Waar moet u op letten bij het kiezen van een urn?

Het is niet gemakkelijk om een keuze te maken voor een urn. Neem er de tijd voor, het wordt een persoonlijk item die u herinnert aan uw dierbare overledene. In Nederland heeft de wet bepaald dat u minimaal 30 dagen moet wachten voordat u de urn met as kan ophalen bij het crematorium. Waar moet u op letten bij het kiezen van een urn? Wij leggen het u uit.

Voor wie is de urn bedoeld?

Er zijn verschillende dingen waarmee u rekening kunt houden als u een urn aanschaft. Denkt u vooral aan de persoonlijkheid van de overledene waarvan u de as in de urn gaat plaatsen. U kunt hierbij rekening houden met de favoriete kleur, de vorm en materiaalsoort. Op deze manier is de urn afgestemd op uw dierbare overledene en blijft het altijd speciaal wanneer u naar de urn kijkt. U kunt uw keuze natuurlijk ook afstemmen op de omgeving waar de urn een plekje krijgt.

 

Is het mogelijk om een urn te personaliseren?

Ja, dit is mogelijk. U kunt ervoor kiezen om een mooie persoonlijke tekst te laten graveren op de urn. Dit kan een tekst zijn die voor de nabestaanden bijzonder is, of bijvoorbeeld een quote die bij de overledene past. Bovendien kunt u er ook voor kiezen om een afbeelding op de urn te laten zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooie foto van de overledene. Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om het personaliseren van een urn. Wij raden u dan ook aan altijd contact op te nemen met de leverancier waar u de urn haalt. Zij kunnen u uitleggen wat er allemaal mogelijk is. Bent u opzoek naar een leverancier? Kijkt u dan even in onze Bedrijvengids.

 

Waar wordt de urn geplaatst

Er zijn verschillende mogelijkheden waar een urn geplaatst kan worden zoals bijvoorbeeld in een familiegraf. Ook is een urnenmuur een mogelijkheid bij één of meerdere nabestaanden thuis, in een monument voor urnen binnen een urnentuin of in een sokkel in de tuin. Een urn hoeft dus niet per sé binnen te staan maar kan ook gewoon buiten staan. In dit geval is het materiaal van de urn wel belangrijk, zodat het geen schade oploopt bij bijvoorbeeld verschillende weersomstandigheden. De meest geschikte materialen voor een urn buiten zijn RVS, natuursteen en brons. Voor binnen maakt het materiaal uiteraard minder uit. Vaak worden urnen voor binnen gemaakt van keramiek, glas, messing, koper, marmer, graniet, porselein, kunststof, staal en hout.

Hoe wordt de as van uw dierbare overledene in de urn geplaatst?

Een uitvaartverzorger, uitvaartbegeleider of het crematorium zelf kan u helpen met het vullen van de urn met de as van de overledene. U kunt er ook voor kiezen om het zelf te doen, dit scheelt u natuurlijk in de kosten en het kan ook een bijzonder gebaar zijn als u dit met de nabestaanden samendoet. Het is niet zo moeilijk om de urn zelf te vullen. Bij uw bestelde urn zal ook een handleiding zitten met een beschrijving over het vullen van een urn. Vergeet u dan niet dat het vuurvaste crematiesteentje nog in de asbus zit van het crematorium. Een crematiesteentje is voor het crematorium het bewijs is dat het as van uw dierbare is. U kunt zelf kiezen of u deze in de urn erbij wilt hebben of dat u daar iets anders mee wilt doen.

 

Heeft u al nagedacht over wat voor een urn u zelf zou willen hebben? Zijn er details waar uw nabestaanden rekening mee moeten houden, maar waar ze niet van op de hoogte zijn? Voor dit soort vragen hebben wij de Uitvaartkluis ontwikkeld, waarin u al uw uitvaartwensen kunt vastleggen. Ook biedt u hiermee uw nabestaanden meer rust: op deze manier kunnen ze ook makkelijker uw administratieve en financiële zaken afronden.

 

Geplaatst in categorie: Graf Graf Inspiratie Artikelen Uitvaart Urn

Geplaatst in tags: crematie graf uitvaart