Nieuws van Wade-zacht

Nieuws van Wade-zacht. Wade-zacht is gespecialiseerd in het vervaardigen van zachte dekens, die waden worden genoemd. In de waden kunnen overleden mensen worden opgebaard, begraven of gecremeerd worden. Door de toedekking met een deken ontstaat een natuurlijke manier van opbaren. Daardoor wordt een goede manier van afscheid nemen bevorderd. Eigenaresse Rita Berghuis deelt graag wat nieuwtjes met u.

 

Verhuizing

De maanden december en januari stonden in het licht van de verhuizing van Wade-zacht. Mijn atelier aan huis werd te klein, dus heb ik een nieuwe locatie gezocht en gevonden. Ook bereikbaar op de fiets, zodat ik de auto meestal kan laten staan wanneer ik aan het werk ga. Mijn dagelijks werk bestaat uit het maken van waden. Wol en katoen zijn daarvoor mijn basismaterialen.

Mijn waden zijn effen aan een kant. De kleuren lopen uiteen van diep donkerrood tot lichtblauw of mosgroen. Nu mijn nieuwe atelier is ingericht, kan ik ‘eindelijk’ weer aan het werk: waden maken.

Atelier Wade zacht | Uitvaart-Platform.nl

Wat is een wade eigenlijk?

Het is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Het eenvoudigste antwoord is dat waden op dekens lijken. Een wade, ook wel lijkwade genoemd, is een omhulsel van stof. Bijvoorbeeld van katoen, linnen, zijde of wol, dat het lichaam van een overledene volledig kan bedekken. Daarin kan het lichaam liggend op een draagbaar, in een mand of een kist gecremeerd of begraven worden.

Waden zijn er in allerlei soorten en maten. In de regel zijn waden voor volwassenen ongeveer 200 x 300 cm, maar omdat mensen nooit hetzelfde zijn, zal ook de maat van een wade bij een overledene moeten passen. Daarom zijn er ook grotere en kleinere waden.

Mijn wollen en katoenen waden zijn allemaal handgemaakt. Bij mijn wollen waden bewerk ik een effen ondergrond waarop ik met wol organische vormen aanbreng. Daarna vervilt ik de lagen met elkaar. Dit is een arbeidsintensief proces met een verrassend resultaat: soepel en zacht, met grote kleurkracht en toch intiem. Zo ontstaan soepele dekens, die uiteindelijk bedoeld zijn om een overledenen te omhullen.

Wollen waden

Mijn wollen waden kunnen al tijdens het leven gebruikt kan worden als lekkere warme deken op de bank.  Het voordeel daarvan is, dat de deken al een functie heeft gehad voor degene die er later in gewikkeld zal worden.  Daardoor zal het opbaren in zo’n wollen wade heel natuurlijk overkomen. De wollen deken kan dus op een natuurlijke manier als wollen wade gebruikt worden.

 

Katoenen waden

Mijn katoenen waden bestaan uit twee lagen: een effen binnenkant en een buitenkant in grote geometrische patronen. Dat klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het betekent dat de buitenkant uit stroken is opgebouwd of uit vierkanten van verschillende stoffen die mooi bij elkaar passen. Ik gebruik voor die ontwerpen stukken van mijn met de hand geverfde stoffen. Die hebben  zulke prachtige patronen en verrassende kleurencombinaties. Ik verf zonder giftige verfstoffen, omdat dat beter is voor het milieu. Daarom houd ik er ook van resten stoffen te gebruiken of te recyclen.

 

Waarom zou je kiezen voor een wade?

Een wade omhult het lichaam van een dierbare als een deken. Daardoor voelt die bij opbaring nabijer en makkelijker om aan te raken. Bovendien bestaat er na een overlijden meestal de wens de overledene zoveel mogelijk recht te doen. Zorgvuldig afscheid nemen hoort daar bij. Alles moet kloppen. Een mooie wade kan bijdragen aan dat gevoel van zorgvuldigheid. Schoonheid hangt namelijk samen met zorgvuldigheid. wanneer men later terugdenkt aan de intense periode rondom het afscheid nemen van een dierbare, denkt men ook terug aan die combinatie van zorgvuldigheid en schoonheid. Zo kan een mooie wade eraan bijdragen de herinnering aan die verdrietige gebeurtenis te verzachten.

 

Wilt u meer weten over de waden van Wade Zacht, bezoek dan onze bedrijvengids, u vindt hier ook de contactgegevens. 

 

 

Geplaatst in categorie: Kisten & Lijkwaden Nieuws

Geplaatst in tags: afscheid overlijden uitvaartceremonie wade