Een condoleancekaart schrijven

Het schrijven van een condoleancekaart is iets waar je wel even aandacht aan moet besteden. Het is belangrijk om je medeleven te betuigen met de nabestaanden. Een condoleancekaart kan een grote steun zijn. Het is een persoonlijke manier om je medeleven te betuigen en herinneringen aan de overledene te delen. Hier zijn enkele tips voor het schrijven van een condoleancekaart die je helpen de juiste woorden te vinden.

  1. Begin met een persoonlijke groet.Begin jouw condoleancekaart met een persoonlijke groet. Dit kan bijvoorbeeld “Lieve [naam]” of “Geachte [naam]” zijn. Dit laat de nabestaanden weten dat je specifiek aan hen denkt. Eén van de belangrijke tips voor het schrijven van een condoleancekaart! Je wil het niet te algemeen hebben, dan kan de kaart voor iedereen zijn en dat gevoel wil je niet overbrengen.
  2. Oprecht meeleven.

    Er zijn veel gangbare zinnen die veel gebruikt worden bij het schrijven van een condoleancekaart. Tips hiervoor zijn onder andere: “Onze gedachten zijn bij je in deze moeilijke tijd” of  “Onze oprechte deelneming bij het verlies van [naam]”. Misschien wil jij je bericht wat persoonlijker maken. Je kunt aangeven dat je goed begrijpt dat het verdriet groot is, omdat de overledene misschien zo lief en meelevend was, of zich altijd inzette voor zijn/haar familie. Het is fijn om specifieke dingen te delen. Daarmee laat je zien dat je oprecht meeleeft.

  3. Mooie herinneringen.

    Eén van de fijne tips voor het schrijven van een condoleancekaart is dat je één of meer mooie herinneringen aan de overledene deelt. Bijzondere momenten, mooie gesprekken of leuke anekdotes bieden heel veel troost voor nabestaanden. Het helpt enorm en geeft de nabestaanden het gevoel dat iemand nog steeds voortleeft in de gedachten van velen. Het is mooi om dit erbij te noemen: “Eén van de mooiste herinneringen die ik aan [naam] heb, is…”

  4. Hulp of steun bieden.

    Soms heb je het gevoel dat je meer zou willen doen voor iemand dan alleen een kaartje sturen. Je kunt op de kaart je hulp of steun uiteraard wel aanbieden. Maak dit concreet. Alleen zeggen: “Laat maar weten als ik iets kan doen” is heel lief, maar niet iets wat nabestaanden vaak doen. Als je dit op je condoleancekaart aanbiedt, kun je erbij schrijven dat je binnenkort belt om misschien voor de nabestaanden te koken, of iets tijdens de uitvaart te doen, of ergens anders mee te helpen. Ieder heeft daarin zijn/haar eigen talenten. Ons advies is om zoiets op een condoleancekaart te schrijven, dat voelt warm en betrokken voor nabestaanden.

5. Sluit persoonlijk af.

Als afsluiting kun je natuurlijk de volgende zinnen gebruiken: “Met oprechte deelneming” of “Met liefdevolle herinneringen”. Het kan ook zijn dat jij je kaart persoonlijker wil afsluiten. Dit hangt uiteraard af van de band die je met de overledene en/of de nabestaanden hebt. Je zou nog iets persoonlijks op de condoleancekaart kunnen schrijven, zoals bijvoorbeeld: “Veel liefs en een knuffel/ We zien jullie snel/ Sterkte en liefs.” Zorg dat de nabestaanden echt het gevoel krijgen dat je aandacht aan de kaart en dus ook aan de nabestaanden hebt besteed.

Met warme, juiste woorden kun je nabestaanden echt troost bieden. Dat is precies de bedoeling bij het schrijven van een condoleancekaart. Met deze tips kom je vast een heel eind!

Ben je op zoek naar een ondernemer die je kan helpen met rouwdrukwerk? Wij werken samen met fantastische ondernemers uit de uitvaartbranche die je graag verder helpen. Klik hier.

 

Geplaatst in categorie: Artikelen Rouwkaarten

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis ceremonie condoleance condoleancekaarten condoleren crematie Crematorium Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist nazorg overlijden Palliatieve zorg rouwcentrum rouwkaart rouwverwerking uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn