Het regelen van je digitale nalatenschap

Uitvaart Platform •

Het regelen van je digitale nalatenschap

Het regelen van je digitale nalatenschap

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Het regelen van je digitale nalatenschap: heb jij daar wel eens over nagedacht? Weet je ook precies wat het inhoudt? Als dit niet zo is, hoef je je daar niet voor te schamen. Het is voor velen onbekend wat dit nu precies betekent en wat je daarin zou moeten regelen voor als je komt te overlijden.We zijn tegenwoordig digitaal zo actief en dat houdt in dat er ook na jouw overlijden nog veel informatie van jou in de digitale wereld voortleeft. Wij leggen je uit wat dat allemaal is en wat je het beste kunt regelen als het gaat om digitale nalatenschap.

Wat is je digitale nalatenschap?

Bij je digitale nalatenschap moet je denken aan letterlijk alles wat jij op internet hebt. Het gaat om foto's, filmpjes, documenten, e-mails, abonnementen, nieuwsbrieven, lidmaatschappen, social media-accounts, bitcoins, digitale gesprekken enzovoorts. Als jij komt te overlijden, weten je nabestaanden vaak niet wat jij digitaal allemaal hebt en als ze daar eenmaal achter zijn gekomen, moeten ze bepaalde zaken gaan organiseren of afsluiten. Het is van belang om dat goed in kaart te brengen. Niet alleen voor je nabestaanden, maar ook voor jouw eigen privacy.

het regelen van je digitale nalatenschap
Je digitale nalatenschap vastleggen is belangrijker dan je denkt.

Wachtwoorden en privacy

Als je je digitale nalatenschap wil vastleggen, is één van de eerste zaken het beheer van wachtwoorden. Voor alle accounts die jij op internet hebt, heb je wachtwoorden. Van sommigen wil je misschien wel dat jouw nabestaanden deze accounts in kunnen komen en deze eventueel kunnen afsluiten, maar er zijn misschien ook accounts die je privé wilt houden, óók voor je nabestaanden.

Het is handig om een overzicht te maken van al jouw wachtwoorden en deze op een veilige plek te bewaren. Je wil immers ook dat niet iedereen erbij kan. Als je dit soort informatie veilig wil bewaren, kun je het versleutelen met behulp van een wachtwoordmanager of encryptie-software. Daarnaast zou je kunnen denken aan een vertrouwenspersoon, een notaris of een executeur. Er zijn tegenwoordig ook experts op het gebied van digitale nalatenschap die jou hierbij kunnen helpen. Voor dit soort informatie is ook onze Uitvaartkluis heel nuttig.

Wat moet je regelen?

    Bij het regelen van je digitale nalatenschap moet je goed in je achterhoofd houden dat jij dan misschien overleden bent, maar dat je in de digitale wereld nog steeds springlevend bent als er niks wordt opgezegd.
    Tijdens ons leven verzamelen we zo ontzettend veel accounts: social media-accounts, e-mailaccounts, online opslagdiensten, abonnementen, nieuwsbrieven, lidmaatschappen en misschien zelfs accounts voor jouw bitcoins. Wist jij bijvoorbeeld dat als jij geïnvesteerd hebt in bitcoins en je komt te overlijden, dat jouw nabestaanden dan niks kunnen doen met de opbrengst van die investering als ze niet in jouw account kunnen? Geld gaat dan gewoon verloren.
    Kijk ook goed wat diensten zelf al aanbieden voor mogelijkheden. Sommige online diensten bieden de mogelijkheid om een contactpersoon voor noodgevallen in te stellen, die bijvoorbeeld toegang kan krijgen tot jouw account als jij komt te overlijden. Het is goed om dit even uit te zoeken.

    Digitale bezittingen

      Als jij je digitale nalatenschap goed wil vastleggen, zijn al jouw digitale bezittingen ook een punt van aandacht. Onder digitale bezittingen kun je denken aan foto’s, video’s, mails, documenten, bestanden, muziek en ook bitcoins. Wil jij dat jouw nabestaanden al jouw foto’s, filmpjes en mails kunnen zien? Of wil je sommige zaken echt privé houden? Jij wil misschien liever niet dat je ouders te weten komen dat je bungeejumpen als hobby had. En wat wil je dat er met je digitale bezittingen gebeurt? Wil je dat ze worden overgedragen aan een erfgenaam of wil je dat ze verdwijnen? Leg dit allemaal goed vast en regel dit alvast bij leven.

      Digitale nalatenschap in een testament

        Je kunt je digitale nalatenschap vastleggen in een testament. Dan weet je tenminste zeker dat de wensen rondom jouw digitale zaken worden nageleefd en dat mensen er niet maar wat mee doen. In dit testament kun je aangeven wie er verantwoordelijk is voor het beheer van jouw online accounts en wat hiermee moet gebeuren. Ook kun je hierin aangeven wat er moet gebeuren met jouw digitale bezittingen en wie hierover beslissingen mag nemen.

        Je digitale nalatenschap regelen en vastleggen is best een pittige klus. Het is echter nog lastiger voor jouw nabestaanden als er niks in kaart gebracht is. Tegenwoordig zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in digitale nalatenschap. Ook kun je gebruik maken van een executeur die jou met alle zaken rondom nalatenschap kan helpen. Als laatste noemen wij nog onze Uitvaartkluis, waarin je heel duidelijk kunt aangeven wat jouw wensen zijn op dit gebied. Ook in de tweede editie van ons magazine “Uitvaart Inside” kun je erover lezen.

        Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.