De gebruiken en rituelen bij een islamitische uitvaart

Uitvaart Platform •

De gebruiken en rituelen bij een islamitische uitvaart

De gebruiken en rituelen bij een islamitische uitvaart

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Binnen de diverse wereld van religie bestaan er talloze verschillende geloven, elk met zijn eigen gebruiken en rituelen. In dit artikel gaan we dieper in op de specifieke rituelen en gewoonten die gevolgd worden bij een islamitische uitvaart. Deze uitvaart verschilt aanzienlijk van wat de meeste mensen gewend zijn en is diep geworteld in de islamitische traditie.

Begraven in plaats van cremeren

Een fundamenteel principe in de islamitische uitvaart is dat de overledene begraven dient te worden, en crematie is niet toegestaan. Dit is gebaseerd op de islamitische leer, die stelt dat het lichaam niet mag worden beschadigd. Begraven is de enige acceptabele methode, en dit ritueel is wereldwijd consistent in de islamitische gemeenschap.

Mannen bij de uitvaart

Een ander opmerkelijk aspect van een islamitische begrafenis is dat doorgaans alleen mannen aanwezig mogen zijn bij de ceremonie. Dit is een traditionele praktijk die in de islamitische gemeenschap wordt gevolgd en hangt samen met de scheiding van geslachten in religieuze contexten.

Snelheid is van essentieel belang

Een belangrijk aandachtspunt bij een islamitische begrafenis is de snelheid waarmee deze moet plaatsvinden. Volgens islamitische voorschriften dient de begrafenis zo snel mogelijk te worden georganiseerd, bij voorkeur binnen 24 uur na overlijden. Dit is met name gebruikelijk in oosterse landen. In Nederland geldt de wettelijke eis dat er minstens 36 uur tussen het overlijden en de begrafenis moet zitten. Deze haast is gebaseerd op de overtuiging dat de ziel van de overledene geen vrede kan vinden zolang het lichaam tussen de levenden verkeert.

Rituele wassing (Ghusl)

Voordat de overledene wordt begraven, ondergaat het lichaam een rituele wassing, genaamd "Ghusl". Deze wassing wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide personen of familieleden. Het doel is om het lichaam te reinigen en zuiveren. Volgens de islamitische leer is het van vitaal belang dat het lichaam van de overledene zuiver is voordat het wordt begraven.

De wassing wordt meestal drie keer uitgevoerd, maar er kan een extra wassing plaatsvinden als het lichaam nog niet als rein wordt beschouwd. Het aantal wassingen moet altijd oneven zijn. Bij een overleden vrouw wordt de wassing door vrouwen uitgevoerd, terwijl bij een mannelijke overledene mannen verantwoordelijk zijn voor de wassing.

Gebed na overlijden (Salat al-Janazah)

Na het wassen wordt het lichaam in doeken gewikkeld. Deze doeken mogen geen versieringen hebben en moeten egaal wit zijn, bij voorkeur van katoen. Een vrouwelijk lichaam wordt in vijf hoeken gewikkeld, terwijl een mannelijk lichaam in drie hoeken wordt gewikkeld.

Het lichaam wordt vervolgens naar de moskee gebracht, waar het 'Djanazah-gebed' (dodengebed) wordt gehouden. Het is gebruikelijk en verplicht dat minstens één moslim dit gebed uitvoert voor de overledene. Als er geen moslim beschikbaar is, wordt de gemeenschap als geheel verantwoordelijk geacht voor het gebed. Het gebed wordt uitgevoerd met het gezicht gericht naar Mekka.


De gebruiken en rituelen bij een islamitische uitvaart
Binnen de diverse wereld van religie bestaan er talloze verschillende geloven, elk met zijn eigen gebruiken en rituelen.


Het laatste rustplaats

Bij aankomst bij het graf wordt het lichaam soms uit de kist gehaald en op zijn rechterzijde gelegd, met het gezicht gericht naar Mekka. Aanwezigen werpen aarde in het graf, telkens drie handen vol, terwijl ze bepaalde gebeden uitspreken. Dit symboliseert de terugkeer van de overledene naar de aarde en de hoop op wederopstanding in het hiernamaals.

Directe nabestaanden hebben de gelegenheid om als laatsten aarde in het graf te werpen, terwijl ze een gebed uitspreken over de hereniging met de aarde waaruit de overledene zal herrijzen. In sommige gevallen, met name onder liberale moslimgemeenschappen in Nederland, kunnen vrouwen aanwezig zijn bij de begrafenis, zij het op afstand.

De rituelen en gewoonten die gepaard gaan met een islamitische uitvaart weerspiegelen diepe eerbied voor het leven, de dood en het hiernamaals. Ze bieden troost aan de nabestaanden en eren de overledene volgens de voorschriften van de islam. Hoewel er variaties kunnen zijn afhankelijk van de regio en cultuur, blijven deze basisprincipes wereldwijd consistent in de islamitische gemeenschap.

Na onderzoek gedaan te hebben naar muziek bij een islamitische uitvaart, zijn we erachter gekomen dat men daar geen muziek afspeelt. Dit is zelfs verboden, haram. Klik hier voor meer informatie.

Let op! Er zijn verschillende stromingen binnen de islam waarbij de rituelen en gebruiken anders kunnen zijn.

Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.