Aangezien er nog steeds maatregelen zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, mogen mensen die niet de 1.5 meter regel kunnen naleven niet in grote groepen bij elkaar komen. Hierdoor kan misschien niet iedereen bij een uitvaart aanwezig zijn. Via live streaming bij een uitvaart is het toch mogelijk om het afscheid van een overleden dierbare bij te wonen.
Voor uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken zijn de regels inmiddels veranderd. Men moet rekening houden met de 1.5 meter regel. Er gelden geen maximaal aantal personen meer als men voldoet aan de aanvullende voorwaarden:
- reservering vooraf
- gezondheidscheck vooraf
- vaste zitplaatsen
Wanneer dit niet mogelijk is dan geldt er voor binnen locaties een maximum van 100 personen en voor buiten locaties een maximum van 250 personen, zonder het personeel daarbij mee te tellen. Omdat er dus wellicht minder mensen fysiek aanwezig kunnen zijn dan gewenst is een mooi alternatief de livestream.
Niet helemaal nieuw in de uitvaartbranche, want het werd wel al gebruikt als er bijvoorbeeld meerdere familieleden van de overledene in het buitenland woonachtig waren of wanneer oudere mensen te zwak waren om de uitvaart bij te wonen. De livestream van de afscheidsdienst kan men op eigen locatie bekijken. Dit kan via een computer, telefoon of tablet, ook als dit buiten Nederland is. De dienst wordt opgenomen en kan na afloop ook teruggekeken worden.
Professionele camera
Op steeds meer uitvaartlocaties worden professionele camera’s opgehangen om livestreams mogelijk te maken. Belangstellenden kunnen met een speciale code thuis inloggen om de uitvaart live bij te wonen. Best een hele klus want de techniek moet kloppen, stel dat er bijvoorbeeld honderd mensen tegelijk inloggen, dan moet de kwaliteit goed blijven.
Cameraman
Bij grotere uitvaartcentra kan er ook een cameraman tijdens de dienst aanwezig zijn. Vanuit een verdekt opgestelde ruimte kan hij meerdere opgestelde camera’s bedienen. De aanwezigen hebben hier dan weinig tot geen last van. Aangezien dit nu een nieuwe trend is zijn het vaak toch professionals die al langer livestreams maken, bijvoorbeeld vooral op festivals en andere evenementen. Vanwege het coronavirus gingen opdrachten niet door. Een andere sfeer waar zij nu in werken maar niet minder mooi.
Kijkt u eens in onze Bedrijvengids voor leveranciers voor live streaming bij een uitvaart. Zij kunnen u alle informatie geven over onder andere de nieuwste technieken. Neem eens een kijkje in onze Uitvaartkluis. Op deze manier maakt u uw nabestaanden kenbaar wat uw uitvaartwensen zijn. U kunt hier ook al uw administratieve en financiële handelingen vastleggen die na uw overlijden gedaan moeten worden. Dit neemt een hoop nazorg weg bij uw nabestaanden.