Overlijdensschade claimen, zodat de nabestaanden niet financieel hulpeloos achterblijven. Een overlijden door een ongeval komt altijd onverwacht. Als er al financiële voorzieningen zijn, bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering, dan blijkt deze de schade nooit geheel te dekken. Nabestaanden, zeker als het gaat om een gezin met kinderen, komen dan direct voor dringende vragen te staan, juist ook van financiële aard. Hoe betalen we de hypotheek nog, de boodschappen, de sportvereniging? Hoe kan ik in mijn eentje voor de kinderen zorgen en ze een fatsoenlijke toekomst geven?
Mensen helpen in de hectische periode na een overlijden door een ongeval, dat is de doelstelling van het team van Slot Letselschade. En die hulp is vrijwel altijd kosteloos.
Coen de Koning vertelt u er graag meer over.

Eerste zaak
Meer dan twintig jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met een gezin waarin de moeder was overleden door een verkeersongeval. De vader was kapot van verdriet, maar tot overmaat van ramp werd hij ook geconfronteerd met financiële zorgen. Hoe moest het nu verder met hem en zijn twee jonge kinderen? Omdat ik tot dan alleen slachtoffers met letselschade had bijgestaan wist ik van overlijdensschade niet zo heel veel. Er was in die jaren nog een heel ouderwetse manier om overlijdensschades af te wikkelen. Waarbij er vanuit werd gegaan dat alleen de man kostwinner was. Dat was toen al in heel veel gezinnen niet meer het geval.
Ook in dit gezin niet, want de moeder werkte drie dagen in de week. Zij had met vader de taken in het huishouden verdeeld en ook de opvoeding deden zij samen. Dus haar inkomen viel weg, maar ook haar aandeel in het huishouden en haar bijdrage aan de opvoeding van de kinderen.
Vader was ten einde raad. Door het wegvallen van het inkomen van zijn vrouw en de extra kosten voor kinderopvang, oppaskosten, hulp in het huishouden etc. was hij bang dat hij de hypotheek niet meer kon betalen en dat hij ook nog zou moeten verhuizen.
Er was wel een overlijdensrisicoverzekering tot uitkering gekomen, maar die dekte lang niet alle schade van het gezin. Het duurde lang voor de schade werd vastgesteld. Maar gelukkig kon hij wel met zijn kinderen in het huis blijven wonen. Aanvankelijk vond ik het heel moeilijk om met de nabestaanden, juist in een zo intens verdrietige periode, over financiële zaken te praten. Maar ik zag dat het wel hielp. Juist omdat als iemand zo plotseling overlijdt er enorm veel onzekerheden ontstaan en het belangrijk is als iemand dan de financiële zorgen uit handen neemt. Daarom ben ik mij toen gaan specialiseren in overlijdensschades.
Verbeteringen d.m.v. een nieuwe moderne rekenmethode
De schade berekende men tot 2015 volgens een toen al bijna honderd jaar oud systeem. Daarin was de man altijd kostwinner en kostten kinderen vrijwel niets. Kortom, volkomen achterhaald. Om dit te veranderen heb ik samen met een aantal andere juristen en rekenkundige de Denktank Overlijdensschade samengesteld. Sinds 2015 wordt er gerekend met de door ons ontwikkelde rekenmethode. In die methode wordt de schade niet alleen veel nauwkeuriger berekend dan daarvoor, maar ook veel sneller. Ook wordt rekening gehouden met ontwikkelingen in de maatschappij van de laatste decennia. Vrijwel alle situaties worden ondervangen in de nieuwe rekenmethode. Meer informatie over de nieuwe rekenmethode die ik mee heb helpen ontwikkelen kunt u hier lezen.
De eerste zaak die ik berekende ging om een jonge vrouw die haar partner verloor toen ze zwanger was van hun eerste kindje. De schade, die vele tonnen bedroeg, werd dankzij de nieuwe rekenmethode veel vlotter vastgesteld dan voorheen. Dat was juist gelet op de grote problemen waar zij als alleenstaande moeder voor kwam te staan ontzettend belangrijk. Zij kon haar huis behouden, minder gaan werken om er meer voor haar kind te zijn, oppas betalen als ze ging sporten. Ook het weggevallen inkomen van haar partner werd vergoed. Daardoor kon zij na het tragische verlies van haar vriend, haar kind en zichzelf toch een financieel stabiele toekomst geven.
Overlijdensschade claimen is zorgen voor een financieel stabiele toekomst
Een overlijden door een ongeval komt altijd onverwacht. Als er al financiële voorzieningen zijn, bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering, dan blijkt deze de schade nooit geheel te dekken. Nabestaanden, zeker als het gaat om een gezin met kinderen, komen dan direct voor dringende vragen te staan, juist ook van financiële aard. Hoe betalen we de hypotheek nog, de boodschappen, de sportvereniging? Hoe kan ik in mijn eentje voor de kinderen zorgen en ze een fatsoenlijke toekomst geven?
Als er een aansprakelijke partij is, kunnen de nabestaanden de schade die zij lijden vergoed krijgen. Daardoor zijn ze in staat om de hypotheek te blijven betalen, begrafeniskosten te voldoen, kinderen financiële zekerheid te blijven bieden, oppas te betalen etc. Wij noemen dit soort schade overlijdensschade, maar het gaat dus om schade van de nabestaanden door een overlijden.
Als lid van de Denktank Overlijdensschade heb ik aan de wieg gestaan van een veel betere manier om deze schades af te wikkelen. Met veel minder gedoe en veel snellere en financieel betere afdoening. Daardoor kunnen nabestaanden ook eerder aan rouwverwerking toekomen, want financiële zorgen en goede rouwverwerking gaan moeilijk samen.
In de loop der jaren heb ik samen met mijn collega’s heel veel nabestaanden geholpen en ik vind het bijzonder en belangrijk dit te kunnen doen. Want een overlijden, zeker door een noodlottige en onverwachte gebeurtenis, is op zich al traumatisch genoeg.
Als er een aansprakelijke partij valt aan te wijzen voor het ongeval, bijvoorbeeld in het verkeer of tijdens het werk, dan is onze hulp kosteloos. Dat is al een hele zorg minder.
Voor meer informatie over overlijdensschade claimen voor nabestaanden, verwijzen wij u naar de bedrijvengids, daar vindt u alle gegevens van het team van Slot Letselschade