Weet jij wat je moet regelen als het om je digitale erfenis gaat? We denken er niet altijd over na: het regelen van je digitale erfenis. Want wat is dat eigenlijk precies? Je digitale erfenis of online nalatenschap is eigenlijk alles wat je online achterlaat. Dit zijn je social media kanalen, e-mails, foto's, documenten en online abonnementen. Met de groei van het internet en sociale media is het belangrijk om over dit soort zaken na te denken. Je wil bijvoorbeeld niet dat jouw persoonlijke berichten in verkeerde handen vallen na je overlijden. In dit artikel geven we je tips om dit aan te pakken.
Lijstje maken
Een lijstje maken: Maak een lijst van al je social media accounts, e-mailaccounts, online bankrekeningen en andere online accounts of abonnementen die je hebt. Voeg ook de gebruikersnaam en het wachtwoord toe voor elk account. Dit is van belang voor degene die jouw online nalatenschap zal regelen.
Wie krijgt er toegang? Geef aan wie toegang tot deze accounts mag hebben tot je online accounts na je overlijden. Dit kan een familielid, vriend of een professionele partij zoals een advocaat of een executeur zijn.
Testament
Heb je al een testament? Een testament is een formeel document waarin je onder andere ook kunt aangeven wie er verantwoordelijk is voor het regelen van jouw online nalatenschap. Misschien weet jij wie voor jou de aangewezen persoon is om bijvoorbeeld je social media-accounts te sluiten. Het is goed om dit duidelijk aan te geven, zodat daar na je overlijden geen onduidelijkheid over is.
Een digitaal testament: Er zijn ook digitale testamenten beschikbaar die ervoor zijn ontworpen om je digitale erfenis te regelen. Hierin kun jij duidelijk aangeven wie toegang moet hebben tot je online accounts na je overlijden en wat deze persoon hiermee moet doen.
Privacy-instellingen en professionals.
Privacy-instellingen: Zorg dat je privacy-instellingen op orde zijn voor al je online accounts. Ook dit hoort bij het regelen van je online nalatenschap. Zo kun je voorkomen dat persoonlijke informatie en foto's openbaar worden na je overlijden. Die ene foto die je misschien in een jolige bui hebt gemaakt en waarvan je liever niet wil dat hij openbaar wordt, of dat lieve berichtje naar een oude vriend of vriendin dat misschien verkeerd geïnterpreteerd kan worden...
Professionals: Overleg met een professional zoals een advocaat, een financieel adviseur, een executeur of een consultant digitale nalatenschap om ervoor te zorgen dat je digitale erfenis op een juiste manier is geregeld. Deze mensen hebben er verstand van en kunnen jou precies uitleggen wat je moet regelen.
Na een overlijden komt er vaak veel op de nabestaanden af. In alle emoties gebeurt het wel eens dat er over dit deel van een nalatenschap niet nagedacht wordt.