Een uitvaartspeech schrijven: het lijkt zo makkelijk, maar is dat het ook? Als een dierbare komt te overlijden, organiseren de nabestaanden vaak een mooie uitvaartceremonie. Hierbij bestaat vaak ook de verwachting dat een aantal van deze nabestaanden een mooie uitvaartspeech zullen doen. Sommigen zijn heel goed in het verwoorden van hun gevoel, durven te spreken en anderen vinden het juist heel erg moeilijk. Ze willen graag wel een uitvaartspeech doen, maar waar moeten ze beginnen? Het begint allemaal met het schrijven van zo'n uitvaartspeech. Hoe je dat aanpakt, vertellen we je in dit artikel.
Als je een afscheidsspeech wil schrijven, is het belangrijk om daar de tijd voor te nemen. Zoiets doe je niet even snel tussendoor. Bedenk eerst wat jouw gevoelens rondom de overledene zijn. Hadden jullie een heel gemakkelijke verbinding? Botsten jullie wel eens? Was het liefdevol of soms competitief? We zijn soms geneigd om alleen maar mooie dingen te vertellen op iemands uitvaart, maar als je authentiek wil zijn, mag je eerlijk zijn over jullie connectie. Wat voor invloed had de overledene op jouw leven? Wil je zijn of haar levensloop vertellen of juist over jullie ervaringen? Wil je een verhaal met een lach en een traan vertellen? De invalshoek van jouw speech is van belang voordat je de speech gaat opschrijven.
Om een goede speech in elkaar te zetten, is het voor jezelf handig om een vorm aan te houden. De meest logische vorm is dan ook: inleiding, middenstuk en afsluiting. Je kunt je inleiding beginnen met een uitspraak over de overledene of een quote die hij of zij vaak gebruikte. Je hebt dan meteen iets wat de aandacht van de luisteraars trekt. In het middenstuk kom je vaak tot het doel van jouw speech: wat wil je over de overledene vertellen? Vertel je over jullie band, over jullie gezamenlijk herinneringen, over wat je aan hem of haar waardeerde, wat hij of zij voor jou betekend heeft of vertel je over iemands leven? Dit doe je in het middenstuk. In de afsluiting kun je een laatste boodschap voor de overledene of de nabestaanden meegeven. Op die manier vier je iemands leven.
Een uitvaartspeech schrijven doe je vanuit je hart. Je kunt natuurlijk een mooi verhaal over iemand opschrijven, maar als het niet vanuit jouw beleving of jouw gevoel komt, dan is het iets wat iedereen zou kunnen vertellen of voorlezen. Juist omdat jij degene bent die over hem of haar vertelt, is het belangrijk dat het ook echt van jouzelf is. Houd daar ook rekening mee als je gaat schrijven. Natuurlijk is het goed om rekening te houden met de overige nabestaanden en de mensen die afscheid komen nemen. Sommige anekdotes zijn dan misschien beter om voor jouzelf te houden. Het blijft echter altijd van belang dat het een authentieke en persoonlijke speech is.
Natuurlijk is het afhankelijk van wie er uitgenodigd zijn bij een afscheid, maar het is wel fijn om in de toon van je speech rekening te houden met het feit dat er anderen bij zijn. Ingewikkeld taalgebruik, dure woorden of misschien zelfs wat grover taalgebruik zijn misschien niet heel geschikt als je mensen wil vertellen over jouw bijzondere ervaringen met de overledene. Probeer in je hoofd te houden dat het fijn is als iedereen begrijpt waar je het over hebt. Én dat niet iedereen bepaald grof taalgebruik heel erg waardeert, zelfs al was het een grapje tussen jou en de overledene.
Als je een afscheidsspeech moet schrijven, is het goed om er even bij stil te staan of jouw boodschap overkomt. Lees je gewoon droog een verhaal voor of som je wat herinneringen of verhalen op, dan kan dat wat saai worden. Probeer metaforen in je speech te gebruiken, gebruik wat beeldende taal door herinneringen wat uitgebreider te vertellen, probeer de sfeer over te brengen. Hierin kunnen ook af en toe kleine stiltes of een emotie zitten. Je vertelt iets wat vanuit je hart komt, daar zit emotie bij.
Na het schrijven van een afscheidsspeech is het goed om deze één of twee keer te oefenen. Dat kun je voor de spiegel doen, maar misschien ook voor een dierbare in je omgeving. Zo weet je meteen of de speech goed overkomt en of je nog dingen moet aanpassen. Het is altijd fijn om feedback te vragen als je een speech schrijft, daar kan jouw uitvaartspeech alleen maar beter van worden
Zoals we al eerder schreven: het schrijven van een uitvaartspeech is niet iets wat je zomaar even doet. Daar moet je echt even tijd voor vrijmaken. Als jij wel graag iets vertellen maar je vindt het moeilijk om het op papier te zetten, kun je ook een tekstschrijver en/of spreker inhuren. Die kan jou helpen met het verwoorden van jouw herinneringen, gevoel en anekdotes. Ook kun je de uitvaartverzorger om tips vragen. Een afscheidsspeech kan een belangrijke stap in jouw rouwproces zijn. Hoe moeilijk het ook lijkt om het te moeten doen: het geeft jou het gevoel dat je nog iets voor de overledene en de overige nabestaanden kunt doen. En dat kan een mooie ervaring zijn die veel troost biedt.
Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.