Stephanie Luijcx Haarstyliste, Visagiste & Postmortale zorg

Stephanie Luijcx Haarstyliste, Visagiste & Postmortale zorg. Graag vertel ik iets over mijn werk en daarbij licht ik graag een vraag toe die ik vaak krijg; Geef je noodzakelijke zorg of wenselijke zorg?

Soms is er geen keus en geef je zorg..

Vaak als er familie aanwezig is dan geef je ook een wenselijke zorg zoals make up, of haarverzorging om iemand weer te doen laten lijken zoals diegene dagelijks was.

Wenselijk kan ook zijn, iets wat de overledene graag aan wilt, of hoe de uitvaart er uit moet komen te zien. Denk dan bijvoorbeeld aan de locatie van bijvoorbeeld de afscheidsdienst. Of de oude auto waar meneer altijd aan heeft gesleuteld en die rijdt dan achter de staatsie auto aan.

De noodzakelijke zorg vind ik wel eens lastig. En dan voornamelijk gesproken als een overledene een “vinding” is. Als wij spreken over een vinding, betreft dat vaak een overledene die na een korte of langere periode dood wordt aangetroffen  in zijn of haar woning of op een andere locatie.

Het moeilijke hieraan vind ik dat je die persoon soms niet meer kan verzorgen vanwege de conditie van de huid. De omstandigheden werken hier soms niet aan mee, denk aan een verwarming die aan staat of het warme buitenweer. Vaak proberen wij op de meest respectvolle manier iemand op te pakken en over te brengen. Als er dan kleding wordt gebracht en wij kunnen het vanwege de conditie niet meer aan trekken dan leggen wij de kleding in volgorde van hoe het gedragen wordt op het lichaam van de overledene in de kist, zo is een overledene toch “gekleed”.

Het moment als wij binnen komen en een familie kijkt je met vragende ogen aan van wat gaat er gebeuren, zijn wij altijd heel transparant. Mijn collega’s en ik hebben er geen moeite mee als er familie aanwezig is bij de laatste zorg. Wij laten alles zien en leggen stap voor stap uit wat wij doen. Net zoals iedere dag wat wij bij onszelf doen, wassen en verzorgen wij de overledene zoals het hoort.

Ik vraag ook altijd om een bodylotion bij een dame of eigen deodorant of een parfum. Vaak is dan nog de reactie van familie, deodorant?? Ja! Vinden wij van wel, lekker fris en gewoon zoals het hoort…

Dat doet u toch immers ook?

Verzorging hoort gewoon goed te zijn, tot in de puntjes, en wilt u daarbij helpen? Geen probleem, wij reiken u graag de hand om met dit stukje ook aan een verwerking van een rouwproces te beginnen.

Wilt u meer weten over Stephanie Luijcx Haarstyliste, Visagiste & Postmortale zorg, bezoek dan onze bedrijvengids voor meer informatie.

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid Laatste zorg nabestaanden noodzakelijke zorg overlijden postmortale zorg