Prodiz Memoria

0 reviews

Prodiz Memoria

Eenvoudig een stijlvolle afscheidspresentatie maken

Of je verheugt je erop, of je gruwelt ervan: de Powerpoint-presentatie voor de uitvaartceremonie. Met welk humeur je er ook aan begint, het is meestal een flinke klus en je bent afhankelijk van de aanlevermogelijkheden van de familie. “Dat kan makkelijker en betrouwbaarder, dachten wij”, vertelt CEO Tom Smits over de montagetool van Prodiz Memoria. “Techniek en tijd mogen geen belemmering zijn, uitvaartbegeleiders en familie moeten rust hebben om samen een afscheidspresentatie te maken.”

Prodiz Memoria is een applicatie voor uitvaartbegeleiders en uitvaartcentra, zonder abonnement. Betaling gaat per ceremonie, ongeacht het aantal video’s per uitvaart. En vanzelfsprekend biedt Prodiz Memoria maatwerk voor enthousiaste gebruikers, voldoet het aan alle privacy-voorwaarden en biedt het, heel aantrekkelijk voor drukke uitvaartondernemers, een proefaccount dat pas ‘gaat tellen’ bij het eerste gebruik.

Prodiz Memoria lijkt op een programma voor filmmontage, maar dan als makkelijke online tool. Uitvaartbegeleiders of families kunnen zelf een stijlvolle videopresentatie maken van hun foto’s, muziekstukken en filmpjes. Bijvoorbeeld de zogenaamde themavideo waarin de foto’s ingelijst in een boom hangen. Ze verschijnen en verdwijnen in alle rust en worden afgewisseld met sfeervolle beelden van de zonovergoten boom. De video start je bij binnenkomst van de genodigden. Elk fragment sluit aan bij het juiste deel van de dienst en is gedurende de ceremonie te starten, pauzeren en te hervatten: het draaiboek in één oogopslag op je device. Geen papier meer, en als de toespraak van zuslief uitloopt, laat je de zonovergoten boom met een klik in de app langer in beeld staan.

Soms is nieuw spannend, weet Smits, dus hij belooft net zo vaak langs te komen tot het vertrouwd voelt. Bij Vincent van Leest, Yarden & Van Lees Uitvaartorganisatie was dat niet nodig: "Een professionele afscheidspresentatie maak ik in een fractie van de tijd die ik voorheen nodig had. Nabestaanden zijn sprakeloos van het resultaat. Een absolute aanrader voor elke uitvaartondernemer die mee wil gaan met de tijd."

Maakt een uitvaartbegeleider net als Van Leest de video graag zelf, dan krijgen nabestaanden toegang tot een familieportal, een bescheiden ingang in de app om die prachtige foto’s van moeder of dat dierbare zwart-wit filmpje van opa te uploaden. Met de camera op de eigen mobiel of tablet kunnen zij afgedrukte foto’s digitaliseren. De uitvaartbegeleider voegt beeld en muziek samen tot een video, waarbij de tool zelf berekent hoe lang een muzieknummer duurt en de doorlooptijd van de foto’s daarop aanpast. En duikt de avond voor de uitvaart toch nog die ene foto op die niet mag ontbreken, dan is het fijne dat de tool de doorlooptijd van de beelden meteen aanpast. Een andere mogelijkheid is dat nabestaanden of iemand die terminaal is, de videopresentatie maken. De uitvaartbegeleider controleert die en kan altijd nog wat aanpassen.

Dat uitvaartondernemers hebben meegedacht over de applicatie, is te merken aan de gebruiksvriendelijkheid. “Het voordeel van alle montagemogelijkheden in één tool, is dat je niet meer allerlei computerprogramma’s hoeft te hebben en updaten. En geen scanner”, legt Smits uit. “Van oorsprong ben ik grafisch ontwerper. Als er in onze familie een presentatie gemaakt moest worden, keek iedereen mijn kant uit. Dat hoeft nu echt niet meer. Een foto aansnijden of muziekje inkorten kost niet meer moeite dan een foto appen.”

De grafische achtergrond van Smits is te zien in de stijlvolle voorbeelden. Er zijn twee mogelijkheden: een themavideo en een statische video. Die laatste lijkt op de traditionele Powerpoint-presentatie, maar dan als film, met muziek en beeld automatisch op elkaar afgestemd. “De themavideo is het populairst”, aldus Smits, “en dat begrijp ik wel. De film op de achtergrond van de presentie, past bij de levensstijl van de overledene, bijvoorbeeld een bos of zee.” Uitvaartondernemers kunnen een eigen themavideo laten maken, bijvoorbeeld de duinen voor een afscheidslocatie aan de kust of een stadion voor een uitvaartcentrum in een voetbalminnende stad.

De bedoeling van de tool is ook dat de samenwerking tussen familie, uitvaartbegeleider en uitvaartcentrum gemakkelijker wordt. De afscheidslocatie krijgt een linkje met de presentatie en opent die op de eigen apparatuur. Of volledig automatisch met de speciale player, te bedienen met het eigen mobieltje. Afscheidslocaties kunnen voor uitvaartbegeleiders die vaak bij hen komen een eigen account aanmaken. Voert de familie op het laatste moment nog een wijziging door, dan heeft het uitvaartcentrum op hetzelfde moment de actuele videopresentatie. Eventueel kan ook het muziekboek van het uitvaartcentrum aan het account worden gekoppeld.

“We krijgen regelmatig de vraag of Prodiz Memoria particulieren benadert,”, vertelt Smits, “maar dat doen we niet. Wij hebben niet de achtergrond om nabestaanden te begeleiden. Dat is het werk van uitvaartbegeleiders. Zij, en de uitvaartcentra, zijn onze klanten.” En behalve dat het bedrijf natuurlijk voor zichzelf wenst dat het product een succes wordt, hoopt Smits vooral dat de tool bijdraagt aan goede herinneringen aan een uitvaart en een soepelere samenwerking tussen alle partijen die daaraan meewerken.

Een gratis proefaccount aanvragen?

Dat kan via [email protected] of 0478-517438.

Reviews

Deel jouw ervaringen met Prodiz Memoria

Log in en schrijf een review
Inloggen

Beknopte informatie

Prodiz Memoria
0 reviews

Delen

Reviews

Deel jouw ervaringen met Prodiz Memoria

Log in en schrijf een review
Inloggen
Inspiratie

Relevante artikelen

Bekijk alle artikelen