Het verkrijgen van as na een crematie gebeurt niet zomaar. Daar gaat best wat tijd aan vooraf en daarnaast zijn er speciale procedures die gevolgd moeten worden. In 2023 al werden om en nabij 70% van de overledenen gecremeerd. Dat betekent dat het cremeren veruit de meest gekozen manier is na een overlijden. Na een crematie blijft er as over. Er zijn in Nederland specifieke procedures en wetten die bepalen wanneer en hoe nabestaanden de as kunnen verkrijgen. Wij vertellen er meer over.
In Nederland zijn er strikte wettelijke regels met betrekking tot het uitgeven en verkrijgen van as na een crematie. Deze regels zijn vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging en zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat crematoria zorgvuldig en respectvol omgaan met de as van de overledene. Dit is van groot belang.
Direct na een crematie is het niet mogelijk om de as meteen te verkrijgen. Crematoria moeten een wachttijd van minimaal één maand aanhouden voordat de as kan worden vrijgegeven. Deze wachttijd is er voor meerdere redenen. Er moet onder andere een zorgvuldige identificatie van een overledene plaatsvinden en er moet ook tijd genomen worden voor eventuele wettelijke bewaartermijnen. Deze bewaartermijn is er zodat de as van een overledene in specifieke gevallen nog onderzocht kan worden door justitie. Daarnaast geeft het de nabestaanden genoeg tijd om na te denken wat ze met de as van de overledene willen doen.
Het is natuurlijk heel belangrijk dat de juiste as aan de juiste nabestaanden wordt overhandigd. Om dit te kunnen garanderen, hebben crematoria strenge protocollen voor identificatie. Meestal gebeurt dit door middel van een uniek identificatienummer dat men aan de overledene koppelt bij aankomst in het crematorium. Dit nummer blijft gedurende het hele crematieproces bij de overledene en gebruikt men later om de as te identificeren.
Als de wachttijd is verstreken en de identificatie is voltooid, kunnen nabestaanden de as ophalen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor asbestemming in Nederland. Hieronder zie je wat voorbeelden:
Bovendien zijn er nog vele alternatieve mogelijkheden, zoals het verwerken van een kleine hoeveelheid as in sieraden of kunstvoorwerpen, zodat nabestaanden een tastbare herinnering aan hun dierbare kunnen behouden.
Het verkrijgen van as na een crematie is dus iets wat niet zomaar gebeurt. En gelukkig maar: we willen immers dat men zorgvuldig en respectvol met de laatste resten van onze dierbare overledenen omgaat.
Wil je meer weten over bijzondere asbestemmingen? Lees dan ook vooral ons magazine Uitvaart Inside. Hierin vind je veel informatie en inspiratie.