Hoe kies ik een uitvaartlocatie en waar let ik dan op?

Hoe kies ik een uitvaartlocatie, een moeilijke vraag met heel veel mogelijkheden. Waar er vroeger toch meer gekozen werd voor een rouwkamer bij een begraafplaats of crematorium, wordt er tegenwoordig ook voor een mooie plek in de natuur gekozen. Een uitvaartlocatie welke perfect past bij de persoonlijkheid van de overledene, daar wordt nu vaak voor gekozen. 

Tegenwoordig merken we steeds meer dat men kiest voor een persoonlijke uitvaart, dit houdt ook in dat de locatie persoonlijk is. Wanneer er een dierbare komt te overlijden dan is het laatste wat u kunt doen, een mooie uitvaart geven. Tegenwoordig kunt u alle kanten op, maar waar kunt u rekening mee houden en hoe kiest u een uitvaartlocatie?

 

Wat waren de hobby’s van de overledene?

Om een persoonlijke uitvaartlocatie te vinden kunt u uzelf deze vraag stellen. Hield uw dierbare van lekker eten in een restaurant of misschien wel van sporten? We zien het steeds vaker dat een uitvaartceremonie plaats vindt in een bar, restaurant of zelfs een sportkantine. Bijna alles is mogelijk, dus vraag het na bij de door u gewenste locatie. Vaak kan een uitvaartbegeleider u hier ook in adviseren.

Hoeveel mensen komen naar de uitvaartlocatie?

Uiteraard is de uitvaartlocatie geheel afhankelijk van het aantal belangstellenden die u verwacht. Grote opkomst betekent vaak grote ruimtes voor de afscheidsceremonie. Bij locaties buiten maakt het vaak niet veel uit hoeveel personen er aanwezig zullen zijn. Binnenlocaties daarentegen zijn daar wel afhankelijk van. Vraag in ieder geval na bij de door u gekozen locatie, hoeveel genodigden er maximaal terecht kunnen.

In deze periode tijdens de gedeeltelijke lockdown gelden er speciale regels voor een uitvaartlocatie. Bij een uitvaartlocatie waar ook de ceremonie plaatsvindt mogen maximaal 100 personen binnen en maximaal 250 personen buiten aanwezig zijn, personeel en leveranciers worden hierbij niet meegerekend. Hierbij dient de 1,5 meter regel wel gehandhaafd te worden. Als u kiest voor een eigen locatie, zoals bijvoorbeeld  een eigen zaal, die u huurt buiten de uitvaartlocatie waar de plechtigheid plaatsvindt dan gelden er andere regels. Hierbij moet u rekening houden met maximaal 30 personen binnen en maximaal 40 personen buiten inclusief personeel/leveranciers. De 1,5 meter regel dient hier uiteraard ook gehandhaafd te worden.

Voor de meest recente regels kunt u klikken op deze link.

Bent u benieuwd welke leveranciers wij aanbieden voor een mooie locatie of wilt u wat ideeën opdoen? klik dan hier.

Wat voor programma heeft u voor de uitvaartceremonie?

Hoe gaat de ceremonie verlopen, dus wat gaat er allemaal gebeuren? Denk bijvoorbeeld aan de ruimte voor eventueel livemuziek, een cateraar die ruimte nodig heeft om eten en drinken te serveren. Nabestaanden die een verhaal of gedicht opdragen op een speciaal plekje. Plek waar de kist komt te staan en een plek waar foto’s en filmpjes eventueel worden afgespeeld. Houd hier vooraf rekening mee om moeilijkheden te voorkomen.

 

Een lange of korte “laatste rit” naar de begraafplaats of crematorium?

Dit is een belangrijke vraag die u uzelf kunt stellen.  Zou u bijvoorbeeld de laatste rit van uw dierbare willen lopen of fietsen met alle gasten? Dan raden wij u aan om te kiezen voor een uitvaartlocatie dichtbij de begraafplaats of crematorium. Tegenwoordig kiest men hier vaker voor omdat dit wordt ervaren als een heel intiem en mooi moment. Vindt u het ook goed als mensen zichzelf vervoeren naar de uitvaartlocatie? Dan kunt u kiezen voor een locatie wat verder weg. Bij een uitvaart met een erg persoonlijke sfeer zal dit vaker het geval zijn omdat bijvoorbeeld een sportclub, bar of restaurant vaak niet in de buurt ligt.

 

Heeft u zelf al nagedacht over een uitvaartlocatie die het beste bij uw uitvaart past? Vindt u het moeilijk om dit bespreekbaar te maken met uw nabestaanden? Geen probleem! Wij hebben de Uitvaartkluis ontwikkeld die ervoor zorgt dat u al uw uitvaartwensen kunt vastleggen. Neemt u eens een kijkje en maak het uw nabestaanden een stuk makkelijker.

 

Geplaatst in categorie: Inspiratie Artikelen Uitvaart Uitvaartceremonie Uitvaartlocaties

Geplaatst in tags: begraafplaats uitvaart uitvaartceremonie