Nederlandse Stichting voor Nabestaandenzorg en Advies

Gesponsord bericht

Nederlandse Stichting voor Nabestaandenzorg en Advies. Het tot stand komen van een levenstestament is iets waarbij vaak hulp of advies nodig is. Hun eigen nabestaandenbegeleider heeft hier een blog over geschreven.

Een van mijn taken als Nabestaandenbegeleider is het adviseren en ondersteunen van mensen bij het in kaart brengen van keuzes en wensen voor de toekomst in een levenstestament. Ik leg uit waarom het belangrijk is om zelf de regie te houden en te weten dat belangrijke zaken geregeld worden zoals jij dat wilt. Bijvoorbeeld over je zakelijke en financiële belangen, de keuze voor wel of geen medische behandeling of reanimatie, of je persoonlijke wensen rondom je uitvaart, de verzorging van huisdieren etc. Je weet immers nooit hoe het in het leven loopt! Stel dat je een ernstig ongeval krijgt, of door een medische aandoening (tijdelijk) niet meer in staat bent om zelf belangrijke beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld over de opname in een zorginstelling, het verkopen of opzeggen van je woning, of het regelen van bankzaken.

Als jou morgen iets overkomt, kunnen jouw naasten dan alle belangrijke papieren terugvinden? Hebben zij toegang tot je wachtwoorden, financiële gegevens of misschien tot de administratie van je eigen bedrijf? Weten zij of je wel of niet gereanimeerd wilt worden en is er überhaupt iemand die hier beslissingen over mag nemen? Kortom, is er iemand die jij als vertrouwenspersoon kunt aanwijzen om deze zaken te regelen?

Ik merk in de praktijk dat veel mensen het lastig vinden om over deze zaken na te denken en om dit bespreekbaar te maken met hun naasten. Ook staan zij soms voor een dilemma als het gaat om de vertrouwenspersoon. Door een van de kinderen aan te wijzen kan er een lastige situatie ontstaan tussen de andere kinderen. Dan kan het fijn zijn om een onafhankelijke vertrouwenspersoon aan te wijzen. De Nederlandse Stichting voor Nabestaandenzorg en Advies helpt hier graag bij.

Gisteren kreeg ik de vraag of ik zelf een levenstestament heb laten opstellen. Oef! Ik moest eerlijk bekennen dat ik er al mee aan de slag gegaan ben maar het nog niet tot een eind heb kunnen brengen. Ook ik vind het lastig om over deze belangrijke vragen na te denken en hier beslissingen over te nemen. Omdat ik niemand voor het hoofd wil stoten, maar ook omdat ik niemand in mijn naaste omgeving met deze taak wil belasten. Mijn hart en mijn hoofd komen er niet uit en ik begrijp waarom mensen het fijn vinden om hier hulp bij te krijgen van een onafhankelijk iemand met kennis van zaken. Ik besluit om bij mijn volgende poging een collega van de NBZA in te schakelen, hopelijk komt mijn levenstestament dan binnenkort toch nog een keer af. Voor het geval ik hem nog eens nodig heb.

Wil jij graag hulp bij het opstellen van een levenstestament? Of wil je een onafhankelijk advies, neem dan eens een kijkje in onze bedrijvengids.

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis condoleance crematie Crematorium Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist nabestaanden nabestaandenbegeleider nalatenschap nazorg overlijden Palliatieve zorg rouwcentrum rouwkaart rouwverwerking testament uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn verlies