Wat is humaan composteren?

Wat is humaan composteren en waarom zouden we dat doen? In de huidige tijd waarin we leven, kunnen we er niet omheen dat we beter met ons milieu moeten omgaan. Waar cremeren en begraven niet altijd even duurzaam zijn, komen er steeds meer opties om ook milieuvriendelijk om te gaan met de resten van onze dierbare overledenen. Humaan composteren is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief en velen zien het als veelbelovend. Bij deze vernieuwende methode worden menselijke resten omgezet in voedingsrijk compost. Wij vertellen je er meer over.

  • Hoe werkt humaan composteren?

Humaan composteren staat ook bekend als natuurlijke organische reductie. Dit proces vindt plaats met een gecontroleerd decompositieproces dat een menselijk lichaam omzet in compost. Eerst plaatst men het lichaam in een composteerbare huls, samen met organisch materiaal zoals houtsnippers, stro en bladeren. Vervolgens wordt alles in een speciale composteerunit geplaatst. In deze unit zijn de omstandigheden ideaal ingesteld voor micro-organismen zoals bacteriën en schimmels om de afbraak van het lichaam te bevorderen.

In ongeveer drie maanden ondergaat het lichaam een natuurlijk decompositieproces. Tijdens dit proces breken micro-organismen het lichaam af tot organisch materiaal, zoals voedingsstoffen, mineralen en aarde. Aan het einde van het proces blijft er hoogwaardige compost over, die geschikt is voor bodemverbetering in de landbouw of in tuinen.

Wat is humaan composteren
Wat is organische reductie of humaan composteren?

  • Wat betekent dit voor de samenleving?

Wat is humaan composteren als het gaat om voordelen? Er zijn veel voordelen voor onze samenleving. Ten eerste is het een duurzaam alternatief voor de traditionele methoden zoals begraven en cremeren. In tegenstelling tot begraven neemt een lichaam minder ruimte in beslag, aangezien er geen grafstenen of kisten nodig zijn. Bovendien vermindert dit proces de uitstoot van schadelijke stoffen die je wel hebt bij cremeren, zoals broeikasgassen.

Daarnaast kun je humaan composteren zien als een bijdrage aan een gesloten kringloopsysteem. Het maakt gebruik van de natuurlijke cyclus van afbraak en hergebruik. Je geeft het lichaam terug aan de aarde als voedingsstoffen voor planten. Dat is natuurlijk veel beter voor bodemkwaliteit en de biodiversiteit.

  • Betekenis voor de uitvaartbranche

De opkomst van humaan composteren zou de uitvaartbranche best wel eens ingrijpend kunnen veranderen. Traditionele begrafenissen en crematies zijn vaak duur maar hebben ook veel invloed op het milieu. Humaan composteren is niet alleen veel voordeliger, maar ook veel duurzamer.

Veel mensen vinden een duurzame uitvaart belangrijk. Met humaan composteren hebben ze de mogelijkheid om een positieve impact op het milieu achter te laten na hun dood. Nabestaanden houden er een prettig gevoel aan over dat het lichaam van hun dierbare op een respectvolle en milieuvriendelijke manier wordt afgebroken.

In ons land wordt de belangstelling voor composteren steeds groter. Steeds meer particulieren en bedrijven in de uitvaartsector zetten zich in om composteren in Nederland mogelijk te maken.

  • Kan het al? Een update in juni 2023

Er vinden momenteel boeiende gesprekken plaats tussen diverse brancheorganisaties binnen de uitvaartsector en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Deze gesprekken gaan over de herziening van de wet op lijkbezorging.  Het doel hiervan is het mogelijk maken van vernieuwende methoden van lijkbezorging. Het ministerie lijkt positief te zijn. Dit biedt hoopvolle vooruitzichten. Ook onderzoekt men beschikbare gegevens over composteren, om deze informatie te presenteren aan de Gezondheidsraad. Hopelijk komt er snel een positief advies als het gaat om het opnemen van composteren in de wet op lijkbezorging.

 

Humaan composteren is op dit moment een innovatieve manier om een lichaam na het overlijden te verwerken. Waar het vooral om gaat, is dat het een veel duurzamere oplossing is. Er wordt echt iets teruggegeven aan de natuur. Dit is voor velen heel belangrijk. Voor de uitvaartbranche kan het veel veranderingen betekenen. 

Wil je hier meer over weten? In ons magazine Uitvaart Inside bespreken we dit soort onderwerpen ook.

Geplaatst in categorie: Artikelen Uitvaart

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis Biologisch afbreekbare urnen compost Composteerbaarheid van het menselijk lichaam Composteren van menselijke resten crematie Crematorium Dood duurzaamheid Duurzame uitvaarten Ecologische begrafenispraktijken Ecologische impact van traditionele begrafenispraktijken grafsteen humaan composteren humane compost kist laatste wens milieuvriendelijk Milieuvriendelijke begrafenisalternatieven Natuurlijke begrafeniscycli Natuurlijke ontbinding organische reductie uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbranche uitvaartceremonie Uitvaartwensen. verlies wensen