Wat gebeurt er met je ziel na het overlijden?

Over wat er met je ziel gebeurt na je overlijden bestaan veel verschillende theorieën. Elke religie heeft daar zijn eigen mening en ideeën over. Er zijn mensen die geloven dat je ziel van alles meemaakt en mensen die geloven dat er helemaal niks met je ziel gebeurt: het is gewoon voorbij als je overleden bent. De waarheid is onduidelijk.  Toch zijn er ook onderzoeken die aantonen dat je ziel niet zomaar verdwijnt als je sterft. Onder andere cardioloog Pim van Lommel heeft daar onder andere onderzoek naar gedaan en een boek over geschreven. Een aantal van deze ideeën over de ziel na het overlijden beschrijven we in dit artikel.

Verschillende theorieën

  • Zo zijn er de religieuze opvattingen: Bij veel religies is er het geloof dat er dit gebeurt: namelijk dat je ziel na jouw overlijden naar een andere wereld gaat. In de Westerse religies worden de hemel en de hel genoemd. Er zijn ook religies waarbij mensen geloven dat de ziel herrijst of zich samenvoegt met een hoger wezen, een bron of het universum.
  • De spirituele opvattingen: Deze wijken vaak niet veel af van de religieuze ideeën, alleen wordt het wat anders omschreven. Spirituele theorieën kunnen zijn dat er het volgende met jouw bewustzijn gebeurt na het sterven: je komt in een andere dimensie of verandert in een andere vorm van bestaan. Er bestaan verschillende ideeën, maar er is hoe dan ook het geloof dat de ziel niet verdwijnt. De ziel zal zich op een andere manier manifesteren.
  • Reïncarnatie: Er zijn mensen die geloven dat de ziel na het overlijden in een andere gedaante op de aarde terugkomt. Zij gaan er vanuit dat je als ziel lessen te leren hebt en dat je zelf in een andere dimensie kiest voor een nieuw lichaam. Dit is wat er steeds als ziel met je gebeurt na het sterven, totdat je de lessen hebt geleerd die jij als ziel te leren had.

    Wat zegt de wetenschap?

  • Een theorie is het nihilisme:  Er zijn filosofen die geloven dat er geen leven na de dood is. Als je komt te overlijden gebeurt er niks met je ziel, die verdwijnt gewoon.
  • Op wetenschappelijk niveau zijn er ook opvattingen die zeggen dat de ziel helemaal niet bestaat. Gedachten, emoties en herinneringen van een persoon bestaan alleen maar  in de hersenen en deze verdwijnen na je overlijden. Toch zijn er steeds meer wetenschappelijke studies die het tegenovergestelde zeggen, namelijk dat er  wel degelijk iets met jouw bewustzijn na je overlijden gebeurt. Zelfs op wetenschappelijk niveau zijn de meningen nog verdeeld!

Wat denk jij?

Het is een lastig onderwerp. Er is nog weinig bewezen en het is nu eenmaal heel menselijk om ergens bewijs voor te willen hebben. Vaak komt het dan toch op vertrouwen of geloven aan! Toch is het interessant om te zien wat mensen denken. Blijkbaar willen we toch graag weten wat er met ons bewustzijn gebeurt als we overlijden.

Geplaatst in categorie: Nieuws Uitvaart

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis condoleance crematie Crematorium Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist nabestaanden nazorg overlijden Palliatieve zorg rouwcentrum rouwkaart rouwverwerking uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn verlies