Catering, cake of champagne na de uitvaart?

De catering na een uitvaart, wordt dat koffie of thee met een plakje cake of wordt dat een buffet met een glas champagne? Het plakje cake is een traditioneel gebruik. Toch komen er steeds meer alternatieven.

Waar komt de gewoonte van het plakje cake eigenlijk vandaan?

De cake deed lang geleden zijn intrede toen het nog heel gebruikelijk was om tijdens een ziekbed of na een overlijden een wake te houden. Tijdens het waken las men veel uit de Bijbel en lag de nadruk vooral op het ophalen van herinneringen, verdriet en troost. Ook vasten was een onderdeel van de rouwverwerking, wat er soms voor zorgde dat tijdens een begrafenis nabestaanden onwel werden. Volgens een legende bedacht een voorganger om koffie en cake aan te bieden voor de plechtigheid. Door de cake en koffie voor de dienst te nuttigen voorkwam men dat mensen flauwvielen tijdens de begrafenis. En nog steeds wordt er koffie en cake geserveerd, maar nu gebeurt dit na de plechtigheid.

Catering met een persoonlijke tint

Uitvaarten worden steeds persoonlijker, ook de catering na een uitvaart. Het onpersoonlijke plakje cake kan men bijvoorbeeld ook vervangen door een speciale uitvaarttaart of high tea. Steeds vaker wordt er ook gekozen voor een passend afscheid met lekkere hapjes die passen bij de overledene. En dat hoeft dan natuurlijk niet altijd zoetigheid te zijn. Ook hartige hapjes zoals tapas, salades en diners worden steeds vaker geserveerd. Een persoonlijke tint smaakvol en passend bij de overledene.

 

Borrel populair onderdeel van de catering

Hoewel cake nog steeds aanwezig is na een begrafenis, is een afsluitende borrel met een hartig hapje ook steeds populairder. Een toost op het leven wint het zelfs van koffie met cake. Bijna alle inwoners van Nederland hebben liever een borrel dan koffie met cake. De borrel valt dus in de smaak. Van borrel naar een fles champagne ontkurken om het leven van de overledene te vieren, waarom niet? De jongere generatie kiest dan eerder voor prosecco en/of een goed glas wijn met bijpassende hapjes of een heerlijk diner. Iedereen is uniek. En dat zou het laatste afscheid ook moeten zijn.

Indien u op zoek bent naar cateraar voor een uitvaart, neemt u dan eens een kijkje in onze Bedrijvengids. Hierin vindt u diverse cateraars.

 

U leest het, bij een catering tijdens een uitvaart is alles mogelijk, cake, champagne, slechts afhankelijk van uw keuze. Indien u zelf catering bij uw uitvaart wilt hebben dan kunt u dat onder andere aangeven in onze Uitvaartkluis. Op deze manier maakt u uw nabestaanden kenbaar wat uw uitvaartwensen zijn, u kunt ook al uw administratieve en financiële handelingen, die na uw overlijden van toepassing zijn kenbaar maken. Door de Wensenlijst in te vullen neemt u bij uw nabestaanden heel wat zorg uit handen.

 

Geplaatst in categorie: Catering Uitvaart Uitvaartlocaties

Geplaatst in tags: begrafenis crematie uitvaart