Ganga Visardjan asverstrooiing in de Ganges

Gesponsord bericht

Ganga Visardjan is er voor de mensen die de wens hebben om in de Ganges (India) te worden uitgestrooid, maar niet de middelen hiervoor hebben. Dit kan zijn door werk of andere (gezondheid) redenen. Ganga Visardjan geeft al deze nabestaanden de zekerheid dat op een mooie manier de as uitgestrooid wordt in de Ganges. Wij spraken met eigenaresse Rousnie Khemai.

Toen ik 12 jaar was is mijn oma overleden. Dat was de eerste keer dat ik een crematie van dichtbij heb mogen meemaken. Gedurende 12 dagen na haar crematie kwam er een pandit (priester) bij ons thuis. Normaal gesproken wordt er alleen uit de Ramayan gelezen, maar deze keer werd er ook uit de Garurh Poeran gelezen. Hierin staat geschreven wat er na het overlijden gebeurd en de reis die een ziel maakt volgens het hindoeïsme. Daarin wordt ook aangegeven dat de as van een overledene wordt uitgestrooid in de heilige rivier de Ganges. En dat de ziel meteen naar god gaat, wat de meeste mensen “het Paradijs” noemen. Nadat we de urn konden ophalen, zijn wij naar India gereisd en werd mijn oma’s as uitgestrooid in de Ganges. Dat heb ik altijd onthouden.

Laatste wens

Mijn interesse heeft altijd wel bestaan om vrienden en familieleden te vragen wat zij willen na het overlijden. Voor veel mensen is dit een taboe om over te spreken. Meestal zeggen ze; dat mogen mijn kinderen of familieleden beslissen. Ik heb dat altijd erg bijzonder gevonden.

Vorig jaar mei 2020 is mijn dierbare tante overleden. We werden overspoeld met emoties. Er was zoveel te regelen, maar niemand die ons advies of hulp kon bieden.  Toen kwamen mijn nichtje en mijn moeder met de vraag aan mij. Wat waren haar wensen? Want zij wisten dat ik er destijds bij was toen zij haar uitvaartverzekering had afgesloten. Haar laatste wens was ook om in de Ganges uitgestrooid te worden en dat is ook gebeurd.

Tijdens het rouwen kreeg ik vaak de gedachte: Wat als iemands laatste wens is om uitgestrooid te worden in de Ganges, maar dat diegene niemand heeft om deze wens te vervullen?

Het komt vaak voor dat nabestaanden dit graag willen doen voor hun dierbaren, maar er geen mogelijkheid of tijd voor hebben door de drukte van het hedendaagse leven. Wat zijn dan de mogelijkheden?  Ganga Visardjan is er voor u om deze laatste wens te vervullen.

 

Oprichting Ganga Visardjan

Ik heb veel onderzoek gedaan naar dergelijke mogelijkheden, Maar niks of niemand gevonden die deze dienst aan kon bieden. Tijdens Covid-19 is er wel de mogelijkheid gekomen om de urn van uw dierbare op te sturen als pakketje naar India, zodat iemand de as daar voor u kan uitstrooien. Ik kreeg bij de gedachte daarvan al kippenvel. Er kan zo veel fout gaan!  De urn zou bijvoorbeeld kunnen breken of erger nog, zoek raken. Hoeveel vertrouwen kunt u nou hebben dat de as wel in de Ganges wordt uitgestrooid en niet zomaar ergens in een goot of onder een boom terecht komt. Nee! Ik vind deze gedachte maar niks.

Daarom is Ganga Visardjan opgericht. De gehele kerkdienst met asverstrooiing zal gefilmd worden met de foto van uw dierbare overledene erbij. Na de kaam kriya (kerkdienst) zullen wij deze film op een USB-stick overhandigen aan de nabestaande(n) zodat ze een blijvende herinnering hebben van hun dierbare.

Wilt u meer informatie over Ganga Visardjan bezoek dan onze bedrijvengids, u vindt hier ook de contactgegevens.

 

 

Geplaatst in categorie: Artikelen Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid asverstrooiing asverstrooiing Ganges ceremonie crematie laatste wens rituelen uitvaartceremonie