Een brief aan een overleden dierbare schrijven

Uitvaart Platform •

Een brief aan een overleden dierbare schrijven

Een brief aan een overleden dierbare schrijven

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Een brief aan een overleden dierbare schrijven. Waarom zou je dat doen? De nuchtere mensen onder ons zullen denken: "Wat heb ik daaraan? Hij of zij leest het toch niet meer." Toch is het een heel goede manier om weer verder te komen in je rouwproces. Door een brief aan een overleden dierbare te richten, voel je je weer even verbonden met hem of haar. Maar je verbindt je ook met je eigen emoties en gevoelens, waardoor je weer een stukje verder kunt. Niet iedereen schrijft even makkelijk, vandaar dat wij je tips en inspiratie geven in dit artikel. Hoe pak je het aan?

1. Een rustige omgeving

Als je een brief aan een overleden dierbare wil schrijven, is het fijn om een rustige plek te vinden waar je je gedachten op een rijtje kunt zetten. Zeker als je het moeilijk vindt om dit te doen, is het fijn om een plekje te hebben waar je je niet 'bespied' voelt of waar mensen je vragen wat je doet. Dat kan in een park zijn, in het bos, op je slaapkamer of misschien wel even aan tafel als het huis leeg is. Neem de rust en de tijd voor jezelf.

2. Herinneringen ophalen:

Je kunt je brief beginnen met het ophalen van een herinnering. Misschien is een herinnering die ineens voorbij kwam ook wel de reden om de brief te schrijven. Op deze manier voel je je vrij snel verbonden met degene aan wie je schrijft. Het maakt de rest van de brief weer makkelijker, want vanuit deze herinnering kun je verder met de volgende stap.

3. Je gevoelens uiten:

Een belangrijke stap in het proces van een overledene een brief schrijven: je gevoelens uiten. Dat is niet altijd makkelijk, maar soms kom je er ineens achter wat je eigenlijk precies voelt en waar je je niet bewust van was. Schrijf alles eerlijk op: er is geen goed of fout. Het kan zijn dat je boos bent, maar misschien ook wel opgelucht om wat voor reden dan ook. Wellicht ben je ontzettend verdrietig, heb je het gevoel dat je vast zit. Door het op te schrijven erken je je emoties en geef je er lucht aan. Dit kan al zorgen voor een klein beetje verlichting in het zware gevoel dat je bij je draagt.

4. Deel momenten en gebeurtenissen:

Het is goed om te vertellen hoe je leven eruit ziet sinds het verlies. Je kunt schrijven over belangrijke gebeurtenissen, mijlpalen en nieuwe ervaringen. Lucht je hart op papier over hoe de afwezigheid van je dierbare je heeft beïnvloed en gevormd. Misschien heb je nieuwe dingen geleerd over jezelf en over anderen. Dat kun je allemaal aan het papier toevertrouwen.

een brief aan een overleden dierbare schrijven
Schrijven aan een overledene kan lucht aan je gevoelens geven.

5. Vragen stellen:

Het lijkt zinloos: vragen stellen aan de overledene. Want waar blijft het antwoord? Toch kan het weer lucht geven aan wat je voelt. En soms komen de antwoorden ineens uit hoeken die je niet verwacht: van andere nabestaanden die plotseling antwoord geven op de vraag die jij had, zelfs al wisten zij niet dat je die vraag had. Voor diegenen die geloven in bewustzijn na overlijden komen de antwoorden misschien ook wel via dromen of gedachten. Toch kan alleen het stellen van de vragen al een gevoel van verbondenheid creëren en jou laten nadenken over waarom de vraag zo belangrijk voor je is.

6. Uitdrukken van dankbaarheid:

De brief mag ook positieve elementen bevatten. Zo kun je opschrijven hoe dankbaar je bent voor wat de overledene in je leven heeft betekent, voor wat hij of zij voor je heeft gedaan. Druk je dankbaarheid uit voor alles wat de overledene aan je leven heeft bijgedragen. Je erkent op deze manier hoe belangrijk iemand voor je is geweest. Je kunt opschrijven hoe je hoopt dat de invloed van de overledene je toekomst positief kan beïnvloeden. Wat iemand je aan liefde, herinneringen en levenslessen heeft meegegeven, gaat immers nooit verloren.

8. Het is jouw brief!

Schrijf zoals jij het wil. Denk niet na over spelling, taalfouten en dergelijke. Schrijf gewoon op wat je voelt. Het is jouw persoonlijke uiting en jouw liefde en herinneringen staan erin. Het gaat om het gevoel en niet om de correctheid van jouw brief.

9. Na het schrijven

Na het schrijven van de brief kun je ervoor kiezen om deze op een speciale plek te bewaren, of deze misschien te verbranden als een symbolische handeling of zelfs te begraven. Het gaat erom wat voor jou prettig aanvoelt, wat voelt als een ritueel van verbinding.

Het schrijven van een brief aan een overleden dierbare kan heel therapeutisch werken. Sommigen vinden het fijn om op vaste momenten te schrijven, anderen vinden het fijn om dit maar één keer te doen. Het maakt niet uit hoe vaak, hoe mooi of met welk gevoel je dit doet. Het is een stap in je verwerking en het kan zo opluchten om je gevoelens aan het papier toe te vertrouwen. Heb je nou echt het gevoel dat je vastzit in je rouwproces en je verdriet? Denk dan ook eens na over een rouwcoach. Dat is iemand die jou kan helpen met de volgende stap, die jou handvatten kan geven om weer verder te komen.

Ook in ons magazine Uitvaart Inside staan regelmatig interviews met nabestaanden en hoe zij zijn omgegaan met hun verdriet. Het helpt als je weet dat je niet de enige bent die door dit moeilijke proces heen gaat.

Bedrijven

De volgende bedrijven hebben diensten rondom rouwbegeleiding & nazorg

Bekijk alle bedrijven