Het verstrooien van crematie-as is een veelvoorkomende manier om een dierbare te herdenken. Veel mensen kiezen ervoor om de as uit te strooien op een plek die voor hen of de overledene speciaal was. Hoewel dit een mooie en persoonlijke manier van afscheid nemen is, zijn er in Nederland verschillende regels waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we een overzicht van de regels en mogelijkheden rondom het verstrooien van crematie-as.
Crematie is tegenwoordig de meest populaire manier van lijkbezorging in Nederland. Volgens de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) wordt inmiddels bijna 70% van de overledenen gecremeerd. Dit is een duidelijke stijging vergeleken met tien jaar geleden, toen nog 61% voor crematie koos. Met het toenemende aantal crematies groeit ook de vraag naar manieren om op een respectvolle manier afscheid te nemen, waaronder het verstrooien van de as.
Na een crematie blijft de as van de overledene wettelijk verplicht een maand in het crematorium. Na deze periode ontvangen de nabestaanden de as in een zogenaamde asbus, waarna er verschillende opties zijn:
Hoewel het een mooie gedachte is om de as van een dierbare uit te strooien op een speciale plek, mag dit niet zomaar overal. Veel gebieden in Nederland zijn in bezit van de gemeente, natuurorganisaties of particulieren, en je hebt altijd toestemming nodig van de eigenaar van de grond. Hieronder bespreken we de belangrijkste regels voor het verstrooien van crematie-as.
Wil je de as verstrooien in een natuurgebied of op een andere publieke plek, zoals een park of strand? Dan moet je eerst toestemming vragen aan de eigenaar van het terrein. In veel gevallen is dit de gemeente. Ook Staatsbosbeheer biedt mogelijkheden om as in bepaalde natuurgebieden te verstrooien, maar ook hier is toestemming vereist. Via de website van Staatsbosbeheer kun je een aanvraag indienen voor asverstrooiing in natuurgebieden.
In door Natuurmonumenten beheerde natuurgebieden is het niet toegestaan om as te verstrooien. Dit komt doordat crematie-as schadelijk kan zijn voor de flora in voedselarme gebieden. Daarnaast wil Natuurmonumenten voorkomen dat mensen bij het uitstrooien van de paden afgaan en zo schade aanrichten aan de natuur. Ook kan Natuurmonumenten niet garanderen dat de plek waar de as wordt verstrooid in de toekomst onaangeroerd blijft, bijvoorbeeld door renovaties of natuurbeschermingsprojecten.
Er zijn gelukkig ook plekken waar je zonder al te veel restricties de as kunt verstrooien:
Naast het verstrooien van as zijn er ook alternatieve manieren om de as van een dierbare te bewaren of te verwerken. Zo kun je ervoor kiezen om een deel van de as te laten verwerken in een sieraad, zoals een ring of een ketting. Ook kun je ervoor kiezen om een herdenkingsboom te planten, waarbij de as wordt verwerkt in de grond rondom de boom. Dit kan een symbolische manier zijn om nieuw leven te laten ontstaan na het overlijden van een geliefde.
TIP: Klik hier om in contact te komen met de ondernemers in onze bedrijvengids waar wij mee samenwerken. Zij helpen je graag verder bij het regelen van een uitvaart en alles wat erbij komt kijken.
Het verstrooien van crematie-as is een bijzondere manier om een dierbare te herdenken, maar er zijn wel regels en beperkingen waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je altijd toestemming hebt van de grondeigenaar en vermijd natuurgebieden die door Natuurmonumenten worden beheerd. Alternatieven zoals uitstrooien op zee, op eigen terrein of op een strooiveld bieden mooie opties om op een legale en respectvolle manier afscheid te nemen.