laatste wens vul dan het formulier in op hun site, https://www.ambulancewens.nl/wensenformulier . Ook zijn zij te vinden in onze bedrijvengids.

 

Geplaatst in categorie: Inspiratie Artikelen

Geplaatst in tags: afscheid laatste wens Laatste zorg nabestaanden rouwen terminaal wensen