Verschillende soorten graven

Uitvaart Platform •

Verschillende soorten graven

Verschillende soorten graven

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

In Nederland zijn er verschillende soorten graven waarin mensen worden begraven. Ze hebben elk hun eigen kenmerken en regels. In dit artikel vertellen we je meer over de diverse soorten graven die in Nederland voorkomen.

Algemene begraafplaatsen:

Algemene begraafplaatsen, ook wel bekend als openbare begraafplaatsen, komen het meest voor in Nederland. Ze zijn toegankelijk voor mensen van alle religieuze en niet-religieuze achtergronden. Deze begraafplaatsen hebben meestal allerlei verschillende grafsoorten, zoals traditionele graven, urnengraven en kindergraven. De regels en tarieven kunnen variëren, dit is afhankelijk van de gemeente.

Kerkelijke begraafplaatsen:

Veel kerken in Nederland hebben hun eigen begraafplaatsen waar alleen leden van die specifieke kerkelijke gemeenschap begraven mogen worden. Deze begraafplaatsen volgen vaak de religieuze tradities en hebben strenge regels als het gaat om de begrafenisceremonie en grafmonumenten.

Natuurbegraafplaatsen:

Natuurbegraafplaatsen worden steeds populairder in Nederland. Deze begraafplaatsen liggen in natuurrijke gebieden, zoals bossen of heidevelden, en het accent ligt hier op het teruggeven van het lichaam aan de natuur. Graven op natuurbegraafplaatsen hebben meestal geen markering, maar alleen GPS-coördinaten om de exacte locatie aan te duiden. Wel zie je hierbij soms houten borden met namen, waarbij er bij het maken van deze houten naamborden alleen natuurlijke producten zijn gebruikt die niet schadelijk zijn voor het milieu.

Familiegraven:

Sommige families hebben hun eigen graven op privéterrein. Deze graven gaan vaak van generatie op generatie. Het is wel belangrijk om ook hierbij de wettelijke vereisten en vergunningen te volgen. Ook al is het een familiegraf en privégebied, de wetten gelden hier ook.

Kindergraven:

Op de meeste begraafplaatsen in Nederland zijn speciale gedeelten gereserveerd voor kindergraven. Deze graven zijn kleiner van formaat en hebben vaak specifieke regels met betrekking tot de grafmonumenten.

Urnengraven en columbaria:

Voor personen die voor crematie kiezen, zijn er urnengraven en columbaria beschikbaar. Urnengraven zijn graven waarin urnen met as worden begraven, terwijl columbaria speciale plaatsen zijn met nissen voor urnen.

Islamitische begraafplaatsen:

Voor de islamitische gemeenschap zijn er specifieke islamitische begraafplaatsen waar men overledenen volgens de islamitische tradities kan begraven, waarbij ze letten op de richting van Mekka en waar men rekening houdt met andere religieuze voorschriften.

Joodse begraafplaatsen:

Joodse begraafplaatsen volgen de religieuze regels van het jodendom en hebben ook hun specifieke voorschriften voor begrafenissen en grafstenen.

    Verschillende soorten graven
    In Nederland zijn er verschillende soorten graven waarin mensen worden begraven.

    De regels en voorschriften met betrekking tot begraven kunnen variëren per begraafplaats en gemeente. Voordat je dus een keuze maakt voor een begraafplaats en het soort graf, raden we je aan om eerst naar de specifieke regels, kosten en beschikbaarheid te informeren. Dan weet je zeker dat de begrafenis helemaal naar de wens van de overledene en de nabestaanden is. Daarbij is de keuze voor een begraafplaats een heel persoonlijke keuze. Dit kan afhangen van religieuze of culturele overtuigingen, maar ook van persoonlijke overtuigingen, voorkeuren en het kostenplaatje. Omdat het iemands laatste rustplaats is, is het goed om met al deze zaken rekening te houden. Je uitvaartbegeleider weet hier ook veel van af en kan je hierin adviseren.

    Wil je meer weten over begraven? Lees dan ook ons blad Uitvaart Inside.

    Bedrijven

    De volgende bedrijven hebben diensten rondom begraafplaats & crematorium

    Bekijk alle bedrijven