Wat is er allemaal mogelijk bij een uitvaart van een kind?

Kinderuitvaarten, we willen hier liever niet eens bij nadenken, we zeggen dan allemaal ook stellig dat het overlijden van je kind het ergste is wat je kan overkomen. Het verdriet draag je de rest van je leven mee. Je moet door, maar het leven heeft wel een zwart randje gekregen. Wat is er allemaal mogelijk bij een uitvaart van een kind?

Niet alleen voor de ouders is het verdriet intens, ook voor opa’s, oma’s, ooms, tantes, neven en nichten en vergeet ook eventuele klasgenootjes en vriendjes en vriendinnetjes niet. Als ouder word je ook nog eens met dat verdriet overvallen. Een kinderuitvaart heeft dus zoveel meer impact dan een uitvaart van een volwassene.

 

Baby en foetus

Niet elke zwangerschap verloopt goed, soms moet er voor, tijdens of net na de zwangerschap al afscheid genomen worden van een foetus of kindje. Gek genoeg lijkt dat verdriet voor niet-ouders korter te duren omdat men het kindje nog niet echt kende. Voor een ouder is dit anders, je verliest een stukje van jezelf en de toekomst van je kindje. De vraag naar hoe het zou zijn geweest blijft terug keren. Een goede uitvaartverzorger is bij het verlies van een kindje extra belangrijk, zij helpen u bij het maken van moeilijke en beladen keuzes.  Keuzes waar men niet over nadenkt en ook niet over na wilt denken. Een mooi afscheid is belangrijk, u wilt erkenning voor het korte bestaan van uw kindje.

 

Peuter en kleuter

Het gezinnetje dat u had en waar uw peuter of kleuter een prominente rol in had valt uiteen. Het gemis, de herinneringen, de toekomstdromen, een onnoemelijk zware periode die u voor het leven tekent breekt aan. Vaak wordt er bij kinderuitvaarten van een peuter of een kleuter met een thema gewerkt. Omdat het kindje wellicht een favoriete tekenfilm heeft kan dat terugkomen in de uitvaart. Bij meisjes zal dat vaak een prinses zijn en bij jongetjes een superheld. Ook de favoriete kleur van het kindje kan een persoonlijk tintje geven aan het afscheid. Door de thema’s zal uw kindje vast herinnerd worden als, blij, vrolijk, grappig en wellicht een tikkeltje ondeugend. Voor de kinderen die op de uitvaart aanwezig zullen zijn past dit ook weer goed in hun belevingswereld.

 

Tiener

Het verlies van een tiener brengt ook weer andere factoren met zich mee, niet alleen ouders en familie rouwen, maar ook de vriendengroep. Op jonge leeftijd krijgen zij al te maken met de dood. Als ouder heeft men soms geen idee van de contacten van het kind. Het is soms ook te veel om die contacten allemaal na te gaan, social media is dan een medium dat goed van pas komt. De jongeren zullen hier ook hun verdriet uiten en op deze manier zijn ze voor u makkelijk te benaderen. Wellicht wilt u ze vragen of zij een bijdrage willen leveren aan de uitvaart. Door herinneringen te delen aan de hand van een toespraak of een lied. Foto’s en filmpjes die u misschien nooit gezien heeft kunnen zij wellicht tonen. De vriendengroep kan u enorme kracht en troost bieden, zij hebben uw kind op een andere manier gekend en meegemaakt.

 

Jong volwassene

Indien uw kind overlijdt als jong volwassene kan het al zo zijn dat hij of zij al een relatie heeft, er al een studie of werkrichting is bepaald. Misschien zelfs al zelfstandig wonend, dus minder “bemoeienis” van u als ouder.  Het eigen leven van uw overleden kind zal voor u best even lastig zijn om een mooie passende uitvaart te regelen. Het betrekken van zo veel mogelijk contacten bij de uitvaart kan veel hulp en troost geven. De muziekkeuze, foto’s en beeldmateriaal, het zal allemaal ruimschoots aanwezig zijn.

 

Op welke leeftijd een kind ook overlijdt, het verdriet zal niet meer of minder zijn, niemand wil zijn of haar kind overleven. Wellicht heeft u over uw eigen uitvaart bepaalde ideeën, bespreek ze ook eens met uw kind of kinderen. U kunt ook eens onze Uitvaartkluis bekijken, hiermee maakt u de dood een beetje meer bespreekbaar en helpt u de nabestaanden bij het regelen van de uitvaart en zelfs ook bij eventuele administratieve en financiële zaken.

Geplaatst in categorie: Kind Kinderen

Geplaatst in tags: begrafenis crematie kinderen