Gebruiken en rituelen bij een Hindoestaanse uitvaart

Uitvaart Platform •

Gebruiken en rituelen bij een Hindoestaanse uitvaart

Gebruiken en rituelen bij een Hindoestaanse uitvaart

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Een Nederlandse uitvaart is anders dan een Hindoestaanse uitvaart: hierbij bestaan andere gebruiken en rituelen. Net als bij een Nederlandse uitvaart is het een moment waarop familieleden, vrienden en bekenden samenkomen om afscheid te nemen van een dierbare. Wat bijzonder is in vergelijking tot de Nederlandse uitvaarten is dat Hindoes de dood als een overgang naar nieuw leven zien. Dit komt ook terug in de uitvaart. Een aantal van de gebruiken en rituelen bij een Hindoestaanse uitvaart bespreken we in dit artikel.

De overledene

    Een belangrijke gewoonte bij een Hindoestaanse uitvaart is het wassen van de overledene. Dit is één van de eerste rituelen die plaatsvindt. Het is meestal zo dat naaste familieleden dit uitvoeren en het is de bedoeling dat hiermee het lichaam gezuiverd en gereinigd wordt. Dit gebeurt met water en soms met speciale bloemen en kruiden. Daarna krijgt de overledene witte kleding aan en wordt er een tilak, een hindoeïstisch symbool, op het voorhoofd van de overledene aangebracht. Hierna wordt het lichaam meestal op een speciale opbaarplank of in een open kist gelegd, zodat familie, vrienden en bekenden afscheid kunnen komen nemen.

    De rouwperiode

      Bij een Hindoestaanse uitvaart is er sprake van een rouwperiode van 12 of 13 dagen. In deze dagen wordt er elke dag een offerdienst gehouden. In deze periode komen familieden, vrienden en bekenden bij elkaar om hun medeleven en steun aan de familie te betuigen. Gedurende deze periode leeft de familie sober. Zo eten ze geen vlees, gebruiken ze geen alcohol en ook make-up wordt niet gebruikt. Het is belangrijk dat het huis van de overledene in deze periode goed schoongemaakt wordt. Ook wordt er deze tijd  vaak niet gekookt in het huis van de overledene en wordt er geen muziek afgespeeld.

      Gebeden

        Bij een Hindoestaanse uitvaart wordt veel gebeden.  Dit gebeurt meestal onder leiding van een priester. Hij leest heilige teksten voor en spreekt de gebeden uit. Met deze gebeden wordt de overledene geholpen bij de overgang naar de volgende wereld en ze worden uitgesproken om hem of haar te zegenen. Deze gebeden worden vaak voorgelezen tijdens de opbaring en de crematie.

        De crematie

          Bijna alle Hindoes laten zichzelf cremeren. Een gewoonte bij een Hindoestaanse uitvaart is dat de crematie zo snel mogelijk na het overlijden plaatsvindt, het liefste zelfs op de dag van het overlijden. Dit is helaas niet altijd mogelijk, zeker niet als er ook familie van ver moet komen en daarnaast is er ook niet altijd meteen plek in een crematorium.Als het lichaam wordt opgebaard, is het belangrijk dat het lichaam met het hoofd naar het noorden wordt gericht. Dit heeft te maken met respect naar de goden.

          Gebruiken en rituelen bij een Hindoestaanse uitvaart
          Een Nederlandse uitvaart is anders dan een Hindoestaanse uitvaart.

          Tijdens de crematie wordt er vaak gezongen en gebeden door de aanwezigen. Dit gebeurt om de ziel van de overledene naar de hemel te begeleiden. De familie gaat na de dienst mee naar de oven om zeker te weten dat de overledene gecremeerd is. Na de crematie wordt de as verzameld en het liefst boven stromend water verstrooid. Als het logistiek en financieel mogelijk is, willen Hindoes graag dat de as in de Ganges verstrooid wordt. Hindoestanen in India en Suriname cremeren de overledenen nog tussen de houtstapels. Heel wat anders dan onze crematoria!

          Traditionele kleding

            Eén van de gebruiken en rituelen tijdens de Hindoestaanse uitvaart is dat er traditionele kleding wordt gedragen. Dit houdt in dat de mannen een witte dhoti en een kurta dragen. Vrouwen dragen vaak een witte sari. De kleding is wit als teken van respect naar de overledene. De overledene zelf wordt ook in witte kleding gehuld.

            Eten

              Ook het eten neemt een belangrijke plek in als gewoonte bij een Hindoestaanse uitvaart. Na de crematie wordt er meestal een maaltijd bereid voor de aanwezigen. Dit wordt de "bhojan" genoemd. Tijdens deze maaltijd wordt er vegetarisch eten geserveerd. Sowieso is het gebruikelijk om vegetarisch te eten als Hindoe. Met name koeien worden gezien als heilige dieren, zij worden dus niet gegeten.

              Rouwperiode

                De rouwperiode, die na de uitvaart begint, duurt in de hindoestaanse cultuur vaak zeven of dertien dagen.  Vrienden, familieleden en bekenden komen dan regelmatig samen om met elkaar te rouwen en om de overledene te herdenken. Ook in deze periode wordt er gebeden en worden er rituelen uitgevoerd om de overledene te eren én om ze te helpen bij hun overgang naar de volgende wereld. Dit geeft ook weer duidelijk aan dat Hindoestanen een andere visie op de dood hebben. 

                Je ziet dat de Hindoestaanse uitvaart wel degelijk verschilt van de Nederlandse. Dit heeft te maken met het verschil in geloof en verschil in de kijk op de dood. We hebben hierboven een aantal rituelen en gewoontes beschreven. Dit zijn echter een aantal belangrijke gebruiken en rituelen bij een Hindoestaanse uitvaart. Wil jij weten welke uitvaartondernemers gespecialiseerd zijn in deze uitvaarten? Kijk dan eens op onze site.

                Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.