Uitvaartverzorging Zorg in Nood – Heeft de dood macht of niet? Voor de nabestaanden vergt het meestal veel tijd en energie om de uitvaart van hun dierbare zo goed mogelijk in goede banen te moeten leiden. Niet bij een ieder heerst er rust en vrede. Het lukt veelal vele families niet om de eenheid en saamhorigheid te bewaren.
Boze tongen en vingerwijzing zijn ingrediënten die een uitvaart geheel kunnen verzieken. Wij maken dat regelmatig mee, een moeder die niet tot haar kinderen praat en een zus die niet tot haar broers en zussen praat. Veel van zulke gevallen belanden op de schouder van Zorg in Nood.
Mediator
Om een liefdevolle uitvaart voor te bereiden treden wij op als een mediator en zorgen voor verbinding, want een uitvaart met haat en wrok is niet bevorderlijk voor geen enkele partij.
Vóór de teraardebestelling zorgen wij er voor dat de ruzie opgelost wordt om gebroederlijk bij het graf te kunnen staan. En dat is de kracht van Uitvaartverzorging Zorg in Nood. De brug die wij slaan tussen goed en kwaad dat houdt ons op de been.
Het is nergens voor nodig elkaar de grond in te boren terwijl er een geliefde weggedragen moet worden. Wij kregen te maken met twee zussen die elkaar niet konden luchten. En de een sloot de andere uit deel te nemen bij het overlijden van hun vader. De volgende dag na de teraardebestelling bracht de zus die niet bij de uitvaart mocht een bloemstuk naar het graf van haar vader. En dat is haar niet in dank afgenomen. Haar zus pakte het bloemstuk van het graf en plaatste het voor de deur van haar zus. Onze hulp werd ingeroepen en na verloop van tijd sloegen beide zussen elkaar in de armen en samen rouwen zij over hun vader.
Door onze ervaring zijn wij in staat zulke sarcastische handelingen de kop in te drukken om een harmonieuze samenleving te creëren.
Wij richten onze pijlen niet alleen op de levenden maar betrekken de overledene er ook bij, zodat diegene rust krijgt in het hiernamaals. Door onze rituele handelingen is het ons steeds gelukt de dode weten te kalmeren. Het maakt niet uit wat voor ras je bent of kleur dat je hebt. Het zijn de woorden die het hem doen, wij zijn slechts de uitvoerders. En aangezien de dood geen kleur kent, staan wij open voor een ieder die onze zorg nodig heeft.
Surinaamse uitvaart
In Suriname hebben wij te maken met een diversiteit aan culturen en tradities waar elk bevolkingsgroep zich aan houdt. Iedereen hanteert op eigen wijze de behandeling van een overleden dierbare. Vooral bij de Marrongemeenschap neemt de dood een bijzondere plaats in. En dat is niet alleen in Suriname ook in Nederland gebeurt dat.
De zorg begint reeds bij de bewassing waar de nodige handelingen plaatsvinden. En dat kan een verbluffende performance leveren bij het dragen van de kist naar het graf. Dansen met een kist gebeurt niet zomaar en niet een ieder kan dat. De overledene neemt de leiding en stuurt de dragers waar hij/zij naar toe wilt. Wie geen kennis van zaken heeft om te weten wat te doen, staat met de handen in het haar, verbouwereerd toe te kijken. Wij geven steeds aan dat de dood niet iets is om mee te sollen. De dood heeft kracht en ook macht. Wij zouden het de ‘levende doden’ kunnen noemen.
Wilt u meer informatie over Uitvaartverzorging Zorg in Nood, bezoek dan onze bedrijvengids, voor meer informatie over Surinaamse Uitvaarten, klik hier.