Een duurzame uitvaart organiseren, hoe doe je dat eigenlijk? Als je een afscheidsdienst moet organiseren, zijn er vaak veel aspecten waar je rekening mee moet houden. Je wil recht doen aan je overleden dierbare, je hebt als nabije nabestaande je wensen en verlangens en je wil rekening houden met de afscheidnemende gasten. Daarnaast wil je misschien ook rekening houden met het milieu door de uitvaart zo duurzaam mogelijk te houden. Maar hoe kun je dat eigenlijk zo goed mogelijk doen? Wij geven je in dit artikel inspiratie voor een duurzame uitvaart.
Voor een milieuvriendelijk afscheid kun je als eerste kijken naar de locatie. Denk bijvoorbeeld aan een natuurbegraafplaats, een mooie buitenlocatie of een crematorium dat gebruik maakt van groene energie. Dit maakt al veel verschil. Het zorgt ervoor dat een begrafenis of crematie vriendelijker is voor het milieu. Er zijn tegenwoordig steeds meer locaties die hun impact op het milieu willen verkleinen. Je uitvaartondernemer weet hier ook vast veel van af. Daarnaast bestaat binnenkort hopelijk de mogelijkheid tot resomeren in Nederland. Dit is een nieuwe manier van cremeren die met vloeistoffen plaatsvindt en veel milieuvriendelijker is.
Op het gebied van kisten zijn er tegenwoordig veel milieuvriendelijke opties om een duurzame uitvaart te regelen. Er zijn kisten die gemaakt worden van bamboe of karton, lijkwades die gemaakt zijn van milieuvriendelijke stoffen, zoals biologische wol, linnen of hennep én er zijn urnen die bestaan uit hout of bioplastic. Veel opties dus die op dat gebied een uitvaart ook kunnen verduurzamen.
Voor een milieuvriendelijk afscheid kun je beter geen stoet van 20 benzine- of dieselauto's gebruiken. Gelukkig zijn er vervoersbedrijven die al werken met elektrische auto's om de overledene en de nabestaanden in te vervoeren. Ook zijn er opties die nog duurzamer zijn: een rouwbakfiets, een loopkoets en zelfs paard en wagen. Zo verminder je de CO2-uitstoot van het vervoer. Als de locatie van de afscheidsdienst en de begraafplaats of andere laatste rustplaats vlak bij elkaar zijn, kun je ook lopen. Wel handig om hierbij rekening te houden met gasten die slecht ter been zijn.
Voor een milieuvriendelijk afscheid kun je kiezen voor duurzame bloemen. Duurzame bloemen zijn geteeld waarbij zo min mogelijk chemicaliën en pesticiden zijn gebruikt. Daarnaast kun je ook kiezen voor bloemen van lokale kwekers. Zo kun je de CO2-uitstoot door het vervoer van de rouwbloemstukken verminderen. In plaats van bloemen kun je kiezen voor een boeket van seizoensgebonden takken of bladeren. Informeer ook eens bij de lokale bloemist wat er mogelijk is op het gebied van duurzaamheid.
Voor een duurzame uitvaart kun je kijken naar cateringbedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Deze bedrijven kiezen voor lokale en biologische gerechten en dranken. Het is dan ook van belang dat er geen wegwerpservies van plastic wordt gebruikt, maar dat er servies van gerecycled materiaal aanwezig is.
Een overweging bij een duurzame uitvaart is het vragen om een donatie voor een goed doel in plaats van het sturen van bloemen. Dit kan helpen om een afscheidsdienst milieuvriendelijker te maken. Misschien had de overledene een speciaal doel wat hem of haar aan het hart ging. Dat kun je dan meenemen in het afscheid.
Je kunt overwegen om je rouwkaarten te mailen en alleen aan de afscheidnemende gasten die niet thuis zijn in de digitale wereld een rouwkaart te sturen. Dat scheelt al heel veel in het gebruik van papier en ook in de CO2-uitstoot van het rondbrengen van post.
Op onze website vind je veel ondernemers die opties hebben voor een duurzame uitvaart. Neem eens een kijkje wat er mogelijk is op het gebied van rouwvervoer, van bloemen, van catering en van digitale kaarten!
Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.