De uitvaartrituelen op Aruba, Bonaire en Curaçao verschillen van die in Nederland. De gebruiken en ceremonies hebben een diepgewortelde betekenis en zijn een heel belangrijk onderdeel van de cultuur. Wij vertellen je meer over hoe een uitvaart er op de ABC-eilanden uit ziet.
Allereerst is het van belang om te weten dat er een verschil is tussen een religieuze uitvaart en een niet-religieuze uitvaart. Dit maakt ook verschil in de uitvaartrituelen op Aruba, Bonaire en Curaçao. Dit lijkt voor de hand liggend, maar bij een religieuze uitvaart wordt de overledene altijd begraven en niet gecremeerd. Religieuze Antilianen geloven dat iemand die is overleden alleen maar aan de reis naar het hiernamaals kan beginnen als het lichaam nog in ongeschonden staat is. Niet-religieuze Antilianen zullen eerder een crematie overwegen. Bij een religieuze uitvaart wordt de afscheidsdienst ook vanuit het geloof georganiseerd. Er zijn veel preken en rituelen die daarmee te maken hebben. Het grootste deel van de bevolking op de ABC-eilanden is rooms-katholiek.
Een uitvaart op de ABC-eilanden kan per eiland in gebruiken verschillen. Op Aruba is een ritueel dat de familie van de overledene een kruis maakt van bloemen en deze op de kist legt. Het kruis staat symbool voor de relatie tussen de overledene en God. Eten is een belangrijk onderdeel, dus na de uitvaart wordt er een maaltijd geserveerd voor de nabestaanden. Hierbij worden er vaak lokale gerechten geserveerd.
Zoals we al eerder zeiden: de uitvaartrituelen op Aruba, Bonaire en Curaçao kunnen onderling verschillen. Op Bonaire wordt er door de familie van de overledene gedurende twee of drie dagen voortdurend bij de overledene gebeden. Familieleden, vrienden en buren komen langs om hun steun te betuigen en te bidden voor de overledene. Op de dag van de begrafenis dragen de mannen witte overhemden en de vrouwen witte kleding als teken van respect.
Op Curaçao wordt er voor de uitvaart een "novena" gehouden. Hierbij wordt er negen dagen lang gebeden voor de overledene. Op de dag van de uitvaart dragen de mannen witte overhemden en de vrouwen witte kleding met een zwarte rok. Ook hier wordt er na de uitvaart vaak een maaltijd geserveerd voor de nabestaanden.
Belangrijk bij uitvaarten op de ABC-eilanden is de muziek. Vaak wordt er live muziek gespeeld tijdens de uitvaart. Hierbij spelen lokale muzikanten traditionele muziek en zingen ze speciale rouwliederen. De meeste nabestaanden zingen mee en er wordt ook veel gedanst, wat een heel bijzondere sfeer met zich meebrengt.
Er zijn nog een aantal uitvaartrituelen op Aruba, Bonaire en Curaçao. Zo wordt de overledene altijd met zijn voeten vooruit vervoerd in de rouwwagen. Dit is anders dan in Nederland. We hebben er in Nederland namelijk geen regels voor. Ook zal een rouwwagen nooit achteruit rijden. Dit heeft te maken met bijgeloof. Men gelooft dat als je een overledene achteruit laat rijden, er binnenkort iemand anders zal overlijden. Ook rijden ze vaak nog een rondje langs het huis van de overledene. Er worden vaak persoonlijke spullen in de kist bij de overledene gelegd. Dit kunnen ook kleine briefjes van nabestaanden zijn. Als de begrafenis is afgelopen, roken de oudere mannen sigaren. Dit is om boze geesten te verdrijven.
Er zijn behoorlijk wat uitvaartrituelen op Aruba, Bonaire en Curaçao. Het is belangrijk dat de familie zich gesteund voelt, dus daar wordt veel aandacht aan besteed. Ook wordt er veel gebeden, voornamelijk als het om religieuze mensen gaat. De meeste mensen op de ABC-eilanden zijn Rooms-Katholiek.
Wil jij een uitvaart volgens de rituelen van de ABC-eilanden organiseren? Kijk dan eens op onze website, wij werken samen met uitvaartondernemers die hier veel vanaf weten.