Een kaarsje branden na een overlijden

Een kaarsje branden na een overlijden van een dierbare is een oude traditie die ver terug gaat in de tijd. Het is een traditie met verschillende betekenissen en symbolen. Over heel de wereld branden mensen een kaarsje na een overlijden. Ben jij ook benieuwd waar dit vandaan komt?  Hieronder zie je een aantal redenen over waarom we een kaarsje branden na het overlijden van een dierbare.

1. Een symbool van licht:

Een kaarsje branden na een overlijden is een symbool van licht in de duisternis, in een verdrietige tijd.  In de meeste culturen wordt licht gezien als een symbool van hoop en troost. Een lichtje branden voor een dierbare die net is overleden kan je het gevoel geven van een bepaalde verbondenheid en het herinnert je eraan dat er altijd lichtpuntjes zijn, dat er troost is en dat je hoop kunt houden op betere tijden.

2. Herinneren:

Veel mensen branden een kaarsje om na het overlijden van een dierbare herinneringen op te halen. We doen op bijzondere momenten, op verjaardagen, op speciale dagen. Op het moment dat je met de overledene in je gedachten een kaarsje brandt, heb je het gevoel dat je op dat moment die persoon eert en dat je aan hem of haar denkt. Dit kan heel liefdevol zijn.

3. Verbondenheid:

In sommige culturen wordt gedacht dat een kaars een verbinding kan maken tussen hemel en aarde. Best een heel mooi idee. Door een kaars aan te steken, kunnen we ons verbonden voelen met onze overleden dierbare. Het is alsof we ze een boodschap kunnen sturen in de hemel, het universum of waar hun ziel zich dan ook bevindt. Dat kan ook een reden zijn om een kaarsje te branden na een overlijden.

4. Meditatie:

Veel mensen branden een kaarsje als ze gaan mediteren. Met meditatie focus je je op je ademhaling en laat je gedachten rustig opkomen en weer gaan, zonder teveel in de gedachten mee te gaan. Je bent je bewust van wat je voelt en kunt je daar beter op focussen. Als je vaker mediteert, leer je steeds beter met bepaalde emoties om te gaan en dat kan heel goed helpen bij het verwerken van een verlies.

Een kaarsje branden na een overlijden
Een kaars: symbool van troost en licht.

5. Ritueel:

In sommige culturen wordt het branden van een lichtje gezien als een ritueel dat wordt gedaan na het overlijden van een dierbare. Mensen zien dit  bijvoorbeeld als een manier zijn om de overledene te begeleiden naar de spirituele wereld of om hen een veilige reis te wensen. Je kunt het zien als een lichtje dat de weg wijst.

Ieder geeft zijn of haar eigen betekenis aan het branden van een lichtje na het overlijden van een dierbare. Toch is het een symbolisch gebaar dat vele mensen over de hele wereld gebruiken. Door de jaren heen is gebleken dat mensen er troost uit halen, dat ze er een overledene mee eren en dat het ze een gevoel van verbondenheid geeft. Brand jij wel eens een kaarsje na een overlijden? Wat is de betekenis die er voor jou achter zit?

Geplaatst in categorie: Artikelen Inspiratie Artikelen Rouwen

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis condoleance crematie Crematorium Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken Herinneringsproducten kist nabestaanden nazorg overlijden Palliatieve zorg rituelen rouw rouwcentrum rouwkaart rouwverwerking uitvaart uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn verlies